The Monster ((Mahakaal)) (1994)

Régóta tartoztam már ezzel a csodával, mármint elsősorban magamnak. Őszintén bevallom, egyáltalán nem volt könnyű rászánni a bűnös élvezetekért rajongó lényemet egy olyan bollywoodi csodára, amely a Rémálom az Elm utcában klasszikusának történetét másolja hihetetlenül olcsó és hányaveti módon, ráadásul a feszültségtől vagy izgalomtól teljesen mentes kétórás játékidőben a borzasztóan alakító szereplők részéről menetrendszerűen érkeznek zenés-táncos betétek. De ahogy a mondás is tartja, ami nem öl meg, az megerősít, úgyhogy stílszerűen vágjunk akkor bele!

A cselekmény gyakorlatilag megegyezik a Rémálom az Elm utcában első részének történetével, azonban néha a folytatásokból is kölcsönvettek néhány hatásvadásznak tűnő elemet, mint például a vízágyas halál vagy a magától mozgó kesztyűt. Tehát adott egy Anita nevű csajszi, akit álmaiban megtámad egy pengés kesztyűvel felszerelt rém, és ébredéskor is lehet látni a sérüléseit, persze a suliban szegénynek senki nem hisz. Az események odáig fajulnak, hogy ez a rosszarcú alak előbb kinyírja a Seema nevű barátnőjét, majd a lány haláláért börtönben zárt fiúját is megmaratja a falból kimászó kígyókkal. Miután már sokadik sérülését mutogatja a szülőknek, Anita zord apja megenyhül, és elmeséli, hogy a múltban egy Shakal nevű varázsló gyerekeket rabolt el és áldozott fel gonosz praktikái során – többek között Anita testvérét is -, mire ő egy koporsóba zárta, és elásta jó mélyre. Valószínűsíthetően ő tért vissza bosszút állni…

Ahogy már olvashattátok a bevezetőben, itt tulajdonképpen Wes Craven 1984-ben készült klasszikus slasher-ének hindi körülmények közé illesztett változatával van dolgunk. A kétórás játékidő alatt kibontakozó történetben szereplőinknek természetesen 15-20 percenként muszáj dalra fakadniuk és zenés-táncos betéteket abszolválni, ami azért valljuk be egy horrorisztikusnak szánt produkcióban elég abszurd. Azonban nem kell félni: ez egyáltalán nem rontja le az alacsony költségvetésből létrehozott, helyi viszonyoknak megfelelő ripoff amúgy sem létező minőségét, amelyben csontvázak, gyertyák és láncok jelentik az álomvilágot, bőrdzsekis fazonok szaltózgatnak, és sulis fiatalok árnyék-harcolnak egymással meghatározott időközönként. Anita például minden egyes alkalommal olyanokat ordít ébredéskor, hogy a képernyő is beleremeg. Nála talán csak a Michael Jackson Thriller paródiával hibátlan belépőt nyerő haverja szórakoztatott jobban, aki a film kötelező humoradagját szolgáltatja.

És, hogy milyen a hindi low budget Freddy Krueger? Csimbókos csöveshajat, valamint sötét színű inget és ballonkabátot visel, összeégett arcmaszkja mögül pedig folyamatosan infantilis módon röhögcsél nekünk. Elvileg csak egy kezén hord penge-kesztyűt, de az egyik jelenetben például hirtelen vagy öt-hat lesz belőle, ahogy elragadja az áldozatát – utolsó mozdulataként még azért beteríti magát egy előre összevérezett lepedővel. Negatív hősünket egyébként többféle módon is megpróbálják kinyírni a fináléban, de vascsővel a tüdőben, fejszével a fejben, lábait egy guillotine segítségével leamputálva bónuszként egy szöges platformmal sikerült csak.

Akinek szombat délelőtt nincs jobb dolga, és eleve szereti a trash-kategória ritkaságszámba menő bűnös élvezeteit, annak az immunrendszere rendbetartása végett még jót is tehet ez az iszonyatos olcsó és nevetséges hindi horror-ripoff. Jó rémálmokat!

Értékelés: 5/10

eyescream

Be the first to comment on "The Monster ((Mahakaal)) (1994)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.