The Death of the Incredible Hulk (1990) (A Hihetetlen Hulk halála)

hulkdeath_thumbEz volt az 1978-1982 között futó Hihetetlen Hulk c. tévésorozatot követő harmadik, és egyben a zöld szörnnyel foglalkozó trilógia befejező része. Mint a korábban két epizódban, ezúttal is Bill Bixby játssza Dr. Banner szerepét, a hörgő-morgó, izomzatát gyakran fitogtató, kefefrizurás monstrum autentikus megjelenéséért pedig ismételten csak Lou Ferrigno a felelős.

Az előző két részből ismert Dr. Banner ezúttal egy David Bellamy nevű, enyhén fogyatékos karbantartónak adja ki magát, aki egy portlandi intézetben próbálja kilesni Dr. Ronald Pratt tudományos kísérleteit – néha titokban be is segít -, hátha ez lesz a kulcs a visszaváltozáshoz. Eközben egy Kasha nevű nagykutya megzsarol egy Jasmin nevű ruszki kém csajszit, hogy lopja el az előbb említett professzor kutatásait, különben meghal a húga.

hulkdeath_1Miután Banner lebukik a titokban átírt képleteivel, Dr. Ronald rövid érvelés után meggyőzi, hogy segíteni fog neki, aki feleségével egy áthatolhatatlan erőtérben, ígéretéhez hűen vizsgálgatni kezdi Hulkot. A megsürgetett utolsó kísérlet alatt aztán Jasmin betör az intézménybe, mire Hulk elszabadul, a doki kómába esik, és ő pedig üres kézzel tér vissza munkaadójához.

hulkdeath_3Az előző két epizódhoz hasonlóan, sok mókás dolgot találhatunk ebben a filmben is – például amikor Hulk az égből lassított felvételen hullik alá, miközben lágy dallamok kísérik -, de mintha kicsivel összeszedettebb lett volna az egész, meg amúgy is itt a zöld szörny haláláról van szó, szóval némi drámát is megpróbáltak belecsempészni. Persze csak az aktuálisnak mondható militáns fegyverkezési helyzet érzékeltetése mellett.

hulkdeath_2Eredetileg egyébként az volt a terv, hogy Thor és Daredevil megjelenése után She-Hulk teszi tiszteletét a harmadik részben, de mivel nem így történt, újabb szuperhős helyett be kell érnünk mindenféle, fegyverekkel rohangászó kémhálózati rosszfiúval. (Egy betervezett negyedik részben, amiben Hulk feltámadna, pedig Iron Man lett volna a vendég, de ez sajnos nem jött össze Bill Bixby 1993-as halála miatt.) Szóval Hulk (és Bixby későbbi) halála egyfajta tragikus záróepizódként fagyasztotta be a zöld szörny fékevesztett kirohanásait, mígnem aztán Ang Lee 2003-ban újra elő nem vette a témát egy elég középszerű, bár feleennyire sem szórakoztató CGI-produkció kedvéért.

Értékelés: 6/10

eyescream

Be the first to comment on "The Death of the Incredible Hulk (1990) (A Hihetetlen Hulk halála)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.