Mark Millar – Frank Quitely: Jupiter hagyatéka (2021)

Jupiter hagyatékaMark Millar (Ha/Ver, Kingsman: A titkos szolgálat) eredetileg 2013-ban megjelent kultikus képregényében a hétköznapok rendjébe beilleszkedett, életünk immáron szerves részét képező, társadalmilag is elfogadott szuperhősök két csoportja feszül egymásnak, ahol a cél nem más, mint az időközben elromlott gazdasági és politikai helyzet radikális újraírása. A generációkon átívelő folyamat megváltoztatásához pedig a családon belül valakinek be kell piszkolnia a kezét, nem is kicsit.

A Jupiter hagyatékának története a nagy gazdasági válság idején kezdődik, amikor Sheldon Sampson egy fura látomás hatására barátaival egy rejtélyes szigetre utazik, majd nem sokkal később különféle szuper képességek birtokosaiként hagyják el a helyszínt. Ezt követően napjainkba ugrunk, ahol többek között megismerkedhetünk a szuperhősöket vezető Sampson, vagyis Utópia kevésbé sikeres (és néha bizony botrányosan viselkedő) utódjaival. Míg az apja által el nem ismert Brandon a nagybátyjával, Walterrel szövetkezve egy sajátos, új alapokon nyugvó világrend megalkotásában bízva magához ragadja a hatalmat, addig Chloe-nak és titkos párjának menekülnie kell előlük. Ugyanis az uralkodni vágyó szuperhősök bizony kegyetlenül eltörölnek mindent és mindenkit, aki szerintük az útjukba áll…

Jupiter hagyatéka

Mark Millar alkotásában nem egy sokadszorra elmesélt, maszkos és színes köpenyben repkedő emberfeletti hősökről szóló történetet tár elénk, hanem a Watchmen, a The Boys, illetve az Invincible című képregényhez hasonlóan itt is egyfajta szuperhős-dekonstrukció zajlik. Vagyis nincsen különösebb külső fenyegetettség, magát a központi konfliktus forrását az szupererővel rendelkező hősök szándékai és motivációi között kell keresnünk. Ezúttal egy családon belül történik mindaz, amely lerántja a leplet arról a hazug pátoszról, hogy a hősöknek teljesen makulátlannak kell lenni, és semmiféle mocskos dolgot nem követhetnek el.

A Jupiter hagyatéka során Mark Miller egy igazán epikus és globális, generációk közötti nagyívű történetet kerekített a világ status quo-ját sajátos (erőszakos) módon megváltoztatni akaró öntudatos hősök köré, és akárcsak a Watchmen-ben, itt sincs semmiféle őket kontrolláló vagy felügyelő szervezet. Tehát gyakorlatilag azt csinálnak, amit ők jónak látnak az emberiség védelme okán. Társaikat vagy bebörtönözik vagy szimplán kiiktatják.

Főbb szereplőink mellett a fejezetekben számos egyéb, eseti – nem mellesleg elég szórakoztató – karakter jelenik meg, de a sokaságból (gondolom idő és helyhiány miatt) csak néhányuk kap egy-egy kisebb kibontakozási lehetőséget. Akciókban és fordulatokban gazdag, alapvetően drámai felhangja mellett időről-időre akadnak direktben humoros képsorok, mint amikor a kis Jason hihetetlen erőfeszítésekkel mindenáron megpróbál átlagos hétköznapi srácnak tűnni. De a szuperhősök egymásnak feszülései, fantasztikus (víziókban gazdag) bunyói is elég ötletesre sikerültek. És, ami a legfontosabb: a képregény realitásra reflektáló, ámde azt vastagon fantasztikummal keverő világa hihetetlenül magába tud szippantani, olvastatja magát.

Ami viszont kissé hiányzott, az például a kötet legelején minimálisan vázolt misztikus eredettörténetük bővebb kifejtése, illetve a Brandon és Walter által tervezett alternatív kormányzás mibenléte. A főbb irányvonalakon kívül nem igazán tudunk meg semmit az újszerű irányításukról, pedig szerintem ezt-azt el lehetett volna mesélni róla.

Ez a kétszázötven oldalas keménytáblás kiadvány a Jupiter hagyatéka Vol. 1 és Vol. 2 szériát tartalmazza, különféle vázlatokkal és alternatív borítókkal a kötet végén. Mark Millar történetét Frank Quitely főként nagyméretű, hosszanti panelekbe varázsolt nagyszerű rajzai kísérik, színezés terén pedig Peter Doherty (1-5 fejezet), Sunny Gho (6-10 fejezet) segített be.

A Jupiter hagyatéka persze nemcsak képregényes formában elérhető, ugyanis a Netflix-en most indult egy belőle készült sorozat, de aki “szépítések” nélkül kíváncsi a történetre, az inkább menjen biztosra a képregénnyel! Aki pedig eleve unja már a unalomig ismételt klisékkel operáló szuperhősös történeteket, és valami frissebbre, vagányabbra vágyik, az szintén szerezze be ezt a kötetet!

Értékelés: 9/10

eyescream

A könyvért köszönet a FUMAX kiadónak, akiktől ITT tudjátok megrendelni a kötetet.

Be the first to comment on "Mark Millar – Frank Quitely: Jupiter hagyatéka (2021)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.