A Karantén Zóna (2022)

A Karantén Zóna készítői a koronavírus mindannyiunk számára, testet-lelket egyaránt megterhelő időszakának bemutatását tűzték ki célul, de mivel ez még így kevés lenne egy működő koncepcióhoz, hozzáadtak egy adag természetfelettit, fantasztikumot. Ha úgy jobban tetszik: produkciónk az ötvenes-hatvanas évek közkedvelt tudományos-fantasztikus szériájának (Alkonyzóna) egy modern felfogású, kamaradrámaszerű átirata a pandémiás körülményekre való tekintettel.

A közösségi finanszírozás segítségével megvalósult produkció ötletgazdája Zsótér Indi Dániel rendező, aki Vida Orsolyával közösen készítette el a forgatókönyvet. Ez az alig valamivel több, mint hatvanperces alkotás gyakorlatilag egy mini-széria is lehetne, ergó egy rövid történeteket felsorakoztató antológia, amelyben öt különböző pandémiás szituációt bemutató kisfilm kapott helyet. A természetfeletti és/vagy fantasztikum jegyeivel megspékelt, lakásban játszódó kamradrámákban olyan színészek tették tiszteletüket, mint Ujréti László, Makranczi Zalán, Majsai-Nyilas Tünde vagy Ónodi Eszter.

Az epizódok során találkozhatunk egy fiatal párral, melynek egyik tagja a vírus miatt vesztette el állását, így kénytelen otthon maradni a már úgyis home office-ban dolgozó kedvesével, ez pedig problémákat generál. A Muki című részben egy problémás gyermekkel és egy otthon ápolt súlyos beteg nagypapával kell megküzdeni anyukának, míg a Sehol névre keresztelt szegmens egy a virtuális világba egyre jobban belemerülő egyén kálváriáját hivatott bemutatni.

Nálam egyértelműen a Pásztor Erzsi főszereplésével készült Hatóságilag vitte a prímet. Története szerint az egyedülálló idős hölgy segítségére hivatalból érkező duó – még a fenséges kókuszgolyó elfogyasztása után – sem hiszi, hogy a lakásban bizonyos tárgyak el-eltünedeznének, pedig a néni meg van róla győződve. A némi humorral átitatott furcsa szituáció a maga nemében fantasztikusra sikerült, szerény véleményem szerint ebből az irányvonalból kellett volna még több. Persze az ambiciózus influencer lány és barátja friss összeköltözését boncolgató, bodyhorror-beütéssel bíró Húsbáb is elég bizarr és misztikus, hogy a megtekintése után is megmaradjon az ember emlékezetében.

Ahogy látjuk, az epizódok mind-mind direkt módon reflektálnak a covid során felmerülő problémákra és különféle szituációkra, és hogyha nem is mindig kapunk konkrét lezárást, azért az esetek többsége bőven okozhat számunkra feszengős aha-érzéseket, hiszen ha nem is konkrétan velünk, akkor bizonyára valamelyik ismerősünkkel vagy barátunkkal megtörténtek. Átélésüket a bennük megjelenő (elég jellemzően magyaros) személyiségtípusok és az itt-ott megbújó társadalom, valamint rendszerkritikák pedig csak még inkább segítik. Mindenki Müller „Nyunyóka” Cecíliája háttérben való folyamatos agyzsibbasztó zsongásán kívül a Narrátor személye (Muchichka László) köti össze egyébként a történeteket, aki mintegy karizmatikus kívülállóként vázolja fel az aktuális szituáció eszenciáját, majd pedig a végén egy korrekt ceremóniamesterként vonja le az esetlegesen levonható konklúziót.

Összességében nem éreztem túl sok üresjáratot a részek megtekintése közben, és a technikai oldala is teljesen rendben volt egy ilyen kaliberű produkcióhoz képest. Néha azonban túl hamar lekeverték az adott szegmenset, én még néztem volna tovább a történetet, hátha akad benne még valami csattanó. Az Alkonyzóna (esetenként pedig a Black Mirror) szériák, mint inspirációs források okán kicsivel többet vártam a misztikumból és/vagy a tudományos-fantasztikus elemekből, bár lehet hogy ezt csak a kedvenc műfajaim iránti elfogultságom mondatja velem. Mindenesetre, személy szerint én nagyon örülök, hogy egyáltalán elkészült itthon egy ilyen jellegű produkció.

A Karantén Zóna június 25-én, szombaton debütál az HBO Max kínálatában.

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "A Karantén Zóna (2022)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.