First Man on Mars (2015)

Mike Lyddon sci-fi/horrorjában minden adott egy bűnös retro-szórakozáshoz: az ötvenes-hatvanas évekbe utazhatunk vissza, ahol az űrből-jött-szörny alapkoncepció kerül a középpontba, persze mindezt rendkívül parodisztikus módon adják vissza. Így az ezerszer elpuffogtatott kliséket rendkívül költséghatékony módon, direkt gyatra technikai kivitelezésben, túljátszott karakterekkel, egyszóval iszonyatosan szarkasztikus módon izgulhatjuk végig, haha!

2003-ban járunk, amikor is egy billiárdos asztronauta – név szerint Eli Cologne – az elsőként lép a Marsra, azonban kisebbfajta szar kerül a palacsintába, mikor valamiféle idegen organizmussal fertőződik meg a vörös bolygón. Űrhajója a Katrina-hurrikán tépázta louisianai mocsárvidékére mélyére zuhan, ahol aztán egy csúnya arcú húsevő szörnyként kezdi ritkítani a helyi redneck-populációt. Nemsokára aztán Eli munkatársa (és titkos szerelme) pár tudós kíséretében odautazik, ugyanis jeleket fog az eltűnt űrhajóból, és végül a helyi seriffel szövetkezve próbálják megállítani a zombivá változott űrhajóst…

Filmünk elején egy tudós beszél a technológiai csodákról, az űrutazáshoz – kb. hasonló hitelességgel mint Criswell a Plan 9 from Outer Space elején -, majd egyből bele is csapunk a lecsóba. Odavetített háttér, modellezett holdkomp, minimálisan animált papírmasé-űrlény, de a földi jeleneteknél is hasonló alacsony költségvetésű a kelléktár, haha! Ezenkívül akad benne szemkinyomás, fejletépés, bélkihúzás – ha már horror is produkció -, ja és egyszer még a vörös festékkel átitatott PVC-végtagokat is a sátor elé hajigálják. Legzseniálisabban mégis a végkifejlet sikerült, amikor a seriff egy szál dinamitrudat vág ezer méterről a tó közepén lévő hajóra, ahol akkorát robban a cucc, mint egy atombomba, szörnyünk megmurdel, a kiscsaj pedig kiküzdi magát a térdig érő kacsaúsztatóból – fenomenális!

Bugyuta, gyatra, komikus és mindenek előtt iszonyatosan költséghatékony, viszont a retro hulladékokat kedvelő közönség jókat szórakozhat majd rajta, ha beszerzi ezt a múltidéző szörnyűséget!

Értékelés: 6/10

eyescream

       

Be the first to comment on "First Man on Mars (2015)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.