Cold Skin (2017)

A Cold Skin a Hasadás (Divide) rendezőjének új filmje, ami lovecrafti alapokon nyugszik és egy fiatalember küzdelmét mutatja be az életben maradásért. A főszereplőnek a mindentől félreeső szigeten egy világítótorony menedékében kell szembeszállnia a tengerből érkező szörnyek hordáival. Hősünknek embert próbáló feladat legyőzni az ellenséget, életben maradni és megőrizni az emberségét és ép elméjét. A lassú, de kifejezetten érdekfeszítő történetet a gyönyörű fényképezés teszi még érdekesebbé!

Ha a Divide (Hasadás) és a Frontiére(s) rendezője, Xavier Gens új filmet rendez – erre bizony sokan felkapják a fejüket. Mindkét film sokaknál már most a klasszikus kategóriába tartozik, amire az egyik ok ezek nagyon erőteljes története és a rendezőre jellemző kifejező ábrázolásmódja. Gens itt már az előző két film költségvetésének háromszorosával, 8.5 millió eurós kerettel dolgozott, és a széket David Slade-től vette át a forgatás elején. A film Albert Sanchez Piñol spanyol író azonos című novelláját dolgozza fel.

A Cold Skin – mint a másik két film – nem a horror rajongók széles körének szóló film. Az 1914-es évben játszódó történet a név nélküli fiatalember (David Oakes – The Living and the Dead, The Pillars of the Earth) történetét meséli el. Hősünk (aki csak “Barát”) néven jelenik meg, egy félreeső, lakatlan szigeten végez megfigyeléseket.

Az elődje – akit le kellett váltania – eltűnt, és az egyetlen lakos a szigeten a kissé fura Gruner (Ray Stevenson – Black Sails, Dexter), aki a világítótoronyért felel. Hamarosan kiderül, hogy a sziget mégsem annyira lakatlan, emberszerű tengeri lények próbálják a betolakodókat elűzni.

A két férfi eltérő személyiség, eltérő morális háttérrel és hozzáállással, ami nem teszi könnyűvé az együttműködést. Az ellentéteket az is fokozza, hogy egy fogvatartott nőstény halember megmutatja, hogy talán nem is a tengerből jövő teremtmények az igazi szörnyek a szigeten.

 

Lovecraft szelleme nem csak magában a szörnyekben jelenik meg (amik az Árnyék Innsmouth Fölött-ben megjelenő vagy a Dagon c. novellában megemlített Mélységlakókra hasonlítanak), de az amerikai írógéniuszra jellemző őrületnek és az elzártságnak itt is jelentős szerepe van.

A Cold Skin nem mindenkinek való film – néhol lassú, vontatott és “túlábrázoló”. Mindez azonban mégis összeáll egy egésszé, a lassú tempó segíti a karakterábrázolást és a cselekmény kibontakozását is. Olyan Kedves Olvasóknak ajánljuk, akik szeretik a nem annyira akciódús, de ötletes fantáziavilágot.

Értékelés: 7/10

Fixxerx

Be the first to comment on "Cold Skin (2017)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.