Stephen King – A kívülálló (2019)

A bilokáció nevű fogalom egy olyan paranormális jelenséget takar, amely azt feltételezi, hogy egy személy (vagy tárgy) egyszerre két helyen tud lenni. Stephen King a Horror Mesterének legújabb, természetfeletti elemekkel operáló, krimis vonalvezetésű regényében, A kívülállóban pedig pontosan egy ezzel kapcsolatos titokzatos ügyet kell felderíteni kisvárosi hőseinknek, amelyhez egy a Mr. Mercedes-trilógiából megismert szimpatikus nyomozó-karakter nyújt segítséget.

Az oklahomai kisváros, Flint City egyik parkjában egy brutálisan megerőszakolt és megcsonkított tizenéves gyermek holttestére bukkannak. A nyomok a helyi gimnázium irodalomtanárjához, Terry Maitland-hez, másnéven T. edzőhöz vezetnek, aki egyben a helyi ifjúsági baseball-csapat trénere is. A mindenki által jól ismert, köztiszteletben álló embert egy tét-meccs közben tartóztatják le, viszont az ügyben eljáró Ralph Anderson nyomozó előtt hamarosan világossá válik, hogy számtalan szemtanú és DNS-minta ellenére Terry kikezdhetetlen alibivel rendelkezik: kollégáival aznap éppen egy másik városban tartózkodott. Egy ember pedig nem lehet egyszerre két helyen?!

Talán nem hat újdonságnak a tény, miszerint Stephen King már ezelőtt is alkotott a természetfelettivel kacérkodó krimi műfajában, elég csak megnézni a Dolores, a Colorado Kid vagy éppen a Joyland történetét, de eleve meglehetősen sok regényében érhető tetten a szokatlan vagy éppen misztikus gyilkosság(ok) utáni nyomozás. Nemrégiben például (a szerény véleményem szerint kevésbé tökösen sikerült) Mr. Mercedes-trilógiában kutattak hőseink megmagyarázhatatlan és kevésbé földöntúli rejtélyek megoldásai után.

És persze az sem hétpecsétes titok, hogy egy-egy számára potenciálisan érdekes alapötletet újra elővesz – mintha nem írta volna még ki magából egészen, vagy teljesen új megvilágításba akarja helyezni, mert egy újabb ötlete támadt hozzá -, hogy aztán egyet csavarva, ismét megírja azt. Szerencsére azonban ezeknél soha nem esik az önismétlés hibájába. Így volt ez anno az önjáró, saját tudattal rendelkező gépjárműre épült Christine – Rémautó párosánál, a sivatag mélyén lakozó démoni erő manifesztációjára épülő Rémület a sivatagban – Rendcsinálók párhuzamánál, illetve a Halálos árnyék – Titkos ablak, titkos kert (kis)regényeknél. Ez utóbbi ugye a személyiség valamiféle kettőzésének koncepciójáról szól – legújabb könyvét, A kívülállót pedig nagy vonalakban ugyan, de szintén ezen tematikához tudnám sorolni.

Bár a kötet egészét nézve inkább a természetfeletti krimi műfajával illetném, az első nagyjából 150 oldalig kapunk egy olyan iszonyatos precíz és alapos felvezetést, amely nekem szinte már a 11/22/63 némileg fárasztónak tűnő, túlírt részletezését juttatta eszembe, de annál a történelmi szempontból megvalósuló abszolút hitelességen kívül semmi más szerep nem jutott neki. Itt viszont ennél sokkal élvezetesebb a helyzet, főleg miután a Mr. Mercedes regények egyik főszereplője, Ms. Holly Gibney megjelenik a színen, és sajátos stílusában szintén nyomozni kezd.

Persze A kívülálló drámai hangvételében egyaránt látom a Halálsoron John Coffey-jának elkerülhetetlen sorsát, illetve A remény rabjai Andy Dufresne-jének elszántságát, amint az igazság jegyében harcol. A rejtély lassú felgöngyölítésének folyamata nagyon King-es, akárcsak a végjáték, amely egy olyan kietlen világ végi texasi tájon éri el katarzisát, amely ismerős lehet a Rémület a sivatagban végjátékából. Maga a címszereplő egynéhány attribútuma sem új keletű, olvashattunk már ezekről itt vagy ott, legutóbb talán az Álom doktor True Knot-jának tagjaival kapcsolatban. És visszakanyarodva a lényeghez: vajon tényleg létezik-e bilokáció?! Igen, és nem. Még Stephen King realisztikusnak tűnő világában sem egyszerű megválaszolni ezt a kérdést.

Ha röviden összegezni akarnám ezt a közel ötszáz oldalas regényt, annyit mondanék, hogy bár Stephen King a kétezres-kétezertízes évekre bőven túljutott már a zenitjén, és a mostani kötetében is rendre akadnak régebbi műveiből ismerős motívumok és/vagy szituációk, mégis egy modern hangulatú szórakoztató misztikus thrillerrel örvendeztette meg rajongóit. Nem csoda, hogy ebben az újkori King-adaptációs revival-hullámban az HBO hamarosan minisorozatot készít belőle.

Értékelés: 8/10

eyescream

A könyvért köszönet az Európa Könyvkiadónak, akiktől ITT tudjátok megrendelni! 

Be the first to comment on "Stephen King – A kívülálló (2019)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.