Army of Darkness vs. Re-Animator #1-4 (2012)

Mit lehetne annál tökösebb, amikor két klasszikus horror-ikon egy crossover-képregény keretein belül találkozik egymással, hogy aztán egy, tocsogó vérben, leszabott testrészekben és mindenféle ocsmány halott kreatúrákkal szegélyezett úton szórakoztassanak minket egy dimenziók közötti átívelő kalandban?! A négy részre bontott képregényt a Dynamite Entertainment-nek köszönhetjük, aki ezúttal Ash J. Williams nemezisének az egyik ismert Lovecraft-novella főszereplőjét, dr. Herbert Westet (Re-animator trilógia) tette meg, hogy aztán minő földöntúli borzadály kerüljön a lapokra, haha!

Ash-t egy szupermarketben történt tömeges gyilkosság miatt letartóztatják, és az egyhangú bírósági tárgyalás után az Arkham Elmegyógyintézetbe zárják. Minő véletlen, hogy dr. Herbert West is itt tevékenykedik: egy újjáélesztő szérumot próbál tökéletesíteni, hogy aztán a Necronomicon segítségével megnyisson egy portált, amin keresztül szabadon engedje a Nagy Öregeket.

Persze Ash sem marad egyedül, egy Deuce Bellcamp nevű (egész testet befedő misztikus tetoválást viselő) figura, valamint parapszichológus társa, Madeline „Sugarbaby” Rotheschilde sietnek segítségére, és kedvenc láncfűrésze, illetve shotgun-ja  társaságában meg is indul a West által bohém módon összefércelt és feltámasztott halott kreatúrák serege ellen…

Mást nem mondhatok, minthogy zseniális! Egyrészt elkápráztat a mindent felülmúlóan szinte hibátlan rajzfilmszerű grafika és az azt támogató – már-már az akciófilmek koherenciát képviselően – szédületes tempót diktáló panel-kezelés, ami egyszerre eleveníti fel a címben található klasszikus mozik hőseinek groteszk és persze imádni való marhaságait. Például a különféle méretű, alakú és szubsztanciájú Ash-klónokat vagy West két lábon járó, ördögi módokon összefércelt kísérleteit – de annál jóval továbbmegy!

Jobbára az elmegyógyintézet falain belül játszódó történetben szürreális módon eljutunk például egy Alice-féle groteszk tükörországba, ahol megannyi elfajzott aberráció mellett találkozhatunk magával a nagy H.P. Lovecraft személyével (ami szerintem zseniális meta-ötlet!), illetve az eredeti Herbert West is feltűnik pár pillanatig, de persze a mi valóságunkra való reflektálások sem maradnak el, ami szintén elég humoros módon jelenik meg, haha! Azt pedig már szerintem mondanom sem kell, hogy Ash agyament beszólásai, és nonszensz cselekedetei mindent visznek!

Borzalmasan ocsmány szörnyetegek – mind West elképesztően bizarr mutánsai, mind a Necronomicon-nal kinyitott átjáróban várakozó Nagy Öregek -, jópofán komikus mellékalakok, valamint durván vérbő trancsírozás, és persze elengedhetetlen kellékként jön hozzá az infantilis humor, minden mennyiségben! Ha jót akartok magatoknak, ne hagyjátok ki! MUST READ!!

Értékelés: 10/10

eyescream

Be the first to comment on "Army of Darkness vs. Re-Animator #1-4 (2012)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.