The Deadly Spawn (1983) (Halálos ivadékok)

Ez a szinte már-már garázs-projektként összerakott, minimális költségvetésből készült mozi az ötvenes-hatvan évekbeli fenyegető …from outer space sci-fi zsánerét egyesítette a nyolcvanas évek gumiszörnyes atmoszférájával, miközben egyfajta Peter Jackson, illetve Sam Raimi-féle rendkívül ötletes, és vérben tocsogó test-roncsolós hangulattal próbál minket megörvendeztetni! 

Egy meteor csapódik a kisváros melletti erődbe, majd az onnan kikelő földönkívüli a közelben lévő családi ház pincéjébe fészkeli be magát. Néhány óvatlan statiszta elfogyasztása után a villanyszerelő után lopakodó horror-fanatikus kiskölyök fedezi fel az időközben lepetézett ezerfogú monstrumot. Míg bátyja az emeleten vizsgálja társaival az egyik ilyen kis kifejletlen petét, hogy mégis mi a franc lehet vagy hogy került ide, addig a kissrác megpróbál ellógni az ordas monstre elől – közben pedig a harapós kis szörnyecskék elárasztják az egész házat…

Néhol kissé sután veszi ki magát – ami nyilván a pénzhiánynak köszönhető -, de én azt mondom, hogy nincs különösebb baj a filmmel. A folyton nyáladzó, ezerfoggal acsarkodó főmonstre például egészen kiválóra sikerült, és tagadhatatlanul egyedi mivolta teszi őt egy örökzöld (jelen esetben rózsaszín) kuriózummá az old-skool monstrék panoptikumában.

Ezzel szemben a szintén elég korrektül kivitelezett kisebb peték (nyúlt fejükkel, fogazatukkal meg farkincájukkal) számomra elég Alien-szerűnek tűntek, főleg, hogy van egy konkrét jelenet, amikor a halott fater mellkasából robban ki a kis jószág, haha!

Számos feledhetetlen pillanatot tartogat számunkra – például a nyugger bulit ellepő szörnyecskék vagy a kissrác horror-abúzusának egyes módozatai -, emellett a szokásos szörny-panelos kártyáit is megpróbálja kellően véresen kijátszani. Hiányérzetünk nem igazán lehet, mert a gore is bőven képviselteti magát: arcletépés, lefejezés, szemüreg-kivájás, na és a belekben rágcsáló ezernyi szörny stb. És mint említettem volt, bár akadnak benne sutaságok (kissrác film végi erőltetett szörny-felrobbantása) üde színfoltja lehet a nyolcvanas évek gumiban bővelkedő szörnyes filmeknek!

Értékelés: 7/10

eyescream

             

Be the first to comment on "The Deadly Spawn (1983) (Halálos ivadékok)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.