The Ice Road (2021) (Jeges pokol)

jeges pokolHallottál már a Kenworth márkájú nyergesvontatókról? Nem? Sebaj! A Jeges pokol című új, Liam Neeson főszereplésével készült akciófilmben majdnem két órán át bámulhatod őket munka közben. Olyan jól sikerült reklámfilm lett, hogy laikusként is kedvem támadt venni egyet…

A szarkazmust félretéve ez a film tényleg egy orgiával ér fel a kamionok szerelmesei számára. Jonathan Hensleigh (A megtorló) író-rendező a történetet Kanada északi részére helyezte, ahol egy gyémántbánya beomlik, és huszonhat bányász bentragad. Az Egyesült Államok területéről kell egy 30 tonnás kútfejet eljuttatni hozzájuk, hogy kiszabadíthassák őket, de mivel az idő (és a bányászok levegője) igen véges, a lehető leggyorsabban kell ezt megtenni: az év ennek a szakában már lezárt ún. jégutakon. A jégutak nem csupán „jeges utat” jelentenek, hanem ezeken az elsősorban Kanada területén jelen lévő (de pl. Észtországban is létező) utakon a kamionok valóban befagyott tavak, folyók, tengerek jegén közlekednek. Bár a valóságban ezeket az utakat a szezon idején folyamatosan karbantartják, hiszen fontos kereskedelmi útvonalak, filmünkben csak szereplőink kedvéért nyitják meg őket.

Három kamionnal indul meg Laurence Fishburne csapata, melynek tagjává válik az igen tapasztalt sofőr Liam Neeson, és kiváló szerelő (ám agysérülést szenvedett háborús hős) öccse, Marcus Thomas. Velük tart továbbá Amber Midthunder Tantoo szerepében, és Benjamin Walker a biztosítótársaság részéről. Útjuk természetesen nem zökkenőmentes, újabb és újabb kihívásokkal szembesülnek, mire végül rájönnek: valaki szabotálni akarja a kútfejek leszállítását.

jeges pokol

A cselekmény két szálon zajlik: egyfelől figyelemmel kísérhetjük Neesonék megpróbáltatásait, míg a másik vonalon a bányászokkal időzünk, akiktől szépen lassan megtudjuk, mi vezethetett a robbanáshoz.

Valójában a Jeges pokol egyáltalán nem különleges az elmúlt évek Liam Neeson főszereplésével készült filmek sorában. Egyszerű, szórakoztatni kívánó, látványos (erről még később) akciófilm, közepesen érdekes történettel. Sajnálom, hogy csak ennyit mondhatok róla, ugyanis mindvégig az volt az érzésem, hogy ennél sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle. Ha kicsit máshogy dönt az író az arányokat illetően, és több hangsúlyt helyez a bányászok drámájára; vagy csak nem hagynak ki jótékonyan (valószínűleg spórólásból) nézői extázis lehetőségét magukban foglaló jeleneteket; és egy kicsit rövidebbre vágják a bunyós akciókat, jobban élveztem volna. Továbbmegyek: ha a karakterek valamivel mélyebbek, kevésbé felejthetőek és klisések, még egészen kiváló filmet is kaphattunk volna. Nem szeretném lelőni a szabotőr személyének kilétét, mert óriási spoiler lenne – de csak annyit mondhatok, hogy miatta a film utolsó egyharmada már erősen szenvedős volt.

jeges pokol

A színészi játék sem különösen acélos, bár Neeson hozza a tőle elvárható szimpatikus alakítást. Vele szemben azonban Laurence Fishburne még a Spiralban is jobb volt. Ennek ellenére is izgalmas, bár „majdnem B” akciófilmként az utolsó pillanatig kiszámítható. Sajnos azonban a technikai oldalon is elvérzik a film: a CGI tapasztalt filmrajongó szemével nézve többször ordítóan gagyi, a sofőrfülkében játszódó rettenetesen hosszú verekedések pedig egyszerűen csak idegesítőek. Hiába a monstrum Kenworth-ök csillogása, hiába a kietlen táj szépsége, a Jeges pokol nem egy szépen fényképezett film, elsősorban a rossz komponálás a legszembeszökőbb hiba.

jeges pokol

Kamionos filmek régóta vannak, és bizonyosan még lesznek a jövőben is. Az extrém teherszállítás alapvetően jó sztorikat tartogat magában, és könnyedén látványos, izgalmas filmet írhatunk köré – ezúttal ez mégsem jött össze maradéktalanul. Pedig már 1953-ban a franciák példát állítottak minden későbbi filmesnek: A félelem bére (La salaire de la peur) című kalandfilmben Yves Montand főszereplésével megalkották minden idők egyik legtöbb feszültséget és izgalmat magában foglaló teherautós filmjét, ami már saját korában kultfilmmé vált, hiszen örök igazságokat mondott el az emberi jellemről.

Kinek ajánljuk: Átlagos akciófilmet keresőknek és kamionfetisisztáknak.

A film megtekintésének lehetőségét ezúton is köszönjük a Vertigo médiának!

Értékelés: 5/10

Blissenobiarella

 

 

1 Comment on "The Ice Road (2021) (Jeges pokol)"

  1. Ha mozi, akkor inkább ez, mint a Halálos iramban 9, a gyerekes Fekete Özvegy, a hülye LeBron James főszereplésével készült Read Player One koppintás.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.