Containment (2016)

Az igazat megvallva, a cikk megírása előtt elgondolkoztam azon, hogy van-e helye a Containment névre hallgató sorozatnak oldalunk tematikáját tekintve. Azonban figyelembe véve a széria tartalmát és megjelenítési formáit, arra a következtetésre jutottam, hogy mindenképp érdemes egy bejegyzést szánni rá. 

A mindösszesen egy évaddal – jobban mondva tizenhárom résszel – rendelkező Containment egyfajta hétköznapinak is mondható helyzetet vázol fel a történet kialakításához. Napjainkban, valahol Atlantában útjára indul egy pusztító, rejtélyes eredetű járvány, amely száz százalékos halálozási arányának köszönhetően akár az emberiség létét is fenyegetheti. A nagyobb katasztrófa elkerülése végett a járványügy karantén alá vonja a város egyik körzetét, majd megkezdődik a harc a túlélésért – a kordonon belül és kívül rekedők számára egyaránt.

Főhőseink hétköznapi emberek, akiket egyetlen dolog köt össze: mindannyian próbálnak életben maradni. A túléléshez vezető utat azonban nem csupán a járvány teszi rögössé, hanem az emberi természet is. Kontroll híján, ahogyan azt megszokhatjuk, elszabadulnak az indulatok, sokakból előtörnek olyan jellemvonások, amelyeket ezidáig a társadalom visszatartó erejének köszönhetően nem láthatott a külvilág; mindeközben természetesen pusztít a kór, amelynek eredetét illetően egyre több a nyugtalanító kérdés.

A Conatinment a maga tizenhárom részével képes korrekt kikapcsolódást nyújtani a néző számára, izgalmas, fordulatokban gazdag cselekménye segítségével. A színészi alakításokkal nincsen gond, a maga módján pedig törekszik a realizmusra. Azonban, ha erről a realizmusról beszélünk, meg kell említeni a sorozat legnagyobb gyengeségét, ami a karakterábrázolásokban rejlik olykor. Az érezhetően polkorrektnek szánt húzások – az addig a karanténon belül élő éhezőket terrorizáló bandatagok hirtelen jótékonysági akcióba kezdenek –  miatt több olyan ponton is kezd meseszerűvé válni a helyzet, ami sajnos rombolja az egyébként remekül megteremtett légkört.

Ennek ellenére a thriller és a dráma határán mozgó sorozatot mindenkinek jó szívvel ajánlanám, egy próbát mindenképp megér.

Értékelés: 7/10

Kinek ajánljuk: Elsősorban azoknak, akik szeretnék a járványos-katasztrófafilmes hangulatot egy sorozat keretein belül átélni.

(Absvrd)

              

Be the first to comment on "Containment (2016)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.