Lauer Gábor: Út Sehová [Hét kis döfés] (2016)

“Psszt! Te ott! Igen, te! Gyere velem! Na, gyere! Ne félj, nem kell lejárni a lábad, nincs messze innen. Csak bebújunk ezen a rozoga kapun, átvágunk azon a néma tisztáson  (vigyázz a csalánnal középtájt), megkerüljük azt az árkot, meg azt az aprócska zavaros tavat, bebújunk a susogó, görnyedt fák közé, és már ott is vagyunk. Hogy pontosan hol? Hogy hol az az ott? Nem tudom. De tényleg. Fogalmam sincs. Nem is érdekes. Csak húzd össze a kabátod, fogd meg a kezem, és kövess…” Lauer Gábor: Út Sehová – hét kis döfés – című novelláskötete a fantázia fekete világába kalauzol el minket, kiemelten ajánljuk minden kedves olvasónknak!

Mindig érdeklődve fogadjuk magyar írók műveit, több kevésbé ismert, mégis értékes olvasmánnyal találkozhat hazánkban is az ember. Az Út sehová, avagy hét kis döfés, Lauer Gábor első könyve.  Az író szavaival élve “Hét történet Sehováországból, ami sötét, mint az éjszaka, és képlékeny, akár valami fekete massza.” Gyakran félelmetes, néhol fekete humorral átitatott, de végig tele van a Neil Gaimanre jellemző kreativitással és érdekfeszítő ábrázolásmóddal.

A kötetben hat rövidebb novella és egy kisregény található, mindegyik egy emberközeli történetet jelenít meg, majd a szürreális csattanó felé haladva köti le az olvasó figyelmét. Az első két történetben a kisgyerekek elemi félelmével játszik az alkotó, az ötletes és kreatív metaforák és képi megjelenítések segítségével beleélhetjük magunkat a Fogásznál rettegő Lara szerepébe, majd a 7 éves Marsha találkozik egy, még a kisgyerek számára a CSENDNÉL is ijesztőbb dologgal a Fullánkban. A Kémény egy vidéki életképből csinál egy rövid, de annál érdekesebb történetet – és már a harmadik novella után meg lehet állapítani, hogy az okosan szerkesztett történeteket bizonyos motívumok összekötik, pár elem minden történetben felbukkan, ami visszakacsint a korábbi novellákra.

A Brightlight a szerencsétlen nevű Jefferson Hyman pokoljárását mutatja be, a kisregény üde foltja az egyébként is erős kötetnek, a környezetábrázolás és a fekete, szatirikus történetmesélés talán ebben a történetben jön át a legjobban.

A Fagyasztó egy párkapcsolat rosszabbik oldalát mutatja be, talán a kötet legjobban sikerült rövid írása.

A kötet utolsó két története közül a 04.08 egy dátum és egy gondolat körül forog, Az Ülés pedig az emlékekkel foglalkozik – stílszerű lezárása ez a kötetnek.

Az “Út Sehová – hét kis döfés – az utóbbi évek egyik legkreatívabb novellagyűjteménye, ajánljuk minden kedves olvasónknak, aki a fantázia sötét birodalmába akar tenni egy rövid, de annál emlékezetesebb kirándulást!

A kötet az Undergroundbolt webshopjában és az Arena Plaza Media Markt-jában kapható, valamint a szerzőtől közvetlenül rendelhető meg.

Értékelés: 8/10

Fixxerx

Be the first to comment on "Lauer Gábor: Út Sehová [Hét kis döfés] (2016)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.