Room 203 (2022) (203-as szoba)

room 203Megdöbbentőnek tartom a tényt, hogy a 203-as szobára egy, 2022 legjobb horrorfilmjeit ajánló listán bukkantam rá. Bár igaz, hogy a lista első helyein valóban jó filmek szerepeltek, mint például a Hellbender vagy az X is, önmagában a tény, hogy bejutott az első 50-be, elkeserítő. A 203-as szobánál rosszabb filmet még nem láttam idén.

A 203-as szoba cselekménye két barátnőt követ, akik együtt költöznek be a nevezett lakásba (mert egyébként ez egy lakás, nem pedig egy szoba). Hamarosan felfedeznek több furcsaságot is az ingatlannal kapcsolatban, ami arra sarkallja őket, hogy elmélyedjenek az épület, és korábbi lakóinak történetében. Így jut a tudomásukra, hogy a 203-as lakáshoz megannyi öngyilkosság fűződik, és a lányok is egyre furcsábban kezdenek viselkedni…

room 203
Mindezt megfejelték egy rendkívül drámainak szánt személyes sztoriszállal a lányokról, és a barátságukról – akikről egyébként a valóságban nehéz volna elhinni, hogy valóban barátok volnának. Úgy egyáltalán nehéz nekik bármit elhinni, mert ez a két huszonéves lány mindvégig úgy viselkedik, mintha most töltötték volna be a tizenkettőt, de nem csupán a szerep a hibás. Tiszteletben tartva, hogy egy B-kategóriás horrorról beszélünk, de a színészi játék egyszerűen csapnivaló valamennyi karakter esetében. Ezen csak tovább ront a magyar szinkron, ami nagyjából azt a minőséget képviseli, amit egy részeg társaság is fel tudna venni egy csütörtök délutánon.

room 203
Bár ez a minőség önmagában is képes agyonvágni az egész filmélményt, tovább kell mennünk a film hibáinak felsorolásában. A 203-as szoba egyetlen eszköze az atmoszférateremtésre a végtelen sötétség. Mindvégig olyanok a fényviszonyok, hogy sok esetben a néző egyszerűen nem tudja, mi történik éppen.

room 203
A történet kibontásában teljesen felesleges logikát, karakterfejlődést vagy értelmes válaszokat keresnünk. Kapunk egy mostanában divatos kelta eredetűnek mondott mítoszt, meg egy lyukat a falban, aminek… hát, sok értelme nincs. A film elképesztően lassan építkezik, de ez nem volna baj, ha közben nem fulladna unalomba az egész rosszul megírt, rosszul eljátszott, csupán hangoskodással meg villogással operáló ijesztegetés.

Egyedül az mentené meg, ha legalább trash film lenne. De nem, ezt valaki komolyan gondolta.

Kinek ajánljuk: Csak akkor tudom ajánlani bárkinek, ha tényleg már minden mást látott. Különben csak időpazarlás.

Értékelés: 2/10

Blissenobiarella

Be the first to comment on "Room 203 (2022) (203-as szoba)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.