Radius (2017)

Nem tudom, ki hogyan van vele, de én személy szerint kifejezetten kedvelem azokat a filmeket, amelyeknél nem kapunk semmilyen felvezetést, vagy háttérinformációt, ehelyett az események sodratával együtt haladva, kirakósként áll össze a kép a helyzetet illetően. Azok számára, akik szintén hasonló ízléssel rendelkeznek, az idén napvilágot látott Radius mindenképp erősen ajánlott. 

Főhősünk, Liam, miután magához tér egy autóbalesetet követően, semmire sem emlékszik: fogalma nincs saját személyazonosságát illetően, nem tudja hogyan került oda, ahol van. Ám, ami még ennél is ijesztőbb, hogy hiába próbál segítséget kérni a kisvárosi sztráda mentél barangolva, ugyanis mindenhol fehér szemmel a semmibe meredő holttesteket talál. Liamnek feltűnik, hogy nem csupán az emberek estek áldozatul valamely titokzatos, gyilkos erőnek, hanem  minden más élőlényre is ugyanilyen hatással volt az egyelőre ismeretlen tényező. Jobb híján főhősünk egymaga próbál boldogulni, és kiutat keresni a korántsem kellemes szituációból, azonban a helyzet ezt követően sem lesz jobb, sőt..

Amint azt a bevezetőben is írtam, kimondottan szórakoztatónak találom, amikor egy filmet nézve mondhatni együtt gondolkodhatunk a főszereplővel. A néző ilyesfajta bevonása a történetbe ugyanis jóval közelibbé teheti az élményt, amennyiben ehhez egy megfelelő körítés is társul. A Radius szinte minden feltételnek megfelel, ami egy ilyen felépítésű művet minőségivé tehet: remek alapkoncepció, kiváló atmoszféra, ötletes megoldások, és megfelelően jól kigondolt, eltervezett lezárás. Bár az első fél óra során valamilyen – akár helyes – elképzelésünk is lehet a sztorit illetően, a hatás csalóka, mivel a Radius képes ügyesen manőverezve újat mutatni a tapasztalt filmrajongónak is. Mindemellett tud olyan kérdéseket ébreszteni a nézőben, amelyek bár nem közvetlenül kapcsolódnak a film történetéhez, de mégis összefüggésbe hozhatók az ott látottakkal – teszi mindezt nem szájbarágós, okító jelleggel, ez pedig valljuk be, meglehetősen ritkaságnak számít.

Mindent összevetve, bátran kijelenthetem, hogy a Radius egy rendkívül korrekt darabként az év egyik legnagyobb pozitív meglepetése, a másfél órás játékidő során garantált a szórakozás, bátran ajánlom bárkinek.

Értékelés: 8,5/10

Kinek ajánljuk: Akik vágynak egy érdekes, szórakoztató darabra, ami ügyesen manőverezve különféle eszközök segítségével képes meglepetést okozni a tapasztaltabb filmnéző számára is.

(Absvrd)

              

Be the first to comment on "Radius (2017)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.