Olga Tokarczuk: Bizarr történetek (2019)

Bár oldalunkon fikciókkal teli művekről írunk, mégsem szoktunk kifejezetten szépirodalmi alkotásokkal foglalkozni. Most azonban kivételt kell tennünk, ugyanis a lengyel Olga Tokarczuk kisprózáiban fellelhető események bizarr mivoltát nem ritkán a tudományos-fantasztikum, misztikum és a thriller műfaji jegyeivel keveri, hogy aztán még órákkal az elolvasásuk után is csak agyaljunk. Ez pedig pont elég indok, hogy helyet kapjon portálukon.

Olga Tokarczukot a kortárs lengyel irodalom egyik legnagyobb alakjaként tartják számon. Az 1962-ben született írónő pszichoterapeutaként kezdte pályáját, és csak később kezdett el írni. A kilencvenes évektől jelennek meg szépirodalmi írásai, melyek sorra nyerik el a legrangosabb lengyel és nemzetközi irodalmi elismeréseket – legutóbb például a fikció területén alkotók kitüntetését, a brit Nemzetközi Man Booker-díjat. Bizarr történetek című legújabb kötetében tíz kisprózája kapott helyet, melyekben a politikai aktivistaként is szerepet vállaló Tokarczuk olyan témákat jár körül, mint a létezés körforgása, az emlékezet, az ember és a természet viszonya, a nemiség vagy a jövő mibenléte.

Ahogy már a gyűjtemény címe is jelzi, itt bizony szürreális elemekben bővelkedő, nyugtalanító hangulatú novellákra kell számítani. Olvashatunk kisfiúról, akinek egyetlen félelme a szobájában megjelenő ismeretlen férfi (Az utas), anyáról, aki az emlékezés jegyében furcsa és különös befőtteket tesz el az öröklétnek (Eltéve) vagy a svájci hegyek között megbúvó kolostorról, ahol titokban szenteket klónoznak (Mindenszentek hegye). A látogatásban saját személyiségünk robotikus másaival (ún. egoton) körülvett család mindennapjaiban nyerhetünk bepillantást, A zöld gyermekek című novellában a természet békében és harmóniában nevelt fura egyedeit tanulmányozza az uralkodó orvosa.

A varrás főszereplője a felesége halála után különös dolgokat kezd észrevenni: hosszában varrt zoknikat, barna színnel fogó golyóstollat, kerek bélyegeket, balra csavarható befőttesüveg-tetőket, és így tovább. Az Igaz történet cselekménye pedig pont attól lesz olyan hihetetlenül drámai, hogy valósághű; szinte bárkivel megtörténhet ezek az események egy ilyen modern világban, és nem is nagyon tud mit tenni ez ellen.

Ahogy láthatjuk, Olga Tokarczuk valóságtól nem is olyan elrugaszkodott történetei elég színes palettán mozognak, és a bizarr jelző is teljesen megállja a helyét. Ha tehát rövid, elgondolkodtatva szórakoztató, szépirodalmi igényességgel megszerkesztett novellákra vágysz, akkor mielőbb szerezd be ezt a letisztult borítóval bíró, 180 oldalas kötetet.

A könyvet köszönjük a Vince Kiadónak, akiktől ITT lehet megrendelni!

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Olga Tokarczuk: Bizarr történetek (2019)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.