The Killing of Satan ((Lumaban ka, Satanas)) (1983)

Ha szeretnivalóan alávaló horrorfilmeket kell felsorolni, a közkedvelt (már-már mainstreamnek számító) hulladékok mellett időről-időre előkerül ez a kedves kis fülöp-szigeteki fantasy-horror, melyben hősünk farmerruházat no meg egy kis mágia segítségével olyan fantasztikus elemekkel küzd meg, mint zombik, repülő kígyók és kígyóemberek, hogy aztán a végén magával a félresikerült Sátánnal vívjon életre-halálra menő ördögi lézerpárbajt!

Filmünk főszereplője Lando – aki nem azonos a Star Wars kánon karakterével, bár az a bajusz nekem gyanús – aki nem sok vizet zavar egészen addig, míg idegenek meg nem gyilkolják Miguel nagybátyját. Később Landót a csónakjában ülve megharapja egy félresikerült zombi, majd a kezükből lézerköröket sugárzó zsiványok bandája elrabolja a feleségét és a lányát. Mikor őt is megpróbálnák kinyírni, könyökéből egy forgó mágikus spirállal kivédi a lövedékeket, majd pedig halálos ütéseket eszközöl támadóira. Farmerbe öltözött hőseink a Varázslat Hercege nevű entitás után erednek, aki egy földalatti barlangban vert tanyát, amit repkedő kígyókkal őriztet. Persze Landót sem kell félteni: előbb felpofozza a rá támadó csúszómászót, majd csomót köt szerencsétlen állatra. A kígyóembereket pedig a puszta kezével fojtja meg. Addig a másik fazon egy újabb bunyóban keveredik a kezükből lézert eregető zsiványokkal, majd elvarázsolt kedvese minden előzetes jel nélkül kikapar egy jó darabot az arcából, mire ő pusztán a nézésével szétrobbantja annak szívét, így szétnyitott mellkassal távozik az élők sorából.

Lando megtalálja egy csomó meztelen szűzzel együtt a ketrecebe zárt feleségét, majd a felszínre jutva elkapják, és saját tengelye körül durván megpörgetik, amitől eszméletét veszti. Egy szörnyen idegesítő nyávogó hangú kisfiú talál rá, majd egy Gandalf-szerű figura varázsbotot ajándékoz neki, hogy ezzel győzze le a Varázslat Hercegét. Ezután Lando újra alászáll a barlangba, ahol előbb varázsbotjával eltünteti a ketrecet a bebörtönzött pucér nők körül, majd fergeteges lézert eregetős harci jelenetek következnek a hozzá illő hanghatásokkal. A Varázslat Hercege megsokszorozza az embereit, akikkel aztán a hősünk a ravasz vágásoknak köszönhetően egyesével küzd meg, majd egy izgalmas varázspárbajban a Herceget is legyőzi.

Azt hinnénk, hogy vége a megpróbáltatásainak, de nem: egy szerencsétlen öregasszony képében rögtön ezután rászedik, és az olykor kígyóvá, olykor kutyává változó női segédekkel szintén meg kell küzdenie. A Sátán teátrális jelenetek közepette már éppen beáldozná Lando lányát, mire Lando hívására a felszínen terem és némi verbális (morális) előjátékot követően megküzd hősünkkel. Újabb ördögi teleportációknak és lézereregetéseknek lehetünk tanúi, majd őrületes vasvilla vs. varázsbot párbaj veszi kezdetét, melyben aztán a címhez méltó módon a sátán meggyilkolódik, és még életben lévő követői is elporladnak. Lando megmenti a lányát, és lézerrel életet lehel bele, majd happy end.

Ahogy a cselekményben olvashattátok, hihetetlenül pörgős egy filmmel van dolgunk. A produkció készítésének időpontjában biztosan rajonghattak érte a népek – talán már akkor is léteztek trash-rajongók -, a mai szemmel nézve viszont nyilvánvalóan teljesen röhejes az egész. De legalább szerethető módon béna, és őszintén szórakozva nézhetjük végig ezt a másfél órás produkciót.

Az ördög megjelenése például teljesen sematikus: egy fószer szarvakkal, vasvillával, vörös latexruhában és a hozzá illő nevetséges farokkal, míg a film végi párbajban már Drakulát idéző hosszú fekete galléros köpenyben jelenik meg. Hősünk olyan grimasz-orkánt visz végbe az egész játékidő alatt, hogy le a kalappal, aki utána tudja csinálni! Szemet kápráztató harci jelenetek, pazar misztikus lények és lézerputtyogás minden mennyiségben. Bűnös élvezetnek kiváló választás; ha egy olyan kikapcsolódásra vágysz, ahol egyáltalán nem szeretnéd használni az agyad, akkor a Sátán Meggyilkolása nevű produkció pont neked való!

Értékelés: 5/10

eyescream

Be the first to comment on "The Killing of Satan ((Lumaban ka, Satanas)) (1983)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.