S.L.Grey: Az apartman (2017)

S.L. Grey neve valószínűleg sokat nem mond a magyar olvasó közönség számára. Az álnév Louis Greenberg és Sarah Lotz dél-afrikai írópárost takarja, akik közül a hölgy munkásságát már talán ismerhetik a hazai olvasók, hisz ő követte el A hármak valamint A negyedik nap című thriller könyveket. Az írók közös munkásságukkal viszont most először jelennek meg a magyar könyvpiacon. Lássuk mivel próbálnak meg minket lenyűgözni!

 

Mark és Steph egy súlyos traumán vannak túl. A kislányukkal Fokvárosban élő házaspár nemrégiben élt át saját otthonukban egy betöréses rablást, mely eset komoly nyomot hagyott mindkettejük lelkében. A betörés feldolgozásának és életük továbbléptetésének reményében a házaspár egyik barátjuk tanácsára miután Steph szülei elvállalták lányuk felvigyázását, kettesben elutazik a messzi Párizsba, hogy egy eltöltsenek egy romantikus hetet egymással. Ám az apartman ahova megérkeznek, közel sem azt nyújtja, mint amit az internetes hirdetés ígér. Penészes falak, dohos levegő, őrült szomszéd és látszólag örök bezártságra ítélt ablakok várják őket.A napok előre haladtával egyre sokasodnak a különös események, hogy aztán végül igazi rémálommá váljon utazásuk.

Első találkozásomkor a könyvvel, annak hátoldalán található tartalom elolvasását követően rögtön felcsillant a szemem, hisz az alap sztori egy igazán ütős, vérfagyasztó jelenetekkel színesített vérbeli hangulatos horrort ígér. A borító is tetszetős volt, a dombornyomott rémisztő fejben végződő véres kulcs tapintása után kiéhezett farkasként vetettem rá magam a regényre. Mivel a mű nem valami vaskos olvasmány, így a rövid lényegre törő, informatív felvezetés után, ahol megismerhetjük a történet szereplőit, már is Párizsban, azon belül pedig az ominózus apartmanban találjuk magunkat. Itt érezhető volt, hogy az írópáros komoly energiát szánt a hangulat megteremtésére, hisz már-már magam is éreztem a sorok olvasása közben a hely kellemetlen, nyomasztó hangulatát, ami csak fokozódott a furcsábbnál furcsább események bekövetkezésével. Nagyon ügyesen, és okosan építkezik a cselekmény. Nem veti egyből bele az olvasót a legjavába, inkább fokról fokra haladva vezető őt fel a borzongás létráján, hogy aztán az mű felénél bekövetkező katarzisban teljesedjen ki.

S, hogy miért is spoilereztem most? Mert ami ezután jön egy olyan 180 fokos fordulat, aminek miértjét se megérteni, se indokolni nem tudtam. De beszélni mindenféleképpen szeretnék róla, mert nagyon komoly hatással van a regény élményére, így kérlek titeket nézzétek el nekem eme piciny bűnömet. Szóval a nagy katarzis után a mű cselekményre szépen leülepszik. Gondoltam is eleinte, hogy milyen okos húzás, a vihar előtti csend, felkészítik az olvasót a folytatás még ütősebb jeleneteire, ám nem ezt kaptam. Hidegrázós jelenetek és nyomasztó hangulat helyett a főszereplők Párizsban átélt borzalmai miatt bekövetkező jellemének átalakulását kísérhettem figyelemmel, csipetnyi horrorral megszórva. Ezt a húzást tulajdonképpen még meg is értettem volna, hisz a hitelesség végett érthető volt és szükségszerű is az őket ért borzalmak és a betörés okozta még mindig érezhető sokk lelkükre gyakorolt hatása miatt bekövetkező változás. Amit ráadásul mindez tökéletesen is lett ábrázolva! A probléma viszont az volt, hogy az írópáros annyira erősen erre a gyötrelemre összpontosított, hogy a történetet eddig körbelengő nagyszerű hangulatot úgy dobták a kukába, ahogy volt. Elvétve kapunk persze néhány parásabb jelenetet ami feldobni hivatott a cselekményt, de ezek számát túlontúl elenyészőnek éreztem, s ez nagyon rásüti az egészre a bélyegét… negatív értelemben. Főleg annak tudatában amit a lezárással műveltek, ami sajnos eléggé összecsapott lett, normális magyarázatok nélkül hagyva az olvasót.

Kár Az apartmanért, mert egy nagyon jól induló könyvből, és közepesnél kicsivel jobb lett végül. A karakterek tényleg élőnek hatnak, valódi személyiséggel, mélységgel, érzelmekkel rendelkeznek. A lelki civódás ábrázolása tökéletes, ahogy a regény első felének hangulata is abszolút telitalálat. Kár, hogy a cselekmény második felében azt művelték az írók amit, ezt pedig megfejelték egy semmilyennek mondható lezárással, mert így keserű szájízzel tettem le a regényt.

(Wooltur)

7/10

A könyvért köszönet az Agave kiadónak, akiktől most akciósan, 25% kedvezménnyel megrendelhetitek !

Be the first to comment on "S.L.Grey: Az apartman (2017)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.