Hellboy Rövid Történetek 2. – A gonosz két arca (2020)

Miután Hellboy földi és pokolbeli pályafutását is megismertük, a Vadvirágok Könyvműhely most elhozza nekünk a nagy dumás paranormális ügynökünk korai éveiből származó rövidebb történeteit. A Pokolfajzat-kánon előző köteteinek ismerete nélkül is élvezhető széria második részében hősünk útjait boszorkányok, démonok, múmiák, koboldok és egyéb misztikus lények keresztezik, miközben Amerikától kezdve Írországon át Malajziáig utazgat a Paranormális Kutató és Védelmi Hivatal színeiben.

Ahogy már a bevezetőben olvashattátok, a Hellboy-széria ezen (összességében már a tizedik) kötetében hősünk kevésbé ismert, korai éveit bemutató rövidebb kalandokat kaptak helyet. Egészen konkrétan öt, egymástól teljesen különböző hangvételű történetet olvashatunk. A kiadvány mintegy felét elfoglaló, az átlagosnál hosszabbra nyúló, misztikusan kalandos sztoriban (Sanda ember) Hellboy az Appalache-hegységben kóborol, amikor a helyiek boszorkányság egyértelműen jeleit fedezik fel. Egy régebben a vidéken lakó Tom Ferrell nevű fazonnal elindul hát, hogy megszüntessék a rontás eredetét. Csakhogy Tom egy régebbi ügye miatt a boszorkányokon kívül a pokoli behajtóként tevékenykedő Sanda emberrel is meggyűlik a bajuk…

Hősünk aztán A penanggalan története szerint Malajziába utazik, hogy felkutasson egy mitológiai lényt, akiktől a helyiek rettegnek, A tetem-ben pedig írországi bajkeverő koboldok csecsemőlopási ügyébe keveredik. Ez utóbbi ügy felderítése során többek között elhantolandó beszélő csontvázak és vízalatti boszorkányok keresztezik útját, de felbukkan még a Hellboy-kánonban később fontos szerephez jutó Gruagach, illetve Dagda király is.

A gonosz két arca című rész – akárcsak egy olcsó és hatásvadász midnight movie -, két egymástól merőben eltérő alfejezetből áll, amelyek stílusosan egy moziban vetített film képkockáin elevenednek meg számunkra. Erre utal egyébként az eredeti címe is: Double Feature of Evil. Míg az első szegmensben (Sullivan jutalma) egy fura módon megszerzett, elátkozott jelzővel illetett ház gyűjti be mit sem sejtő áldozatait, addig a második (Szebek háza) egy szimpla múmiás horror kliséire építve zárul jópofa csattanóval. Az utolsóként helyet kapó kalandban (A Vascipő) ismét Írország a célpont, ahol hősünknek ezúttal a címszereplő koboldot kell előkerítenie.

Kivétel nélkül ezúttal is minden történetet Mike Mignola írt és Dave Stewart színezett, a rajzolás tekintetében viszont fele-fele arányban osztoztak Richard Corbennel (Sanda ember, Sullivan jutalma, illetve Szebek háza). Külön kiemelendő, hogy a Sanda ember, valamint A gonosz két arca című részekért Eisner-díjat kaptak, ami ugye a képregényes műfajban egyfajta akadémikus elismerésének tekinthető.

Bár a történetek között nincs igazán összekapcsolódási pont, néha azonban elejtenek egy-egy megjegyzést vagy (előre)utalást a Hellboy-saga egyes részeire vagy szituációira, amit igazából az tud díjazni, aki már olvasta az egészet. Ha viszont előtanulmányok nélkül állunk neki, akkor is egy teljesen korrekt gyűjteménnyel találjuk magunkat szemben, mely hangulatos, és szórakoztató módon (kicsit talán kevesebb humorral) mutatja be Pokolfajzatunk természetfelettivel átitatott kalandozásait.

A kötetért köszönet illeti a Vad Virágok Könyvműhelyt, akiktől ITT rendelhető meg a könyv!

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Hellboy Rövid Történetek 2. – A gonosz két arca (2020)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.