Adrian Tchaikovsky: Az Éden kapui

A britt származású Adrian Thchaikovsky ma már talán nem ismeretlen író a magyar olvasóközönség számára. A méltán sikeres Idő gyermekei és annak folytatás a Pusztulás gyermekei kötetekkel beírta magát a műfaj iránt érdeklődők köztudatába. Sci-fi regényei aprólékosan kidolgozott világokat, életszerű karaktereket, igazán egyedi fantáziát vonultatnak fel, mindezt érdekes és izgalmas történetekbe ágyazva, olykor komoly kérdéseket boncolgatva, mint ahogy azt tette pl. a Hadállat című művében. Termékeny munkássága a Fumax kiadó gondozásában jelenik meg kis hazánkban, ahogy legújabb műve Az éden kapui is. Nézzük ez alkalommal mit tett le elénk az író.

Mal és Lee szabadidejükben hobbi kriptid vadászok. A évek folyamán eddig mindig sikertelenség koronázta kutatásaikat, ám a legutóbbi esetnél találtak valamit. Viszont erről a felfedezésről egyedül csak Lee tud beszámolni, mivel Mal az eset során eltűnt, hogy aztán négy évvel később a semmiből újra felbukkanjon.

Dr. Khan a világ egyik legkiválóbb fizikusa bűnözők célpontjává válik, ám se a bűnözők, se az őt védelme alá vevő MI5 sem sejti, hogy a háttérben milyen erők mozgolódnak, és ezek az erők mikre képesek, hogy megszerezzék a doktort. Ugyanis a fizikus egy nagyon különleges terület, az extradimenzionális kutatás szakértője, és ami eddig csak elméletben létezett, az immár valósággá vált. Párhuzamos Földek léptek érintkezésbe egymással, köztük a mi világunkkal is, a Földek közti rések egyre sokasodnak és tágulnak, s ezen világok nem minden lakója békés szándékú. Az apokalipszis pedig megállíthatatlanul közeledik.

Tchaikovsky a tőle megszokott erős, hangulatteremtős nyitánnyal indítja a könyvet. Miközben megismerjük Mal-t és Lee-t, kellő feszültség mellett megkapjuk az első erőteljes misztikum adagunkat is, hogy aztán rendesen felcsigázva vessük bele magunkat a történetbe. Ami folytatódik az MI5 ügynököket és Dr. Khan-t bemutató szállal, majd a különféle sztorivonalak váltogatásával sajnos igen hamar le is ül. A könyv tulajdonképpeni első fele egy igen lassú folyású cselekményt vázol elénk, ahol az események rétestészta módjára vannak elnyújtva. Haladunk előre a sztoriban, nincs egy helyben ácsorgás, de mindezt tesszük egy baromi lassú tempó mellett, ami valószínűleg az igen sok szereplőt felvonultató történet miatt lehet. Egyes karakterek eleinte kifejezetten feleslegesnek hathatnak, nem is igazán fogja az olvasó érteni, ő nekik mi is tulajdonképpen a szerepük, hisz csak úgy vannak, érdemi dolgot nem tesznek a cselekményhez. Olyat túlírt hatású az egész. De ne adjuk fel…

… mert bár ez egészen a regény közepéig megy így, de itt egy erős váltás megy végbe. Valószínűleg az író maga is ráeszmélt arra mit művel, és szépen felpörgette az eseményeket. A karakterek a helyükre kerülnek, s bőségesen kárpótolva leszünk a mű első felének teszetoszaságáért. Szerencsére egy pillanatra sem fog már leülni a könyv, sőt az utolsó negyede még sikeresen el is tudja feledteti velünk a regény elejének túlzott vontatottságát. Egyik csavar fogja követi majd a másikat, a cselekmény csak úgy száguld, és bizony megdöbbentő, nem várt dolgokat fogunk tapasztalni. Tchaikovsky bár döcögősen indította, de Az éden kapui végére ismét bebizonyította, hogy bizony még mindig képes ámulatba ejteni olvasóit… csak ki kell addig bírni.

Külön érdekes színfoltja a könyvnek amit érdemes megemlíteni, az egyes fejezetek közti elméleti evolúciós “tudományos” eszmefuttatások, ahol a Föld más-más irányba terelődött fejlődését kísérhetjük figyelemmel. Igen érdekes, változatos “csemegék” ezek, amik kifejezetten feldobják a regény első felének lagymatagságát, a második félhez pedig amolyan hab tortán érzést adnak.

Megemlítendő még a könyvről, hogy erősebb PC tartalommal rendelkezik, mint az író eddigi művei, ami természetesen semmit nem vesz el az élvezeti értékéből, de hozzá sem tesz, viszont lehet, hogy egyesek kényelmetlenül érinthet, így ennek tudatában vágjanak neki a műnek.

Összességében tehát Tchaikovsky ismét nem okozott csalódást olvasói számára. Egy igazán fantáziadús sci-fi történetet kaptunk, ami bár nagyon lassan indul be, de aztán szem száj nem marad szárazon.

Értékelés: 8/10

Kinek ajánljuk: Mindenkinek aki szereti az író munkásságát, vagy vágyik egy kiadós sci-fi történetre.

wooltur

A könyvért köszönet az Fumax kiadónak, akiktől IDE kattintva tudjátok megrendelni a könyvet. 

Be the first to comment on "Adrian Tchaikovsky: Az Éden kapui"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.