The Belko Experiment (2017)

Mi történik az emberrel, ha valamely oknál fogva így, vagy úgy, de kilép a jól megszokott, hétköznapi szociális keretek közül, mentesülve azok minden visszatartó hatása alól. Még érdekesebb ez a kérdés, ha egy ilyen helyzetben az illető egyetlen célja és motivációja a jelen pillanatban való életben maradás. A The Belko Experiment pontosan egy ilyen szituációt boncolgat…

A fent említett kérdéskört már számtalan filozófus, gondolkodó, vagy épp tudományos területen tevékenykedő szakember vizsgálta különféle módszerek segítségével, és a The Belko Experiment készítői is ezt teszik a maguk módján. Adva van egy multinacionális vállalat, a Belko Industries, amelynek kolumbiai székhelyén az ott dolgozók számára az egyik munkanap felettébb különösen indul: bárminemű felvezetés nélkül a hatalmas irodai épületben tartózkodókat egy ismeretlen hang szólítja meg. A vonal túloldalán lévő illető illető ultimátumot ad a több tucatnyi alkalmazottnak: ki kell választaniuk maguk közül egy adott mennyiségű embert, akiket meg kell ölniük, ellenkező esetben hasonló súlyú szankciókra számíthatnak. Természetesen az épületet egy jól megtervezett megoldással hermetikusan elválasztják a külvilágtól, szereplőink pedig hamarosan rájönnek, hogy nem egy grandiózus méretű tréfa, hanem egy emberkísérlet résztvevő alanyai lettek.

Annak ellenére, hogy rendkívül érdekes témát feszeget a film, némiképp szkeptikusan álltam neki a megtekintésnek, és szerencsére hatalmas pozitív csalódás ért. Nyugodtan mondhatom, hogy a The Belko Experiment 2017 egyik legötletesebb filmje lett az év thriller-felhozatalát illetően. Bár a karakterek, és a sztorivonal nem hoznak forradalmi újítást, a készítőknek mégis sikerült életszerűbbre varázsolni a légkört, megannyi hasonló síkon mozgó alkotással szemben. A néző szinte ösztönösen kezd el azon gondolkozni, hogy vajon ő mit tenne egy ilyen helyzetben, és ugyanígy keres számára szimpatikusnak mondható szereplőket, akik számára elfogadható értékrendet képviselnek egy hasonló szituációba beleképzelve magát. Ha más filmekhez kellene hasonlítanom, valahol a The Circle és a Kocka keverékére asszociálnék, de természetesen a fent említett két mű csupán támpontként szolgál a besorolást illetően.

Mindent összevetve a The Belko Experiment készítői remek munkát végeztek: sikerült egy kifejezetten szórakoztató, pörgős, de ugyanakkor tartalommal megtöltött filmet összehozni, mindezt úgy, hogy nem akar a másfél órás játékidőben, erőltetett módon világmegváltó gondolatokat közvetíteni. Mindenképp jó szívvel ajánlanám bárkinek.

Értékelés: 8/10

(Absvrd)

              

Be the first to comment on "The Belko Experiment (2017)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.