Serial Chillers különkiadás: Lost Girls (2020) (Elveszett lányok)

long island lost girlsA Serial Chillers ezúttal egy újdonsággal foglalkozik, a Netflix gondozásában látható egyik legújabb filmmel. Az Elveszett lányok, amit a dokumentumfilmjeiért már két ízben Oscar-díjra jelölt Liz Garbus rendezett, egy hete elérhető. A történet a Long Island-i sorozatgyilkosságot dolgozza fel, melynek elkövetőjét máig sem találják.

 

 

 

A Long Island-i sorozatgyilkosság

long island lost girlsShannan Gilbert, 1986-ban született, tehát 2010. május 1-jén, amikor eltűnését bejelentették, 24 éves volt. Shannan 16 évesen fejezte be a középiskolát, több rendes állása is volt, de ekkor már évek óta eszkortként kereste a kenyerét, aki szexuális szolgáltatásokat is nyújtott. Egy ideig egy ügynökségen keresztül dolgozott, de nagyjából egy éve kilépett, és már saját magát hirdette a Craigslisten, az USA talán legismertebb apróhirdetési oldalán. Édesanyja, Mari Gilbert volt az az asszony, aki eltűnését bejelentette, évekig küzdött a rendőrséggel, hogy vegyék komolyan az ügyet – és akinek történetét az Elveszett lányok bemutatja.

Shannan eltűnése előtt fél évvel történt, hogy egy kutyás rendőr a napi tréningjük közben rátalált az első holttestre, pontosabban egy női csontváz maradványaira egy vászonzsákban. A felfedezés további kutatáshoz vezetett a területen, és két napon belül még három testre bukkantak. A rendőrség rögtön kijelentette, hogy a maradványok egymáshoz való közelsége miatt sorozatgyilkost keresnek. A holttestek állapotából s törvényszéki jellemzőikből azt is meghatározták, hogy egyértelműen magányos gyilkos az elkövető.
2011. áprilisában és májusában még négy testet találtak, és kibővítették a kutatási területet, ami további maradványokhoz vezette el őket, többek között egy koponyát és fogakat találtak. Így a lehetséges áldozatok száma tízre nőtt, köztük 8 nőt, 1 férfit és egy kisgyermeket tartottak számon. Az addigi információkért nyújtott 5000 $-os díjat ekkor megemelték 25.000 $-ra.

long island lost girls

Négy áldozatot egyből azonosítani tudtak: Megan Waterman, Melissa Barthelemy, Maureen Brainard-Barnes és Amber Lynn Costello mind Shannanhez hasonlóan a Craigslisten hirdető prostituáltak voltak – ezért az ügyet a „Craigslistes gyilkosságokként” is elkezdték emlegetni. A többi holttest azonosítása viszont nehezen ment, ezért fantomképeket tettek közzé róluk, illetve az ékszerekről, melyeket a rajtuk találtak. Szeptemberben felfedezték, hogy az egyik áprilisban talált torzóhoz illik az a két láb, amelyeket még 1996-ban sodort partra a víz a közeli Fire Islanden egy szemeteszsákban. Ekkorra a rendőrség már több, mint 1000 lakossági tippet kapott.

long island elveszett lányok

long island elveszett lányok
Shannan holttestét december 13.-án találták meg, kevesebb, mint egy kilométerre onnan, ahol utoljára látták. A szemtanú sofőrje volt, akit ő fogadott fel, hogy hozza-vigye a kuncsaftokhoz – a férfi mindig a kocsiban várt, míg az üzlet lezajlott. A Michael Pak nevű férfi mondta el, hogy Shannan elfutott ügyfele házából, szomszédokhoz is bedörömbölt segítségért kiabálva, majd elfutott a mocsár felé. A lány az éjszaka folyamán a 9-1-1-et is felhívta, halálfélelemben.

Egy héttel korábban már megtalálták a holmijának egy részét a közelben, és a rendőrség nyomozásának végeredményeként megállapították, hogy Shannan balesetben hunyt el: elmerült és megfulladt a mocsárban. Ezt édesanyja, Mari azonban nem volt hajlandó elhinni, és felelősségre akarta vonni azt, aki lányának haláláért felelős.

long island elveszett lányok
A gyilkos személyiségrajza

Az ismeretlen tettes rendőrség által felállított profilja szerint egy a húszas és negyvenes évei között járó fiatal fehér férfit kerestek, aki jól ismeri Long Island déli partjait; munkája révén hozzáférése van vászonzsákokhoz melyekbe a holttestek maradványait elhelyezte. Valószínű, hogy sok más sorozatgyilkoshoz hasonlóan magas fokú ismeretekkel rendelkezik az igazságszolgáltatás és a rendőri munka részleteiről, melyeknek köszönhetően mindeddig elkerülhette a lebukást.

A sajtó vetette fel a lehetőséget, hogy az 1994-ben letartóztatott Joel Rifkin, a szintén Long Island-i illetőségű sorozatgyilkos lehet a bűnös az áldozatok egy része esetében; ő azonban egy 2011-ben készült börtöninterjúban tagadta, hogy bármi köze lenne a frissen felfedezett holttestekhez.

Gyanúsítottak

2016 végén keverték gyanúba a volt megyei rendőrfönököt, James Burke-öt. A Gilbert-család ügyvédjének sikerült felkutatnia egy eszkortlányt, aki azt állította, hogy a prominens exrendőrnek köze lehet a gyilkosságokhoz. Egy hónappal korábban, 2016. novemberében ítélték 3 év és 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre, mert megvert egy férfit, aki egy katonai zsákot lopott el az autójából. A zsák szexuális segédeszközökkel és pornóval volt tömve. Burke bűnösnek vallotta magát polgári jogok megsértésében és az igazságszolgáltatás akadályoztatására irányuló összeesküvésben való részvételben. Utóbbi vád azért érte őt, mert mialatt rendőrfőnök volt, bizonyítottan akadályozta az FBI nyomozását a Long Island-i sorozatgyilkosságok ügyében. Decemberben az eszkortlány, aki Leanne művésznéven futott, elmondta, hogy durva szexben volt része a férfival egy Oak Beach-i partin még 2011 augusztusában. A nő ekkoriban nem dolgozott szexmunkásként, de tudta róla, hogy a férfi magas beosztású rendőr és ez imponált neki, ezért úgy döntött, lefekszik vele. Elmondása szerint a férfi annyira erőszakosan rángatta a fejét orális szex közben, hogy eleredtek a könnyei. James Burke képtelen volt az orgazmusra, és a dolgok végeztével lekezelően 300-400 $-t hajított a nő felé.

John Bittrolff-t 2017-ben ítélték el két prostituált meggyilkolásáért. Azért merült fel a bűnössége ebben az ügyben is, mert megfelelt a profilnak, a holttestek megtalálásának helyéhez közel lakott, Manorville-ben. Egyik áldozatának lánya és Melissa Barthelemy legjobb barátnők voltak, és Barthelemy anyjától tudjuk, hogy Melissa eltűnése előtt több hívást is kapott a településről. A gyanúsításnak nem lettek következményei, a rendőrség elvetette a lehetőséget.

Joseph Brewer volt Shannan Gilbert utolsó kuncsaftja, hozzá érkezett Oak Beach-re a fiatal nő. Elmondása szerint nem sokkal azután, hogy a nő megérkezett hozzá, kiszámíthatatlanul kezdett viselkedni, és elfutott. Bár Shannan az egész szomszédságot fellármázta, ahogyan futott és mindenhová bedörömbölt segítségért kiáltozva, és segélyhívásában is azt állította, hogy meg akarják ölni, a rendőrség semmilyen bizonyítékot nem talált Brewerrel kapcsolatban, így gyorsan tisztázták a nevét.

Két nappal Shannan eltűnése után egy férfi, aki Dr. Peter Hackettként mutatkozott be, felhívta Shannon anyját, Marit. Shannan után érdeklődött, és elmondta, hogy menedéket nyújt bajba jutott lányoknak. Három nappal később újra telefonált, és tagadta, hogy találkozott volna a lánnyal, vagy korábban telefonált volna. A nyomozás során bizonyították, hogy mindkét telefonhívás megtörtént. Dr. Hackett Brewer egyik szomszédja volt, és a mocsaras terület, ahonnan Shannan holtteste előkerült nagyon közel van a házához. 2012 novemberében a Gilbert-család jóvoltából Hackett gyilkosság vádjával állt bíróság elé. Szerintük beengedte otthonába a lányt és bedrogozta, ami a halálát okozta. A rendőrség azonban őt is kihúzta a lehetséges gyanúsítottak listájáról, egyrészt mert Shannan halálának éjszakáján Hackett felesége és gyermekei is otthon voltak, másrészt pedig mert a férfit már jól ismerték: szerette beleütni az orrát rendőrségi ügyekbe, és eljátszani, hogy szerepe volt bennük. Shannan holttestének vizsgálatakor nem találtak drogra utaló nyomokat.

Végül James Bissett is szóba került, de az ő bűnösségére már nem derülhet fény. Két nappal azután, hogy Shannan maradványait megtalálták a mocsárban, öngyilkosságot követett el. A régió legnagyobb zsákvászont gyártó cégét vezette.

long island elveszett lányok

Tisztázatlanul

Mindezek ellenére Mari Gilbert továbbra is szentül hitte, hogy lánya gyilkosság áldozata lett. 2014-ben felkérte a híres igazságügyi orvos szakértőt, Dr. Michael Badent, hogy végezzen független boncolást Shannan maradványait, amelyet ő meg is tett. Vizsgálata szerint a lány nyelvcsontja eltört, ami fojtogatás jele lehet, és megjegyezte, hogy Shannanre a hátán fekve találtak rá, ami nem valószínűtlenné teszi, hogy a mocsárba fulladt volna bele. A független vizsgálat ellenére nem változott semmi.

long island elveszett lányokMari Gilbert egészen 2016-os haláláig küzdött az igazságért. A Gilbert-családnak zűrös élete volt: amikor négy lányával Mari elhagyta partnerét és elköltözött, a lányok állami gondozásba kerültek. A két fiatalabb lány, Stevie és Sherre hamar visszakerültek hozzá, de a két idősebb nem; Sarra csak később, Shannan pedig 18 éves koráig nevelőszülőknél élt. Shannant intelligens és melegszívű lánynak ismerték, egyik nevelőanyja eltűnéséig tartotta vele a kapcsolatot. Mindkét lányt gyerekkorukban diagnosztizálták mentális betegségeikkel: Shannan bipoláris volt, Sarra pedig skizofrén. Egyikük sem szedte rendesen a gyógyszereit, azok mellékhatásai miatt.Mari nem volt mintaanya, az évek során jó pár férfi megfordult mellette, és nem mind volt jó választás. Shannan apja drogfüggő volt és szintén bipoláris, Mari egyik későbbi barátja pedig szexuálisan zaklatta Sarrát.

long island elveszett lányok

A legnagyobb trauma mégis Shannan eltűnése volt, amit követően Sarra állapota folyamatosan romlott, és végül idegösszeomláshoz vezetett. Már korábban is volt rendőrségi ügye, amiért megölt egy kiskutyát a 8 éves fia szeme láttára, és a fiút is megpróbálta megölni. Amikor 2016. júliusban anyja meglátogatta őt a lakásán, az ekkor 27 éves Sarra leütötte őt a tűzoltó-készülékkel, és egy majd 40 centis konyhakéssel több mint 200-szor megszúrta. Később le is vetkőztette, mert hallucinációiban a ruhák által felszívott vérből anyja újra erőre kapott. A rendőrséget Sherre kérte arra, hogy menjenek ki a lakásra, mert aggódott, amiért anyjuk nem jött haza a látogatásból. Sarrát csurom véresen találták, és mentális állapota, és az erre való hivatkozás ellenére 25 év börtönre ítélték. Bár a gyilkosság indítéka egyértelműen zavartsága volt, az esküdtszék úgy vélte, ettől még tudatában volt annak, mit cselekszik.

Lost Girls (2020) (Elveszett lányok)

long island elveszett lányokA film elsősorban a rendőri hanyagságra fókuszál, amely ezt az ügyet övezte sokáig. Kirobbanása is egy véletlennek köszönhető csupán, ugyanis a sorozatgyilkos áldozatai egytől-egyig prostituáltak voltak. Ez az, amit központi kérdéssé emel a film: miért van az, hogy a rendőrök kevésbé törik magukat, ha prostituált eltűnését jelentik? Miért van az, hogy ha a sajtó beszámol az esetről, mindig elhangzik, hogy az eltűnt személy az éjszakai élet részese volt – ezzel az áldozathibáztatást elősegítve?

 

Ahogyan azt már a film elején közlik velünk: ennek az ügynek (még) nincs megoldása, így azt a néző nem is várja. Az Elveszett lányok nem kifejezetten krimi, vagy thriller, sokkal inkább egy mély és feszült dráma, ami Mari Gilbert kitartását mutatja be. Az ügy első évét követhetjük végig, Shannon holttestének megtalálásáig – bár nem nagyon tudunk vele együtt reménykedni.

A filmhez az alapanyag nagyon jó – már ha nem tiszteletlenség ilyet mondanom – hiszen van itt minden: megtört anya, anyagi gondokkal küzdő család, mentális betegségben szenvedő testvér, rendőri hanyagság és korrupció, hazudozó szemtanúk, megannyi áldozat és azok hozzátartozói. A történetet jól dolgozza fel a film, mégis azt kell mondanom nem az igazi, ahogy hozzányúlnak. Pár órás kattintgatás és olvasást követően sokkal többet tudtam meg az ügyről, mint amit a film elmond, és ez csupa olyan információ, amelyekben óriási potenciál lett volna, hogy az Elveszett lányokat hatásosabbá tegyék.

long island elveszett lányok

A családi drámára fókuszál, mégis annak nagy részét elkendőzi, de a nyomozással kapcsolatban is hiányos, nem sokat tudunk meg róla, mi zajlik. A film végén kiírják ugyan, hogy Shannan halálát balesetként könyvelték el, de az azt követő kálváriát nem említik. Nem hozzák szóba, hogy hol tartunk ma, ugyanis még idén januárban is szolgáltak új hírekkel a nyomozással kapcsolatban, tehát az ügy koránt sincs lezárva.

Az Elveszett lányok az egész problémakörből kiragadott magának egy mondatot, és azt kiváló érzékkel járja körül, de ahhoz, hogy tartalmas filmnek nevezhessem, többet kellett volna nyújtania. Arra mindenképpen jó, hogy felkeltse az emberek figyelmét ezzel a napjainkban is zajló nyomozással kapcsolatban, és érzékenyítsen a történet szereplőivel kapcsolatban. De sajnos sokkal jobb is lehetett volna.

Kinek ajánljuk: Igaz történeteken alapuló drámák kedvelőinek.

Értékelés: 8/10

Blissenobiarella

 

Be the first to comment on "Serial Chillers különkiadás: Lost Girls (2020) (Elveszett lányok)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.