From Hell (2001) (A pokolból)

A Hasfelmetsző Jack „munkásságát” körülölelő rejtély igen sokakat megihletett az idők során, nem különben Albert és Allen Hughes-t, akik 2001-ben újra megelevenítették az ikonikussá vált  sorozatgyilkos rémtetteit, amik a XIX. század vége felé híresültek el és tizedelték meg a London utcáin grasszáló prostituáltakat.

London ekkortájt a tömeges bevándorlás és elszegényedés miatt nem büszkélkedhetett a legjobb közbiztonsággal és életszínvonallal, legalábbis egyes kerületek hamar a bűnözés és nyomor melegágyává váltak. Így volt ezzel példának okáért a nevezetes East End Whitechapel kerület is, ahol 1888. augusztus 31-én megtalálták Mary Ann Nichols kibelezett holttestét, aki vélhetően Hasfelmetsző Jack első áldozata volt.

A pokolból alkotói nagyon helyesen Johnny Depp-et választották ki a film főszerepére, ő pedig, szokásához híven, kiválóan alakítja a kissé elcsigázott, ugyanakkor magasan kvalifikált szakértőt. Frederick Abberline ugyanis az ópiumfüggősége ellenére (vagy éppen azzal együtt) a kor kivételes nyomozója, habár hozzá kell tennünk, hogy akkortájt a bűnügyek felgöngyölítése és az úgynevezett helyszínelés igen csak gyerekcipőben jár. Abberline azonnal rááll a gyanús prostituált-gyilkosságokra, oldalán lelkes kollégájával, akit nem más, mint Robbie Coltrane alakít – őt egyébként főleg a Harry Potter filmek Rubeus Hagrid-jaként tarthatjuk számon. Abberline és Godley felügyelők ezzel a rejtélyes gyilkos nyomába erednek, aki akarva-akaratlanul, de mégis sok információt elárul magáról a gyilkosságok módszere és kivitelezése alapján. Tetteiből világosan kikövetkeztethető, hogy olyasvalaki áll a rémtettek mögött, aki az átlagnál sokkal jártasabb az anatómiában, tud bánni a késsel, szikével, ezen kívül biztos kézzel és hideg vérrel dolgozik. Anyagi problémái bizonyosan nincsenek, hiszen meg tudja fizetni az akkor nehezen beszerezhető szőlőt, amit az örömlányoknak kínál csalétek gyanánt, valaki pedig minden valószerűséggel segít neki véghez vinni az egészet.

Ezen információk birtokában nyomozóink nem írnak le felesleges köröket, és nem keresgélnek kisstílű utcai bűnözők, csavargók köreiben, hiszen világos, hogy a tettes egy magasan képzett, jómódú férfi. Áldozatait méreggel kábítja el, azt követően pedig könyörtelenül megcsonkítja és kizsigereli őket, sajnálat vagy részvét azonban nem illeti ezeket a lányokat, hiszen ők „csupán” a társadalom peremére szorult kurvák. Abberline felügyelő figyelmen kívül hagyván az előítéletet és a nemtörődömséget minden követ megmozgat, így hamar mellészegődik Mary, aki bár szintén prostituált, társainál jóval inkább igyekezett, és tudta megőrizni emberi méltóságát, így később, segítségével az elmaradhatatlan romantikus szál is kibontakozni látszik. Eközben, hogy a rejtély tovább fokozódjon, a királyi családot valami igencsak sötét titok övezi, ami úgy látszik, kapcsolatban állhat a lassan egész London közvéleményét megmozgató üggyel.

A pokolból a kelleténél kevesebb rivaldafényben részesült, ám egy mindenképpen említésre méltó feldolgozása Hasfelmetsző Jack gyilkosságsorozatának, azonban, sajnálatos módon egy keveset mégis levon az értékéből, hogy a legvégső, ámde mégis lényeges perceket úgy érzem, sikerült kissé elnagyolni, illetve sokkal kevesebb figyelmet fordítani rá, mint általában az egész játékidőre előtte. Johnny Depp részvétele természetesen sok jóval kecsegtet, és ismét meg is felel a várakozásoknak, így a film megtekintése azoknak is ajánlott, akik kizárólag az ő játéka miatt is szívesen néznek meg egy alkotást. Mindent összevetve; ajánlom bárkinek.

Értékelés: 8/10

(grey tabby)

           

Be the first to comment on "From Hell (2001) (A pokolból)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.