The Colony (2016-2018) (Kolónia) 1. évad

Sci-fi-krimi. Ha létezne ilyen műfajcolony-1meghatározás, a The Colony biztosan ebbe a kategóriába lenne sorolható. Az 2016-ban debütáló sorozat első, tíz részes évadja egyfajta egyvelegként hordozza magán a science fiction, a dráma, az akciófilmek és a krimik jegyeit, de nézzük, miképp funkcionál ez a fajta koktél.. 

A közeli jövőben Földünk és ezáltal társadalmunk is egy idegen faj irányítása alá került. Magáról a hódításról a sorozatban nem láthatunk képsorokat, még flashbackeket sem, de annyit tudhatunk, hogy egy viszonylag gyors és elég egyoldalú harc után az emberiség alulmaradt a technológiailag jóval fejlettebb földönkívüli megszállókkal szemben. Az idegenek alaposan átrendezték a politikai palettát, így minden vezető pozícióba egy általuk megfelelőnek tartott egyént helyeztek, akik az ő elvárásaik szerint tartják kordában a gigászi falakkal elválasztott blokkokat. Természetesen akadnak jó páran, akik nem törődnek bele a helyzetbe, és kisebb sejtekbe tömörülve próbálják meg felvenni a harcot a megszállással, afféle underground ellenállási mozgalom keretein belül.

1-3

Főhőseink is egy ilyen blokkban, egészen pontosan Los Angeles egyik körzetében laknak. Katie és Will két gyermekükkel élnek egy háztartásban, harmadik fiúk pedig jelenleg eltűntnek nyilvánított, mivel vélhetőleg a fal túloldalára került a hódítók érkezése után. Ezzel elérkeztünk a Colony cselekményének kiindulópontjához, ugyanis a szülők mindent megtennének, hogy visszakapják csemetéjüket, olyannyira, hogy Will egy nap úgy határoz, egy rendkívül kockázatos akció keretein belül megpróbál illegálisan átjutni a körzetbe, ahol fia gyaníthatóan tartózkodik. Ahogy azt várhatnánk, a terv nem úgy sül el, ahogyan Will eltervezte, ennél fogva pedig egy olyan kényszerhelyzetbe kerül, ami nem csak az ő, hanem egész családja életére kihatással lesz.

7aba4ebbda1f441ec4aff1f6c97faf83

A Colony olyan, egészen ismert nevekkel indít, akiket az átlag sorozatnéző is biztosan ismerősként üdvözölhet: Josh Holloway (Lost), Sarah Wayne Callies (Prison Break, The Walking Dead), Peter Jacobson (House). Az alakítás minőségére többek közt emiatt sem lehet panasz, a kötelező szintet mindenképp hozzák a színészek. Aki akciódús, háborús jelenetekkel tarkított non-stop pörgésre számít, alaposan csalódni fog, mivel a Colony elég lassan építi fel karaktereit, ezáltal a cselekményt is. Mindemellett a sorozat a korrekt, igényes látványelemek ellenére is inkább súlyoz az egyéni drámára és főhősei sorsának alakulására, mint az idegenek és az emberiség elkeseredett csatározásaira. A készítők több helyről meríthettek inspirációt, így többek közt néhány elemben visszaköszön az Orwell által lefestett, futurisztikusnak csak épphogy mondható társadalmi kép is. Külön jó pont, hogy nagyon kevés egyértelműen negatívnak, vagy épp pozitívnak mondható karakter bukkan fel, de ez sokszor a későbbi epizódok során bontakozik ki igazán.

10-colony

Összességében, véleményem szerint a Colony egy nagyon jól sikerült első évadon van túl, jól felépített kerettörténettel, életszerűnek mondható karakterekkel és megfelelően adagolt sztorivonallal. 2017 januárjában érkezik a folytatás, ami reményeink szerint hasonlóan színvonalas marad.

Értékelés: 8.5/10

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik nem ódzkodnak a sci-fi és a krimi zsánereinek vegyítésétől, valamint azoknak, akik egy idegen inváziót némiképp másképp, realisztikusabb köntösben bemutató sorozatra vágynak.

(Absvrd)

youtube-logo       imdb-share-logo       

 

Be the first to comment on "The Colony (2016-2018) (Kolónia) 1. évad"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.