Creepshow Animated Special (2020)

Az amerikai Shudder kábelcsatorna által újragondolt Creepshow első évadját 2019-ben láthatták a nézők. A hat, egyenként negyven-negyvenöt perces borzongást kínáló epizód mellett azonban egy kis halloweeni ajándékként elkészítettek egy speciális epizódot is, melyben Stephen King és fia, Joe Hill egy-egy kevéssé ismert novelláját elevenítették meg, az élőszereplős installációtól eltérően ezúttal animációs formában.

Ahogy azt a sorozat első évadról szóló cikkemben is írtam, a Creepshow története egészen 1982-ig nyúlik vissza, amikor is George A. Romero (rendező) és Stephen King (forgatókönyvíró) párosa az ötvenes évek képregényes stílusát megidézve elkészítette az öt rövid történetet tartalmazó antológiafilm első részét. Ezt egy némileg gyengébb folytatás követte, majd pedig egy videóra kihozott harmadik – aminek már semmi köze nem volt az előzőekhez -, aztán pedig az említett 2019-es sorozatként tért vissza a képernyőre.

Ebben a bő negyvenperces animációs különkiadásban – ha szabad így neveznem – két történet elevenedik meg a szemünk előtt, méghozzá egy a horror berkeiben népszerű apa és fia szerzőpáros egy-egy nem túl ismert írását adaptálva.

Stephen King Csontkollekció című novelláskötetében megjelenő Túlélő típusban kokaint csempésző főhősünk egy hajóbalesetet követően egy lakatlan szigetre kerül. Naplójegyzeteiből értesülünk róla, hogy sérülése miatt kénytelen levágni a lábfejét, majd egy idő után étel híján elfogyasztja. Narkós állapotban lassan elmosódik a határ a valóság és a hallucináció között, ő pedig a túlélés érdekében egyre durvább módon csonkítani kezdi magát.

Joe Hill magyarul még meg nem jelenet novellájában (Twittering from the Circus of the Dead) a Z-generációhoz tartozó fiatal csajszi a családi nyaralás közben szörnyen unatkozik, ezért végig-twitteli azt. Így szerzünk tudomást arról, hogy Blake négyfős famíliája a Holtak Cirkusza nevű szórakoztató előadásra tart, ahol mindenféle mutatványoknak lesznek tanúi. Szigorúan holtakkal. Bár Blake mindvégig csak színjátéknak véli a porondon történő események, egy ponton aztán rájön, hogy ez bizony a szürreális valóság. (A kisfilm megtekintését követően egyébként gyorsan utánanéztem az alapanyagnak, amely a hagyományos prózai formátumtól eltérően a maga 180 karakteres Twitter-posztjaiból felépülő narrációjával egyfajta fiatalos és modern hangot adva próbál beszippantani.)

Bár a két nem mindennapi borzalmakat kínáló történet lényege ebben az adaptációban is átjön, azért a főleg állóképekből összeálló (és kvázi-mozgásba csak néha lendülő) animációs technika nekem annyira nem jött be. Persze nem azt mondom, hogy kommersz „rajzfilmesebb” formába jobban ütött volna, mert így is bőven igényes stílusban készült rajzokat és színezést láthatunk, csak valahogy kicsit mozgalmasabbnak, élőbbnek képzeltem el a megvalósítást. Hiányzott belőle a dinamika.

Érdekességképpen említhető, hogy mind Stephen King, mind Joe Hill rajzolt alteregója megjelenik a saját történetük egy-egy kevésbé fontos pillanatában – mint egy jelentéktelen mellékszereplőként –, hívjuk akár easter eggnek, akár cameónak. Ahogy olvashattátok tehát, a Creepshow Animated Special nem egy kihagyhatatlan élmény. Az említett két író hűséges rajongói szerintem maguktól is meg fogják nézni, mások viszont semmit nem vesztenek vele, amennyiben lazán elsétálnak mellette.

Értékelés: 6/10

eyescream

Be the first to comment on "Creepshow Animated Special (2020)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.