The Werewolf vs. The Vampire Woman (1971) ((La Noche de Walpurgis))

Alig képzelhető el olyan ’70-es évekbeli spanyol horror, melyben nem kapott volna szerepet a „spanyol Lon Chaney”, vagyis Paul Naschy. A színész szinte kihagyhatatlan elem volt a korszak gótikus horrorfilmjeiben, annyira, hogy saját sorozatot kapott, melyben a hispánok farkasemberét, Waldemar Daninsky-t alakította 11 alkotásban. A sorozat negyedik részében a farkasemberen kívül ismét szerepet kapott egy másik klasszikus szörnyeteg, aki az első epizódhoz hasonlóan ezúttal is vámpírként öltött testet.

Waldemar Daninsky (Paul Naschy) holttestét két orvosnak kell felboncolnia, akik persze teliholdkor fognak neki a olt vérfarkas felvágásához. A farkasember, miután kiszedték belőle az ezüstgolyókat, feléled, és megöli a korábban a legendája iránt szkeptikus orovsokat, majd elmenekül a helyszínről. Pár hónappal később egy fiatal lány, Elvira (Gaby Fuchs) barátnőjével szakdolgozatukat írva egy kastélyhoz utaznak, ahol korábban vélhetően egy magyar vámpír, Wandessa de Nadasdy (Patty Shepard) grófnő élt. A kastélyban találkoznak az ott bujkáló Waldemarral és beteg nővérével (akiről természetesen eddig még egy részben sem hallhattunk). Hamarosan rá is találnak a grófnő sírjára, akinek a szívéből kihúzzák az ezüst feszületet, ezzel felélesztve őket. A lányok két tűz közé kerülnek: nem csak az ő vérükre szomjazó vámpír, de a hamarosan teliholdkor farkassá változó Daninsky is az életükre tör…

Az „Hombre lobo”,  azaz a spanyolok Farkasember szériájának negyedik része visszatér a sorozat gyökereihez: A La Noche de Walpurgis névre keresztelt epizódban, akárcsak az első felvonásban, Waldemar Daninsky egy vámpírral veszi fel a harcot. A film követi a klasszikus szörnyfilmek megszokott kliséit: két fiatal egy elszigetelt kastélyba érkezik, amely kiválóan hozza a gótikus hangulatot. Erre a hangulatra nem lehet panasz: szinte az egész művön át végigkísér bennünket, és végig úgy érezzük, hogy a két lánynak szinte esélye sincs a menekülésre a rájuk leselkedő veszély elől. Az alkotás legkiemelkedőbb eleme maga a vámpír,a  Patty Sheppard által alakított Wandessa de Nadasdy grófnő: megjelenése annyira kísérteties és álomszerű, hogy kirázza tőle az embert a hideg. Bár nem egy karizmatikus gonosztevő, nem érezzük úgy, hogy ott lebegne az egész mű fölött, azonban amikor felbukkan a képernyőn, az már-már a legkiválóbb kísértet horrorokat idézi.

Mindezek ellenére a La Noche de Walpurgis nem vált kiemelkedő alkotássá: a grófnőn kívül mindenki más, még maga Paul Naschy is felejthetőt alkot, senki más nem tud kiemelkedni a mezőnyből, sőt, már-már úgy érezzük, hogy maga Daninsky karaktere is csak vergődik a történettel. Maga a cselekmény igencsak egysíkúra sikeredett, szinte kliséről klisére épít, semmi emlékezetes momentumot nem tud nyújtani. Sajnos a La Noche de Walpurgis eltűnik a korszak szörnyfilmjeinek tengerében.

Paul Naschy negyedik farkasemberes filmje tehát nem hozza meg a megváltást a tulajdonképpen már az első rész óta vergődő szériára, hiszen semmi újat nem tud nyújtani, csupán a régi, megszokott elemeket használja fel újra és újra. Ha másért nem, Wandessa grófnő miatt érdemes talán megnézni a filmet, de sajnos ő sem szerepel annyit, hogy ez megmentse az alkotást.

Értékelés: 4/10

Kiknek ajánljuk: Csakis azoknak, akik végig szeretnék nézni Paul Naschy életművét.

Kele-man

Be the first to comment on "The Werewolf vs. The Vampire Woman (1971) ((La Noche de Walpurgis))"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.