Szikora Ádám: Halál és Szerelem & Eredet

Oldalunkon, ahogy tapasztalhattátok, nem csak filmekkel, hanem a horror más műfajaival, zenével, a gasztronómia művészetével, regényekkel és képregényekkel is foglalkozunk, azonban a költészet eddig kimaradt a palettánkból.  Éppen ezrért hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy az első (két) verseskötet melyet a CineGore-on bemutatunk nektek, egy jelenkori magyar költő, Szikora Ádám műve, aki, olvasva verseit, véleményem szerint az egyik legérzékenyebb és legszenvedélyesebb kortársunk, aki felvette lantját, hogy leírjon pár sort a szerelemről, a halálról és mindarról, ami meghatározza életünket.

Szikora Ádám 33 éves korára már két verseskötetet is tett le az asztalra, ami figyelemre méltó teljesítmény. A költő jelenleg Kecskemét mellett dolgozik gyógypedagógusként autista gyermekekkel, azonban szabadidejében horrorral kapcsolatos regényeket olvas, melyek közül a legnagyobb hatással saját bevallása szerint Edgar Allan Poe és H.P. Lovecraft volt, mellettük többek között Bram Stoker munkásságát is nagyra tiszteli. Ádám mindemellett a horrorfilmeket sem veti meg, Stanley Kubrick mesterműve, a Ragyogás mind a mai napig a kedvence a műfajból. A költő idén adta ki második verseskötetét, Eredet címen a Holnap Magazin gondozásában, ahol tavaly nyáron versíró pályázatot nyert „fiatal felnőtt” kategóriában.

Ádámnak eddig két kötete jelent meg, melyek közül az első a Halál és Szerelem címet viseli. Verseiben pontosan ezt, az ember életében igencsak fontos fogalmat járja körül, annyira szenvedélyes stílusban, amely azonnal magával ragadja az olvasót. A versek magukba rántanak mindenkit, csak úgy sugárzik belőlük minden érzelem, a szenvedély, melyek egy csapással korunk egy legnagyobb költőévé emelték szememben Ádámot. Versei ráadásul nem csak azt mutatják felénk, hogy Ádám mennyire érzelmes személység, hanem hogy értelmes és művelt, hiszen rengeteget merít korábbi nagyjaink munkásságából-Petőfi, Ady, Arany János hatása mind-mind megjelenik verseiben, akár címeiben is, mint például a XXI. Század költői. A szerelemről szóló versei egyszerre szólnak a reményről majd a fájdalomról, körbejárja az egész témát. Azon művei pedig, melyek középpontjában a halál áll, horrorisztikusak és kísértetiesek, egy sötét éjszakán az ember gyorsan a kellő hangulatba kerül tőle.

 

Második verseskötete az ifjú titánnak Eredet címmel került a könyvesboltokba. Ebben a művében újabbak elemek jelennek meg, egyre inkább feltűnik a gótikus hangulat valamint több XIX. századi utalás, mint Edgar Allan Poe vagy Hasfelmetsző Jack felemlegetése, ráadásul még az ’56-os forradalomról is megemlékezik. Legújabb kötetében szigorúbb formai elrendezés jellemzi verseit, többnyire három versszakból állnak. Műveinek tematikája hasonló előző kötetéhez, itt is főleg a szerelem, a halál és a gyilkosságok témáját járja körül, és szintén érződik az a szenvedélyesség és horrorisztikus hangulat, mint a Halál és Szerelemben. Verseiben játszik a szavakkal, már-már könnyedén szökken egyikről a másikra, néha az egész verset ennek szentelve, megmutatván, mekkora tehetsége van a költészethez. Mindezek ellenére több művében megjelenik egy Arany János-i kételyhez hasonlítható hangvétel, melyben érződik, hogy nem biztos abban, hogy jól csinálja-e, amit csinál – teljesen alaptalanul, hiszen versei minden tekintetben csodálatosak.

Őszintén szólva, örülök, hogy Szikora Ádám megkeresett minket, hiszen általa egy olyan költőt ismerhettem meg, akin kívül, talán egy-két művészt kivéve, még soha senki sem mozgatta meg a fantáziámat és a szívemet. Véleményem szerint, ha így folytatja, korunk egyik legnagyobb költőévé válhat, ezért szerkesztőségünk teljes szívből kívánja neki: csak így tovább!

Aki kedvet kapott az kötetekhez, a Halál és Szerelem a költőnél, az Eredet pedig a Líra könyvespolcain érhető el.

Értékelés: 10/10

Kele-man

Be the first to comment on "Szikora Ádám: Halál és Szerelem & Eredet"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.