Captain Marvel (2019) (Marvel kapitány)

A hetekben jelent meg a Marvel stúdió legújabb filmje, mely az utolsó alkotás az elmúlt 11 évet lezárni készülő gigamű, a Bosszúálló: Végjáték előtt, mellyel az egész univerzum, amit az évtizedben építettek, örökre megváltozik. A Marvel kaptiány még eme katartikus filmélmény előtt repít el minket a ’90-es évekbe, amikor a szuperhősökből álló csapat még álom sem volt, és az emberiség sem volt felkészülve arra, hogy hamarosan az egész világ megváltozik. Mindemellett ez az első alkotás a képregénykiadó filmes univerzumában, amely női főhőst mutat be, így ebből a szempontból is újdonsággal rukkolt elő Anna Boden és csapata.

A kilencvenes évek közepén járunk, amikor a hatalmas Kree Birodalom véres háborút vív a Skrull nevű fajjal. A Kree-k egy különleges képességű harcost, Vers-t (Brie Larson) és csapatát küldik egy bolygóra, hogy segítsenek a helyi lakosságon az alakváltó Skrull-ok ellen. A nőt azonban elfogják, aki kiszabadulva rabságából a Földre kerül. Vers hamarosan szemet szúr egy kémszervezetnek, a S.H.I.E.L.D-nek és annak egy különc tagjának, Nick Fury-nak (Samuel L. Jackson), akivel felveszi a harcot a most már a Földet fenyegető idegenek ellen. Hamarosan kiderül, hogy Vers nem az, akinek gondolja magát, hanem egy Carol Danvers nevű ember, ráadásul abban sem lehet biztos, hogy megbízhat-e azokban, akiket korábban a barátainak hitt…

A Marvel stúdió az elmúlt évtizedben egészen elképesztő dolgot művelt: egy tucatnyi karakter látszólag különálló filmjeiből egy teljes univerzumot épített, mely alkotások hangulata és műfaji besorolásai és jelentősen különböznek egymástól. Kaphattunk már a stúdiótól laza űroperát, politikai thrillert, második világháborús filmet, a skandináv mitológián alapuló művet, azonban ezek az alkotások szinte minden esetben látványfilmnek készültek: a mondanivaló eltörpült a vizuális élmény mögött, melyet ezek a mozik nyújtották. Véleményem szerint azonban ez a tendencia az elmúlt időben jelentősen megváltozott: legújabb alkotásaiba a Marvel már komolyabb mondanivalót is próbál becsempészni. Ugyanez a helyzet legújabb dobásukkal, a Marvel kapitánnyal, mely mű esetében ismét dicsérhetjük a színészi játékot, a látványvilágot, vagy a remekül megírt sztorit, azonban bennem teljesen más gondolatok fogalmazódtak meg a mozi megtekintése után. Ez a film ugyanis nem másról, mint az emberről szól. A halandó, gyakran hibázó, elbukó, ám mégis erős emberről, aki oly egyedülálló ezen a világon. Már maga a történet is azt mutatja be, hogy a főhős, Carol keresi emberi önmagát, származását, és megpróbál rájönni, hogy valójában kicsoda. Mindemellett ő is kezdetben elbukik, hibázik és téved, ám ahelyett, hogy feladná, mindig feláll, és megpróbál helyesen cselekedni. Mindezt mi sem szimbolizálja jobban, mint az a képsor, amikor visszatérnek gyermekkori emlékei, mikor szintén rengetegszer elesett és hibázott, ám sosem adta fel, annak ellenére sem, hogy sokan nem hittek benne. Ugyanez igaz az emberekre: mi is képesek vagyunk bármikor, bármilyen gödörből felállni, csupán hinnünk kell magunkban. Mindemellett a film gyakran mutatja, hogy az ember kíváncsi és érzékeny természetű, mint például Fury esete az aranyos macskával, akiről hamarosan kiderül, hogy nem egészen az, akinek a S.H.I.E.L.D később vezetője gondolja. Ebben az alkotásban ráadásul egy sokkal lazább és viccesebb Fury-t ismerhetünk meg, akinek a vállára még nem nehezül a világ terhe.

Maga a film sajnos mindezek mellett nem tökéletes: az akciójelenetek, főleg amelyek sötétben látszódnak, gyakran nehezen követhetőek. Ennek ellénre szinte majdnem hibátlan mű lett a Marvel kaptiány, mely gyakran kacsintgat ki más Marvel filmekre, vagy úgy, hogy olyan karaktereket mutat be, akikkel korábban találkozhatunk, vagy egyéb apró utalásokkal, mellyel tovább építi az egyébként is terebélyes univerzumot.

Összességében a Marvel kapitány egy igen szórakoztató ízig-vérig Marvel film lett, melybe azonban több elemet  építettek be mint egy egyszerű látványmoziba. A vége pedig tökéletesen felvezeti a közelgő nagy durranást, a Bosszúállók utolsó gyülekezőjét, mely után örökre meg fog változni az általunk oly szeretett univerzum.

Értékelés: 9/10

Kinkek ajánljuk: Minden Marvel univerzum rajongónak, akik már tűkön ülve várják a Végjátékot.

Kele-man

Be the first to comment on "Captain Marvel (2019) (Marvel kapitány)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.