Nathan Ballingrud: Szörnyvidék (2020)

Nathan Ballingrud Bram Stoker-, World Fantasy- és British Fantasy díjra jelölt, és Shirley Jackson-díjat nyert kötetében az amerikai szerző kilencvenes években készült legjobb novellái kaptak helyet. Bár a könyv címkézésnél legtöbben a horror kategóriába sorolták és sorolják, ezeknél a szépirodalmi igényességgel megírt történeteknél inkább a weird és a dark fantasy műfaji elemei kerülnek előtérbe a kivétel nélkül az emberi lélekkel foglalkozó, főként drámai kicsengésű írásaiban.

Az 1970-ben született Nathan Ballingrud sokáig kétkezi munkásként dolgozott az USA déli államaiban, és csak a kilencvenes évek második felében kezdett novellákat írni, melyeknek a legjavát tartalmazza ez az eredetileg North American Lake Monsters címre keresztelt gyűjtemény. Egészen pontosan kilenc írása kapott helyet, amelyekben közös pont a Kedves Olvasó lelki világának felkavarása, nyugtalanítása.

A Szörnyvidék írástechnikailag már-már szépirodalmi magasságokba törő, emberi sorsokat bemutató, és ezáltal lelki folyamatokban dagonyázó furcsa és fantasztikus elemekkel tűzdelt drámai történeteket sokan és sok helyütt egyszerűen a horror zsáneréhez illesztették. Pedig ezek az elgondolkoztató vagy éppen felkavaró elbeszélések a szimpla rémületkeltésen túl inkább az emberi lelket elemzik, és borzasztják el a saját magunkban is fellelhető reális elemek visszatükrözésével.

Olvashatunk autója csomagtartójában emberi maszkokkal utazó idegenről (Ahová visz az utad), egy különös erdei teremtmény (talán farkasember?) támadásának utóhatásairól (Vad Hold), fiatalkori útkeresésről (SS), csüggedésről és reményről (Gleccserszakadék, A mennyország szörnyetegei). Egy kisfiú találkozik egy éhes vámpírral (Napszítta), akik mindenféléket ígér neki, a gyűjtemény eredeti nyelven címadó novellájában (Észak-Amerika Tavi Szörnyei) pedig egy frissen szabadult családapa próbál ismét beilleszkedni. Számomra valamiért a legmarandóbb élményt az utolsó két írás jelentette: az Átmeneti szállás teljesen weird víziója, illetve A jó férj elfogadás és megbocsátás témaköré íródott drámája.

Sajnos Ballingrud történetei nem igazán bizonyulnak könnyen fogyaszthatónak; nekem is viszonylag nehezen és lassan sikerült csak átrágnom magam rajtuk. Hihetetlen, szinte már szürreális eseményekkel teli elbeszélései során alig-alig találunk valamiféle kapaszkodót, és néhol a végén sem tudjuk értelmezni, hogy akkor most mi is történt ezekben a weird jellegű írásokban vagy egyáltalán hogy kell értelmezni a megoldásukat. Ezen okokból kifolyólag a Szörnyvidéket elsősorban a különös áthallásokkal teli történetek szakavatott kedvelőinek tudnám ajánlani!

A kötetet köszönjük az Agave kiadónak, akiktől ITT tudjátok megrendelni!

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Nathan Ballingrud: Szörnyvidék (2020)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.