Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 1.

A képregényíró Warren Ellis (RED, Hellblazer, és még számtalan szuperhős-történet kiagyalója) rendkívül szatirikus hangvételű cyberpunk-klasszikusában egy Spider Jerusalem nevű mindenre elszánt, obszcén és egyebek mellett narkós újságíró dúlja fel a mindentől IS bűzlő hipermodern nagyváros forgatagát. Társadalmi fonákságok, média, vallás, fogyasztói kultúra vagy éppen politikai összefonódások – senki és semmi nincs biztonságban, ha hősünk úgy dönt, utána fog járni az igazságnak!

A civilizáció mocskától jócskán megcsömörlött, éppen ezért önkéntes száműzetésbe vonult Spider Jerusalemet kedvesen felvilágosítják, hogy még mindig nem fizette ki teljesen az évek óta húzódó tartozását, így kénytelen visszatérni az általa oly gyűlölt és megvetetett nagyvárosi forgatagba. Miután külsőleg is embert farag magából az egykori hobo, és a Szó nevű lap szerkesztőségét irányító Royce nevű haverja jóvoltából fix lakást, valamint hivatásához szükséges különféle jogosultságokra tesz szert, szinte azonnal elkezdi magából ontani a leleplező és kritikus hangvételű cikkeket. Márpedig témából egy ilyen elcseszett metropoliszban aztán nincs hiány…

transmetropolitanKár tagadni, hogy Warren Ellis az igazság megszállottjaként különféle hihetetlen kalandokba keveredő, saját törvényei szerint cselekvő, obszcén és perverz, a realitást eleve kábítószer-függőséggel kompenzáló Spider Jerusalem karakterét a gonzó újságírás atyjáról, Hunter S. Thompson (Félelem és reszketés Las Vegasban, Rumnapló) alakjából merítette. Egyszerűen nem lehet nem rokonszenvezni ezzel az elhivatottan és lényegre törően fáradhatatlanul munkálkodó, közben minden másra nagy ívben ejtő, szkeptikussággal és némi nárcizmussal operáló, folyton grimaszoló, tetőtől-talpig tetovált szakemberrel, akit röviden csak úgy tudnék jellemezni, hogy badass madafaka.

Hihetetlen akciókban és persze szatirikus és/vagy bizarr humorban gazdag, színes-szagos futurisztikus kalandjai során Spider olyan témák után indul, mint az ember-földönkívüli fajok testmódosított csoportjainak mibenléte (tranziensek) vagy az alanyok neutrális felhőbe való tudatfeltöltése. De górcső alá veszi a városlakókra ömlő gátlástalan médiaszennyet és a fogyasztói kultúrák vég nélküli reklámáradatát, a naponta születő újabb és újabb megváltást kínáló egyházakat, és a kötet több részen keresztül foglalkozik a politikai élet korrupt hazugságaival. És talán nem kell mondanom, hogy ezen témakörök többsége jelenleg is bőven aktuális.

Eközben Jerusalemből egy kétfejű nikotinista macska boldog tulajdonosa válik, nem várt segítségképpen személyi asszisztenst kap maga mellé (aki aztán később lelép, mert már nem bírja), sőt az egyik epizódban hibernált ex-felesége fejével szökik a rá vadászó arctalan bérgyilkosok elől, miközben egy kiherélt beszélő kutya is bosszúra esküszik. Szóval, ahogy olvashattátok, hősünk egy percre sem pihen, mindig akad valami kiderítésre váró eset vagy leleplezendő jelenség, ami miatt általában aztán őrült kalandba keveredik, de mindig megússza ép bőrrel. Ha pedig éppen nem kutakodik, akkor különféle múltbéli korok rezervátumába látogat vagy éppen vízenjáró Jézus-cipőt szerez be magának.

Mi olvasók pedig mindezen baromi jól szórakozhatunk. Egyrészt, mert az egész futurisztikus környezetbe helyezett rendkívül szatirikus, oknyomozós koncepció kivitelezése eleve csillagos ötöst érdemel, másrészt pedig Holló-Vaskó Péter egyed ízzel bíró magyar fordításai zseniálisan passzolnak Spider Jerusalem karakteréhez. Remélem mindenkit egyöntetűen sikerült meggyőznöm arról, hogy ezt a nem kicsit monstre tulajdonságokkal bíró (értsd: 488 oldalas) keménytáblás gyűjteményt pedig be kell szereznie! A kiadónak hála pedig hamarosan itt a folytatás…

Értékelés: 10/10

eyescream

A könyvért köszönet a FUMAX kiadónak, akiktől ITT tudjátok megrendelni a kötetet.

Be the first to comment on "Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 1."

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.