Heilstätten (2018)

Néha, hirtelen jött nyelvgyakorlás célzatából német anyanyelvű filmeket szoktam nézni, így került hozzám ez a tavaly készült horrorprodukció, amelyben egy gyakorlatilag unalomig ismételt szituációt vázolnak fel nekünk, kb. ezredszer is. Szerencsére még mindig vannak olyan lezárt, eldugott, nem használt épületek, ahova a bátor és vagánykodó fiatalok teljesen titokban be tudnak törni, és mi Nézők néha még izgulhatunk is értük, hogy a végére megmeneküljenek. Legalábbis néhányuk.

Történetünkben néhány rendkívüli önbizalommal megáldott (értsd: iszonyatosan irritáló) YouTube-arc szökik be egy rég elfeledettnek tűnő szanatóriumba, ahol annak idején tuberkulózisos betegeket ápoltak. Kamerákat helyeznek el ide meg oda, sőt még egy hatásvadász szellemidézésbe is kezdenek, azonban érdemeben nem igazán történik semmi, mígnem az egyik társuk holtteste kerül csak elő. Ettől a ponttól kezdve pedig egyre-másra kezdenek menekülni az életükért, de hogy tulajdonképpen mi elől, az egészen a végéig nem derül ki…

Mit is mondjak, őszintén?! Nem vártam világmegváltást a filmtől, szimplán adtam neki egy esélyt. Valójában viszont azt sem érdemelte meg, mert azonkívül, hogy német a produkció (és nem amcsi), szinte semmilyen érdekfeszítő tényt nem tudott felmutatni. Valakinek biztosan szórakoztató lehet, hogy a film nagyrészében baromi irritáló módon majomkodó ostoba hőseink fennhangon visítoznak meg veszekednek egymással nagyjából a semmin, miközben nulla cselekmény történik – viszont én már vagy tíz perc után rohadtul untam az egészet.

A fürdőkádban ülő véres néni para volt, de igazából nem tudnék mást pozitív dolgot kiemelni, legfeljebb talán a helyszínválasztást, mert az még ennek ellenére is atmoszférikus tudott lenni, valamennyire. Leghülyébb túlélő-helyzetekben is össze-vissza rángatott kézikamerák és az ostoba módon való viselkedés annyira lehúzta az egészet, hogy képtelen voltam élvezni. Még a végső csavar sem tudott belőlem kicsikarni semmiféle érzelmet, pedig az a maga módján megmagyarázza ezt az egész vérszegény szanatóriumos szituációt.

Kinek ajánljuk: ha csak nem vagytok a törjünk-be-az-elhagyatott- épületekbe-mert-jó-móka típusú kézikamerás filmek hardcore-rajongói, akkor nyugodtan kihagyható.

Értékelés: 5/10

eyescream

Be the first to comment on "Heilstätten (2018)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.