The Invisible Man Returns (1940)

A Universal stúdió a ’40-es évekre felépítette a történelem első filmuniverzumát sikerműveinek folytatásaival,  melyekkel a korabeli horror egyedülálló uralkodójává lépett elő. 1940-ben Drakula illetve Frankenstein szörnye után H.G. Wells legendás karaktere, a láthatatlan ember is megkapta a maga második felvonását, melyben a Universal stúdió Lugosi Béla és Boris Karloff után egy újabb színészlegendát mutatott be a világnak: Vincent Price-t. Ez az alkotás pedig méltó volt elődjéhez, és a filmmel elindulhatott Price bámulatos karrierje, melyben horrorikonná emelkedett.

Geoffrey Radcliff (Vincent Price)  a halálsoron vár ítéletének végrehajtására, mivel egy gyilkosságért, melyben váltig állítja, hogy ártatlan, kötél általi halálra ítélték. Barátai és szerelme, Helen (Nan Grey) kétségbeesetten próbálnak segíteni neki, amikor egyikőjük, Dr. Frank Griffin (John Sutton) előáll az ötletével: a doktor testvérének, Jack-nek kilenc évvel ezelőtt sikerült egy olyan vegyületet előállítania, amivel láthatatlanná tudta tenni magát. Frank a börtönben odaadja a szérumot barátjának, aki így megszökik fogságából. A rendőrség rögtön nyomozásba kezd, azonban egy valamit ők sem sejtenek: ahogy kilenc éve Griifin-en, most Geoffrey-n is lassan úrrá lesz a téboly és a megalománia, mellyel igencsak veszélyes lesz a környezetére. Ráadásul Frank-nek sem sikerül létrehozna a szérumot, amivel újra láthatóvá teheti börtönből szökött barátját, aki így szinte bármit megtehet…

A láthatatlan ember 1933-ban a Frankenstein utáni legsikeresebb alkotása volt a Universal stúdiónak, így mikor egymás után ontotta magából szörnyfilmjeit a ’40-es évek elejére, nem is volt kérdés, hogy foyltatják H.G. Wells világhírű történetét. Véleményem szerint azonban nem csak hogy folytatni, néhány helyen felülmúlni is sikerült a nagy elődöt, mindezt pedig a film talán egyetlen embernek köszönheti: Vincent Pricenak. Nem tudom, hogy van-e még a földön egy másik olyan mozgókép, ahol a színész úgy nyújtja a film legjobb alakítását, hogy néhány jelenetet leszámíva szinte csak a hangját halljuk, és néhány gesztusát láthatjuk, azonban a mimikáját és arckifejezéseit nem. A később legendás magasságokig emelkedő Price-nak nagyon nehéz dolga volt: pusztán a hangjával kellett érzékeltetni a nézővel a lelki állapotát, a kezdetben csak a szabadságára és barátaira vágyó férfiét, aki szépen lassan beleőrül a menekülésbe és abba, hogy valójában nem látja senki. Price pedig végigvitte a lehetetlent, a film egyeduralkodójává vált, úgy hogy ritkán látjuk fizikai valójában. Végig uralja az alkotást, lehetetlen nem rá figyelni egyik jelenetben sem, karizmatikus hangjával a végig viszi a hátán a történetet. Mellette szinte minden más szereplő elhaványodik, bár ki kell emelni a Frank Griffin-t alakító John Sutton játékát, aki szintén hitelesen alakítja az előző részben főszereplő Jack testvérét, mint a barátját minden áron megmenteni akaró tudóst. A film mindemellett kiemelkedik az ötletes és a korszakban modernnek számító vizuális trükkjeivel, amely bár mára sokat öregedett, azonban még ma is le tudja nyűgözni a közönségét.

Mindezek ellenére, a The Invisible Man Returns-re nagyon nehéz rámondani, hogy ez egy horror film lenne: a mű végéig lényegében egyetlen haláleset sem történik, illetve hiányzik belőle az a gótikus hangulat, ami a korszak többi Universal szörnyfilmjét jellemzi. Ha már minden áron rá kell húzni egy zsánert, a művet a tudományos-fantasztikus alkotások közé sorolnám. A filmben emellett nem egyszer megjelenik a korszakra már ezen művek védjegyévé váló utánozhatatlan Universalos humor a komikus karaktereken keresztül. Azonban, bár nem lehet kiemelni kifejezetten horrorisztikus jelenetet, Price játékának köszönhetően a feszültség végig fenn marad a filmben.

A The Invisible Man Returns méltó folytatása tehát az 1933-as adaptációnak, amiben nagy szerepe van Vincent Price felejthetetlen alakításának. A színés, kinek ez volt az első horror filmes szerepe, ezzel az alkotással indult el azon az úton, melyen a horror egyik legendájává emelkedett.

Értékelés: 8/10

Kiknek ajánljuk: minden Universal horror rajongónak, valamint azoknak, akiket érdekel Vincent Price munkássága.

Kele-man

Be the first to comment on "The Invisible Man Returns (1940)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.