Stephen King – Joe Hill : A magas fűben / Teljes gázzal (2016)

A horror-rajongóknak már nem kell bemutatni Stephen King és fia, Joe Hill munkásságát, hiszen aki még nem is nagyon olvasott tőlük, a nevükkel már biztosan találkozott. Mind a két szerző kivívta magának a tiszteletet, ám azt talán kevesen tudjuk, mi történik akkor, ha apja és fia egy közös kötettel rukkol elő. Jelen esetben két rövidebb, de hátborzongató történet volt a közös munka eredménye. A mindössze 128 oldalas könyvecskébe sikerült egy meglehetősen erős kóstolót belesűríteni a két mester világából. A magas fűben, illetve a Teljes gázzal című elbeszélések két különböző helyzetbe rántják bele az olvasót.

A horror-rajongó könyvmolyok nagy része már biztosan olvasott legalább egy Stephen King művet, a filmek kedvelői pedig már találkozhattak egy-egy King filmadaptációval, és nem túlzó a kijelentés, hogy ő a horror műfaj egyik kulcsfigurája. Az sem újdonság, hogy fia is jeleskedik a műfajban. Azon lehetne jó ideig vitázni, hogy ki melyiküket szereti jobban, hiszen azért az írói stílusuk egészen más. Minden jel arra mutat, hogy nem csak külön-külön tehetségesek, hanem a közös munka gyümölcse is meglehetősen ízletes (és véres?).

Mivel Kinget leginkább a vaskosabb regényeiről ismerhetjük, joggal merülhet fel bennünk a kétely, hogy vajon rövidebb terjedelemben is tud-e olyan mesterien írni? A kötet első novellája, A magas fűben meghozza azt a várt borzongást, ami a mestertől elvárható. Már önmagában a cím is sokat elárul arról, hol is játszódik a történet. Ez az elbeszélés egy picivel hosszabb, mint párja, ám túl részletes bemutatásokra nem volt lehetőség, azonban ezt nem is vártam el. A szereplőkről csak annyit tudunk meg, amennyi szükséges, a szerző komolyabb hangsúlyt fektet a helyszínen zajló eseményekre.

Nem kell túl nagy dologra gondolni, csak bolyongunk és szépen lassan megtébolyodunk a szereplőkkel együtt. Már ha sikerül kellőképpen beleélnünk magunkat a történetbe persze. Az események fő helyszínéül szolgáló magas fű, és az ott található titokzatos kő már sejtetheti az olvasóval, hogy ez egy igazi King sztori, ne is számítsunk happy end-re. A fűben furcsa hangokat hallunk, illetve a titokzatos kő körül sincsen minden rendben. Nehéz eldönteni, hogy a fűben zajló dolgokból mi valós, illetve mi nem, de egy valami biztos: nincsen kiút.

King mesterien csavargatta a rövidke történetet, és bár úgy tűnhet, nem igazán van mozgásban a cselekmény, minden egyes fűszál él. Talán már túlságosan is. Nem árulok el semmit azzal, hogy szereplőink nem jutnak ki a fűből élve, és az sem éppen meglepő, hogy a fűben töltött idő nem telik el tiszta elmével. Ebben a novellában megvan minden, ami egy King-műhöz szükséges, így vétek lenne kihagyni!

Értékelés: 10/10

Joe Hill írása, a Teljes gázzal sem éppen a leggyengébb novella, amihez eddigi könyvmoly létem során szerencsém volt, folyamatosan pörög, izgalmas, ám mégsem nyert meg teljesen magának. Ezt az elbeszélést Richard Matheson 1971-es novellája, a Párbaj ihlette, amelyet Steven Spielberg megfilmesített. A Teljes gázzal valójában egyfajta tisztelgés a Párbaj előtt, és van hasonlsóság is a két történet között. Mint ahogyan a Párbaj, úgy a Teljes gázzal fő vonalát is egy üldözés adja, ahol a motorosok az üldözöttek, a kamionos pedig az üldöző. Az üldözés előzményeinek ismeretében az olvasó is úgy érzi, hogy a motorosok megérdemlik sorsukat, és elégtételt tud adni számunkra az, ahogyan a halálukat lelik az üldözés során.

Borzongató élményben itt sincsen hiány, a már-már realisztikus események a képzeletbeli szemeink előtt nagyon valósághűen játszódnak le, valamit mégis hiányoltam belőle. Lehet, hogy csak nem barátkoztam meg kellőképpen Hill stílusával, de panaszra így sem nagyon lehet okom, mert a rövidsége ellenére egy meglehetősen kellemes olvasmányhoz volt szerencsám.

Bár mindkét novella meghozza a kívánt hatást, Joe Hill írása nekem kevésbé tetszett, mint apjáé, ez talán köszönhető annak, hogy A magas fűben valamivel hidegrázósabb, mint a Teljes gázzal.

Értékelés: 8/10

Összességében a két novellát annak ellenére, hogy eltér témájában is egymástól, mindenképp megéri elolvasni. A kötet remek olvasmány út közben, vagy egy szabad estén/délutánon.

Kiknek ajánljuk: Stephen King és/vagy Joe Hill rajongóknak, illetve bárkinek, aki éppen rövid sztorik által szeretne megismerkedni a két szerző stílusával.

Cetti

Ha érdekel a kötet, az Európa Könyvkiadó oldalán 15% kedvezménnyel tudjátok megrendelni!

moly moly.hu logo

Be the first to comment on "Stephen King – Joe Hill : A magas fűben / Teljes gázzal (2016)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.