Komor Zoltán – NERekció (2019)

A bizarro fiction elvetemült hazai képviselője ismét csak megörvendeztet, illetve beállítottságtól függően sokkolva borzaszt el minket! Komor Zoltán (kis)regény helyett ezúttal a közelmúlt hazai eseményeire reflektál, ahol politikai és történelmi szereplőkkel operáló, garantáltan agyeldobást eredményező weird történetek között akad gépturulszex, hungarobizarro és köztévé-kámaszútra. Hogy mennyire píszi, vagyis hogy politikailag korrekt-e, ezt meg sem érdemes kérdezni, haha!

Politikai szatíra műfaja nem ismeretlen Komor számára, hiszen már a 2016-os A migráns Krisztusok támadásában is kaphattunk belőle kóstolót, bár akkor a kritikai attitűd és a görbe tükörként mutatott jelenségek mellett a bizarro inkább csak egyfajta abszurd adalékként volt jelen. Ennél a 23 bizarro írást tartalmazó válogatásnál viszont már minden a lehető legabszurdabb, ami a csövön csak kifér!

A többnyire közelmúltbeli aktuálpolitikai események által ihletett írásokat gyakran futurisztikus, sci-fi elemekkel torzítja, és szinte majdnem mindegyikben szerepet kapott egy vagy több hazai közszereplő. Olyan „fiktív” politikai és/vagy történelmi alakokra tessék gondolni, mint Predator Semjén, autofellációban jeleskedő Cyber Bayer, Széll Bernadettről elnevezett szexpóz, gasztroszexuális asztronauta Németh Szilárd. Vagy éppen Jancsó Miklós, Géza fejedelem, István, Koppány és Emese.

A kötetből többek között kiderül, hogy anyukádból időmigráns lett, Soros György finanszírozta a bal herédet vagy, hogy miért akarsz állandóan matériát szerezni a mezőkövesdi vazelin-matyótól. Mi lesz, hogyha megtermékenyítünk egy macskát Rogán spermával, és születik egy félig Rogán félig macska hibrid, amit szintén megtermékenyítünk? Továbbá olyan felfoghatatlanul szürreális események tanúi lehetünk, mint amikor az öntudatra ébredt Riposzt szennylap Habony Árpádot kezdi üldözni vagy hogy egy parkban az NKA génsebészei által klónozott Jókai Mórokat nevelnek a magyar kultúra megmentésére hivatkozva. Találkozhatunk még pöcsparazitákkal megfertőzött Toldival, fehér ingekre ürítő kokárdákkal, vibrátoros tarhonyával, internetről rendelt Nagy-Magyarország alakú méhlepénnyel, de Bartók Béla a tunguszkai katasztrófát előidéző radioaktív fitymája is beköszön.

Ráadásul a Tépő Donáttal közösen tervezett, azonban mindeddig el nem készült Robot Honfoglalás című konceptuális regényük egyes szemelvényei (Robot Előd A Gépturul ellen, A csodaszarvas ver. 2.0, István kiborg és Gizella® nanorobot-felhő) szintén helyet kaptak a válogatásban. Ha mégis kedvencet kellene választank a kötetben szereplő groteszk elmebetegségek közül, akkor a Placenta-magyar, A ház amit Jack épített című Trier-alapmű központi gondolatával eljátszó Riposztkalipszis, illetve A segglyukamon múlt az idei országgyűlési választás végeredménye című írásokat választanám.

“Dózsa György ott baszta el, hogy a kínai ebayről rendelt masszázsfotelt, de az már az első használat során a kettes fokozatra kapcsolva lángra gyulladt, és vele égett a parasztvezér. A magyar jobbágyok azóta éreznek különös, megmagyarázhatatlan fantom fájdalmat a hátukban, amit egyedül Tihanyi Tamás képes kikezelni élő televíziós gerinc műtét segítségével a Budapest televízió éjszakai adásában. Nemzeti örökség, azt mondják, mint a székely himnusz közben feszülő erekció, mint az izraeli szalmabábuk rituális akasztása a Tatuin bolygón, vagy mint a spontán öngyulladás a kínai ruhaboltok közelében.”

Ha tehát eddig is bírtátok, sőt egyenesen rajongtatok Komor Zoliért (mint például ezen sorok írója), akkor egy újabb adag garantált szórakozást ígér ez az alig kilencven oldalas kis gyűjtemény. Ha még csak most ismerkedtek vele, akkor jól kössétek be a biztonsági öveteket, mert ez a morbiditásban és testnedvekben gazdag, szürreális utazás bizony elég felkavaró lehet számotokra…

Értékelés: 9/10

eyescream

Be the first to comment on "Komor Zoltán – NERekció (2019)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.