Sweet Home 1. évad (2020)

Kedvenc N-betűs streaming szolgáltatónknak hála ismét egy újabb, intelligens módon szórakoztató dél-koreai sorozatot tekinthetünk meg otthonunkban. A produkció eredetileg 2017 és 2020 között webtoonként, vagyis online platformon sugárzott animációs képregény-szériaként látott napvilágot, amely rövid epizódokban mutatta be a szörnyekké változó emberek kálváriáját. Ennek sikerén felbuzdulva most világszerte élőszereplős adaptációként mutatkozik be ez az apokaliptikus horror-dráma.

A Zöld Otthon Lakópark néhány lakója minden különösebb ok nélkül elkezd bezombulni, illetve nem pontosan élőhalottá változik, hanem egy-egy különleges tulajdonságokkal (mondhatni szupererővel bíró) mutáns szörnnyé. Ahogy aztán később kiderül, nemcsak az ő lakótelepükön burjánzanak ezek a bizarr lények, hanem szerte a városban. Az első támadások után a lakók kénytelenek elbarikádozni magukat, és reménykedni, hogy közülük többet már nem alakulnak át…

Bár egyes források apokaliptikus horrorként hivatkoznak erre a szériára, azért ennél sokkal árnyaltabb a kép. Leginkább talán a dark fantasy és a dráma műfaji keverékeként tudnám leírni a sorozatot, némi horrorisztikus beütéssel. Tragikus sorsú szereplőink szinte mindegyike valamilyen szörnyű múltbéli csapással evickélve próbál meg helytállni a jelenben a szörnyek – és egyes esetekben – embertársai ellenében, bár egyik sem igazán könnyű. Mivel dél-koreai kreálmány, ezért viszonylag lassan és kimérten bontakozik ki a cselekmény, viszont az első évad végére sem tudjuk meg, hogy miért történnek az átváltozások vagy mi a lehet azok közvetlen okozója. Ami engem azért egy cseppet bosszantott.

A visszaemlékezésekkel tűzdelt események nagyrészt lakásokban, folyosókon, valamint közös használatú helyek triumvirátusában játszódnak, de szerencsére semmiféle hátránnyal nem jár ez az izolált környezet, már ami a látványt illeti. Sőt, a szörnyek elől való menekülés, illetve a velük való küzdelem ebben a keskeny és kimért közegben csak még izgalmasabb lesz. A szűk terek egyébként kiváló táptalajt biztosítanak a csoportkohézió dinamikájának folyamatos változásához, nem egy karakter jellemfejlődéseihez járulnak hozzá.

Lényeink a legkülönfélébb átváltozásokat produkálják: a torokcsápos életszívó cingártól elkezdve a trailerben látott fejtető nélkül vakon bolyongó goblinszerűségen keresztül a kaszáspókként mozgó rémig akad itt minden. Legyen az ablakon keresztül kocsányos szemével betörő entitás, ipari méretű izommelák, nyúloskezű monstre vagy éppen szupergyorsan mozgó humanoid. Tényleg le a kalappal a szürreáli sokszínűséget felvonultató arzenál előtt. Mintha csak a Big Man Japan-ből kimaradt konstrukciókat látnám viszont, haha!

Ha tehát alapból bírod a megfontolt cselekményvezetéssel haladó dél-koreai produkciókat, és szívesen néznél egy misztikusnak mondható, dark fantasy és drámai hangulatú, elképesztő kinézetű szörnyekkel megpakolt szériát, akkor csak ajánlani tudom!

Értékelés: 8/10

eyescream

1 Comment on "Sweet Home 1. évad (2020)"

  1. Én is csak ajánlani tudom, nekem nagyon tetszett!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.