Dredd Bíró I-III (IDW) – Képregényajánló

Dredd bíró visszatér – ezúttal az IDW sorozatát hozta el nekünk a Holdkelte Stúdió magyarul. Mega-City 1 disztopikus utcáin elszabadul a pokol – a droidok gyanúsan viselkednek, a gazdagok családtagjait azok klónjaival zsarolják. Dredd bíró a Mega-City 1 lepusztult utcáin, nyomornegyedében és az elit között is nyomoz, majd az Elátkozott Földön találkozik régi ismerősökkel… Egy klasszikus, erőszakkal és vérrel teli világ tárul elénk ismét!

 .

“A világ megváltozott. Az emberek próbálnak túlélni az elnéptelenedett, sivár pusztaságokon és túlnépesedett városokban, amelyekben eluralkodott a bűn és a kegyetlenség. A hagyományos igazságszolgáltatás megbukott. A törvény betartatása egy új rendfenntartó alakulat kezébe került, akik bírók, esküdtek és ítéletvégrehajtók egy személyben. Törvényhozónak nevezett fegyverükkel járják a várost és ítéletet hirdetnek a bűnösök felett. Közülük is a legkeményebb Joseph Dredd bíró, aki vasmarokkal tartja fenn a rendet Mega-City 1 utcáin…”

Ki ne ismerné Dredd bíró karakterét? Ha máshonnan nem is, a Sylvester Stallone nevével fémjelzett Judge Dredd, vagy a pénztáraknál erősen bukó – de azóta “kult státuszt” elérő Karl Urban féle Dredd filmekből mindenki felidézheti a science fiction egyik klasszikus karakterét.

Dredd több mint 40 éves múltra tekint vissza, az olvasóközönség először 1977-ben találkozhatott vele – és a történetei azóta is folytatódnak. Két kiadó is a magáének mondhatja a karaktert: a 2000AD brit kiadó az eredeti tulajdonosa, azonban 2013 óta az amerikai IDW is folyamatosan jelentet meg Dredd képregényeket. Az IDW a 2000AD eredettörténetéhez hű hátteret teremtett meg. Visszatértek a bíró fiatal éveibe és onnan folytatják az eseményeket, saját folytonosságot létrehozva ezzel.

A Duane Swierczynksi által írt és Nelson Daniel által rajzolt történetet Magyarországon Adorján Balázs fordításában a Holdkelte Studió jóvoltából olvashatjuk.

A világ, az erőszak – de még a rajzok is hűek az eredeti képregényekhez, mégis új perspektívából mutatnak be nekünk mindent. A történetek nem gyermekmesék – az erőszak minden típusa megjelenik benne ami Dredd univerzumát jellemzi a kannibáloktól a csonkolásig – de ezek csak még színesebbé és életszerűbbé teszik Mega-City 1 utcáit.

A három kötet (ami az első 12 IDW részt tartalmazza) a robotok lázadását dolgozza fel (az alaptörténet ismerős lehet a Terminátor filmekből, a Power kapitány sorozatból és sok egyéb sci-fiből), azonban ezt olyan egyedi módon teszi meg, hogy egy pillanatra sem merül fel közvetlen hasonlóság másik alkotással. Az első két rész vicces/érdekes/színes kis történetekkel mutatja be az elszabaduló technikát és Dredd nyomozását, a harmadik pedig az Elátkozott Földre viszi el Dredd Bírót.

A filmekből ismert karakterek visszaköszönnek, a pszi képességekkel rendelkező Anderson bíró a főhős legnagyobb segítsége, és a pusztaságban “régi ismerősökkel”, a Stallone-filmből is ismert Angyal bandával is találkozik Dredd.

Az IDW nem fogja vissza magát a popkulturális utalásokkal sem, itt találkozhatunk az első Trump “cameoval”, 2018-ban a Judge Dredd: Toxic #1-ben ezt továbbfolytatva már meg is jelenítették az amerikai elnököt a történetben. Mellette a körzet, épületnevek gyakran hivatkoznak korunkra, Zuckerberg, Boyle, Psycho – és még lehetne tovább sorolni.

A történet lassan épül fel, ezáltal az írónak lehetősége van részletesen bemutatni a disztopikus világot és a karaktereket – egy fantasztikus élményt megteremtve a régi és új Dredd bíró rajongóknak. Dredd világa új erőre kapott az IDW-nek köszönhetően, és ezt végre Magyarországon is olvashatjuk – minden Kedves Olvasónak ajánljuk és várjuk a további köteteket!

A képregények az alábbi BOLTBAN vásárolhatóak meg, az új megjelenésekért meg kövessétek a Holdkelte Stúdió Facebook oldalát.

Értékelés: 9/10

Fixxerx

Be the first to comment on "Dredd Bíró I-III (IDW) – Képregényajánló"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.