Awake (2007) (Éberség)

“Évente 21 millió embert gyógyítanak altatásban. Többségük nyugodt álomba merül, nem is tudnak semmiről. Azonban harmincezer betegnek nincs ilyen szerencséje, ők képtelenek elaludni. Olyan állapotba kerülnek, amelyet tudatos álomnak nevezünk. Teljesen megbénulnak, nem képesek segítségért kiáltani. Pedig ébren vannak.” – hangzik el a gondolat baljós hangon az első percben. Részletesebb adatok alapján az ilyen esetek felében a páciens emlékszik a hangokra, a beszélgetésre a műtét során, van, aki emlékszik a lélegeztető tubus felhelyezésére, továbbá van, aki átéli a műtéttel járó kínzó fájdalmat is. Az Awake az utóbbi szcenáriót hívatott bemutatni nekünk egy kis csavarral, amely egy alapvetően borzasztó szituációt egy egészen értékelhető thrillerré varázsol. Lássuk, mit is várhatunk tőle.

Az igen gazdag és fiatal kora ellenére igen sikeres Clay Beresford-nak (Hayden Christensen) látszólag mindene megvan: vagyon, hírnév, szerető anya, gyönyörű barátnő. A felszín alá tekintve azonban láthatjuk, hogy a magánélete korántsem annyira hibátlan, mint azt sokan gondolnák: súlyos szívbetegsége miatt sürgősen szervátültetésre szorul, és habár élete szerelme, Sam (Jessica Alba) a hét minden napján óvja és támogatja, kapcsolatukat mégis homály fedi Clay édesanyja (Lena Olin) miatt, aki nem sok eséllyel adná áldását a frigyre. Egy napon azonban Clay és Sam megelégeli a folytonos bujkálást és titkolózást, felfedik kapcsolatukat Clay anyja, Lilith előtt, aki egyrészt a nem csekély osztálykülönbség, másrészt az egy éve tartó hazudozás miatt nem reagál kifejezetten pozitívan.

Nem meglepő fordulatként a továbbra is lelkes pár úgy dönt, hogy egybekelnek a szülői tiltás és az egész világ ellenzése ellenére is. Alighogy kimondták a boldogító igent, Clay élete legfontosabb hívását fogadja; találtak egy donort számára, áteshet az életmentő, de roppant kockázatos szívátültetésen. Hősünk eddig két dologban volt igazán biztos: mindennél jobbat szereti Sam-et, valamint a szóbanforgó műtétet Dr. Jack Harper (Terrence Howard) fogja elvégezni, a férfi, aki első rohamánál megmentette az életét a sürgősségin. Édesanyja határozott tiltakozása ellenére Clay-t rövid időn belül betolják a műtőbe és annak rendje és módja szerint altatni kezdik, a történet pedig itt kezd igazán érdekessé válni: betegünk nemhogy tudatánál van, de érzi is a műtéttel járó kimondhatatlan fájdalmakat. És ami a legfontosabb: mindent hall, ami csak elhangzik a műtét során. Így kell rájönnie, hogy meg akarják ölni.

Az Awake cselekménye nem ér fel egy vérbeli pszichothriller vagy egy klasszikus, idegőrlő horror izgalmával, de hangulatteremtésben annál inkább jeleskedik; azon túl, hogy nem a legelitebb, de az átlagnál többre hívatott színészi gárdát válogattak össze, van egy kifejezetten sajátos atmoszférája, ami, ha nem is több alkalommal, de legalább egyszer a képernyő elé szegezi a nézőt. Az interneten fellelhető általános rating 6-7 pont között ítéli meg a film nettó értékét, én sem szavazok ennél többet, de nagyon is beleesik a “megéri adni neki egy esélyt” kategóriába.

Értékelés: 6.5/10

Kinek ajánljuk: annak, aki nem az agyam is eldobom-thrillerek top listáját igyekszik összeállítani a napokban, csak megnézné először (és talán utoljára), hogyan válhat valóra egyik legrosszabb rémálma egy kórházban.

(grey tabby)

           

Be the first to comment on "Awake (2007) (Éberség)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.