Élménybeszámoló: PánIQszoba – X-akták

paniq_thumbMivel a szerkesztőségünk több tagja horror és sci-fi megszállottságán túl X-akták fanatikus, így nem is volt kérdés, hogy Jigsaw pincéje után melyik pálya lesz a következő, amit tesztelni fogunk! A nyár óta üzemelő játék érdekessége, hogy az eddig ismert szabadulós játékoktól eltérően csupán két darab (!) lakattal találkozhatunk, a többi rejtély mind-mind elektronikus formában kerül elő – hogy aztán asszociációs képességeinket felhasználva egy nyomozás során derítsünk fényt az összeesküvésre, mert ugye az Igazság Odaát Van!

A PánIQszoba legújabb játékában a kerettörténet szerint Mulder és Scully már megint belekeveredett valamibe, azonban ez az ügy már az ő képességeiket is meghaladja, hiszen ezúttal az egyikük az áldozat a másik ügynök pedig a gyanúsított. Így tehát egy igazán vagány nyomozás során kell segíteni nekik tisztázni a dolgokat, ám ezúttal kicsit másféle gondolkodásmód, illetve logikai játékmenet szükségeltetik hozzá, mint általában a room escape játékoknál.

Az egyórás játékot egyébként 2-7 főre tervezték, és ahogy általában lenni szokott, 12 éves kortól ajánlják. A honlapon négy lakatot kapott az ötből, bár szerintünk jóval könnyebb a játék, mint a Fűrész.

piqxaktakVarin: Ha valamivel, hát az X-aktákkal szemben nagyon kritikusan állítottam be a Pániq-Szobához. Ha ezt elszúrják, én aztán megmondom a véleményen – gondoltam magamban. A sorozat a szívügyem, az ufók a barátaim, így ha rosszul sikerült volna a szoba, itt bizony csúnya dolgok állnának. De erről szerencsére szó sem lehetett egy huncut pillanatig sem. Már az elején egyértelművé vált, hogy merőben újszerű, más fajta gondolkodást igénylő játékba csöppentünk, mint amit megszoktunk. A korábban tapasztalt, nagyjából lineáris pályákkal ellentétben, itt az agyunk másik szegletét kellett megjáratnunk. A pálya azonban minden igényt kielégít, remek díszletek, okos rejtvények és izgalmas megoldás teszi színesebbé a rendelkezésre álló 60 percet. Remek élmény volt, rajongóknak különösen ajánlott!

Absvrd: Az X-aktákat személyes favoritjaim között is a legkedveltebbek közé sorolom, köszönhetően annak, hogy a sorozat atmoszférája és világa meghatározó szerepet töltött be a horror és a sci-fi világa iránti rajongásomat illetően. Ennek köszönhetően külön érdekesség volt, hogy egy ilyen tematikát felhasználó pályára jutottunk el. Finoman szólva sem mondhatom veteránnak magam a szabadulós játékok terén, így számomra az is újdonságot jelenthet, amire egy rutinnal rendelkező játékos csak legyint, újszerű élményekben pedig ezúttal sem volt hiány. Az eddig tapasztalt, logikán alapuló feladatok helyett az asszociatív jellegű feladványok a meglepetés erejével hatottak rám, ha kevésbé cizellált módon akarnék fogalmazni, mondhatnám azt is, hogy fogalmam nem volt, mire szeretnének rávezetni a játékmesterek. Ennek ellenére a közös ötletelgetés és a kreatív rejtvények remek élményt nyújtottak, így bátran ajánlhatom a pályát mindenki számára.

piqxaktak2

eyescream: Számomra már a pályára való nem hétköznapi bejutás („betörés”) élménye hihetetlenül vonzóvá tette a játékot, pedig akkor még el sem kezdtünk az ügy felgöngyölítését, haha! A különféle tematikát képviselő, egymás után következő szobákban véghezvitt, komplex nyomozási folyamat felépítése az extrább ügynöki felszerelés birtokában szintén ügyesen sikerült, nem kevés hangsúlyt fektetve a földönkívüliek létezését hangsúlyozó elemekre! Bár csapatunk szerencsésen kijutott, néha azért egy-egy rejtvény kapujában egy pillanatra megtorpant, viszont az ötletes megoldásokra semmiképpen nem lehet panasz!


Ha egy átlagos szabadulástól mindenképpen eltérő logikai képességeket igénylő játékmenetet szeretnétek, az X-akták pálya erre kiváló választás! A sorozat rajongói számára pedig mindenképpen kötelező jellegű!

További információk és foglalás: http://paniqszoba.hu/

Be the first to comment on "Élménybeszámoló: PánIQszoba – X-akták"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.