The Darkness (2016) (A sötétség)

the darknessRemek összeállítással “lépett pályára” a The Darkness című horror, optimistán vághattunk tehát neki a 90 perces műnek. Főszerepben sokak nagy kedvencét, Kevin Bacont találtuk, de feltűnt továbbá a Tökéletes bizonyítékból és Silent Hill 3D-ből megismert Radha Mitchell is, valamint a Dr. House sorozat Allison Cameronja, Jennifer Morrison is. 70 percig minden úgy is nézett ki, hogy az év horrorját látjuk majd, ám aztán következett a végjáték…

A történet nem túl eredeti: a főszereplő család (hűtlen apuci, iszákos anyuci, bulimiás lány, autista fiú) a Grand Canyonhoz kirándul, ahol aztán a beteg Mikey egy rejtett barlangra bukkan, amelyet valószínűleg még az őslakosok áshattak ki. Mikey itt talál néhány furcsa kavicsot, amelyekre szimbólumok vannak festve. Az álmoskönyvek szerint ezt nem olyan jó ötlet ilyenkor elmozgatni, esetleg hazavinni, de a kiskölyköt természetesen hidegen hagyják a horrorklisék. Innentől pedig meg is kezdődnek az ilyenkor szokásos paranormális aktivitások – a tárgyak elmozdulnak, megmagyarázhatatlan hangok, árnyak jelennek meg, a családot pedig egyre inkább terrorizálja valami gonosz.

darkness4

Tökéletesen felvezetett film, az elejétől a hetvenedik percig izgalmas, látványos, érdekes, néhol félelmetes, vagyis kitűnő. Kevin Bacon teszi a dolgát, a gyerekszínészek ügyesek, Radha Mitchell is rendben van, tényleg egy szavunk sem lehet. Az utolsó húsz perc viszont úgy rombolja le az egészet, ahogy nem szégyelli. A már megszokott ördögűző rituálék századszorra is unalmasak voltak, nemhogy ezredszerre. A Tihanyi Tamástól kölcsönvett rézpálcákkal operáló mexikóiak igencsak kínosak, a film lezárása pedig felesleges és összecsapott.

darkness3

Tele van az első fele remek jelenetekkel, nem viszik túlzásba a jump-scare-eket sem, jó atmoszférája van Greg McLean (Wolf Creek 1-2) művének. A legtöbb kritika azonban nagyon lehordta a film egészét, kiemelve, hogy semmi eredetit nem mutat és horrornak sem elég rémisztő. Az átlagos 3-4-es pontszámnál én többre taksálom a filmet, de sajnos a film utolsó negyede alapjaiban rombolta le azt a lehetőséget, hogy bekívánkozzon 2016 legjobb művei közé.

darkness5Értékelés: 6/10

imdb-share-logo  youtube-logo

(Varin)

Be the first to comment on "The Darkness (2016) (A sötétség)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.