Kovács Gábor: Budarkpest – Nikotin Körút (2018)

Kovács Gábor  a saját maga által egyszerűen csak ’urban pulp noir’-nak keresztelt zsánerű első novelláskötetében a látszólag mindenki által unalomig ismert fővárosunk egy sokkal misztikusabb, ismeretlenségbe burkoló, sötétebb oldalát mutatja meg nekünk, ahol különféle underground-jelenségek és szubkultúrák (dark-goth, noir jazz, geek, rockabilly) között barangolva tűnnek fel sorozatgyilkosok, különleges képességű utódok, boszorkányok, titkos társaságok, sőt maga az Ördög is tiszteletét teszi!

A százhatvan oldalas kötetben tizenhárom – egymáshoz néhány laza szállal kapcsolódó – fővárosi helyszíneken játszódó novella kapott helyet, melyeknek közös jellemzője a már bevezetőben is említett sötét, borús, mindamellett misztikumba hajló noir-hangulat. Nem egyszerűen csak egy depresszív, a létből teljes mértékben kiábrándult mesélő fiktív történetei ezek, hanem maga a budapesti instant valóság egy másik, kevésbé ismert – mondhatni földalatti – nézetből való bemutatása. Szerelmesek, alkoholisták, zenészek, és wannabe-művészek, különleges képességű utódok, de tengő-lengő alakok, a társadalom peremén egyensúlyozó karakterek mind-mind előkerülnek az írásokban. Találkozhatunk holtában sem pihenő (?) sorozatgyilkosokkal, boszorkányokkal, már-már Hellraiser-filmeket idéző titkos társasággal, beteljesülést perverz módon keresőkkel, világvégét előidéző programmal – sőt, több sztoriban még az öreg kaporszakállú is megjelenik!

A novellákban szereplő, eredendően a valóság alkotta weird-karakterekből csak úgy árad a nihilizmus, a kilátástalanság, az elkeseredettség, és a reményvesztettség, persze mindez nem öncélú hatásvadász elem, hanem csak az a bizonyos felszín alatti, másik oldal elénk tárása. Misztikus eseményekben bővelkedő emberi drámák ezek, amelyek cinikus meglátásaikkal egyáltalán nem nélkülözik a modern világunkra érvényes társadalom-kritikai attitűdöt. Ez nekem kifejezetten tetszett, de kiemelhetném még az emberi érzések hús-vér alakban való megjelenítését is.

Összességében tehát jól vizsgáztak ezek az ‘urban pulp noir’ jegyében készült misztikus írások – bár egy utólagos korrektúra azért bőven ráfért volna; engem speciel eléggé zavartak a sűrűn előforduló elütések, egybe/különírásból eredő nyelvhelyességi hibák. Továbbiakban sok sikert az alkotónak, és várjuk a következő kötetet, vagy ha úgy alakul, akkor képregényt!

Értékelés: 7/10

eyescream

Be the first to comment on "Kovács Gábor: Budarkpest – Nikotin Körút (2018)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.