Coven (szerk. Ghyczy Csongor) (2022)

A 5Panels nem kisebb dologra vállalkozott, minthogy a képregényekért rajongó hazai közönséget meglepje ezzel a boszorkányokat és a köréjük szőtt mitológiát központi elemként kezelő, majdnem háromszáz oldalas antológiával. A rendkívül igényes kialakítású kiadványban tizenhét, különféle magyar szerzőktől származó hosszabb-rövidebb történetet olvashatunk, mely kiváló választás lehet borongós őszi estékre vagy éppen pont Halloweenre.

Coven: boszorkányok csoportosulása, rendszeres találkozója. Azon boszorkányok köre, akik összhangban, azonos, illetve hasonló célok által vezérelve, együtt ünnepelnek és dolgoznak. Céljuk, hogy együtt több erővel fejlődjenek és végezzék mágikus rituáléikat. Fontos szem előtt tartani, hogy egy coven tagjai nem ártanak egymásnak, azonban kiállnak egymás mellett a bajban, és ünneplik egymás sikereit.

A 5Panels majdnem háromszáz oldalas, őszi színekben pompázó borítóval bíró kiadványa rendkívüli igényességgel bír, de azt hiszem, ez a tény már a kötet kézbevételekor átjön. A fényes lapokra nyomott kötetben tizenhét, boszorkányokkal és ezen tematika köré épülő történetekkel találkozhatunk, melyeknek elkövetője minden esetben hazai szerző. A képregények megvalósítása igazán sokszínű; a klasszikusnak mondható fekete-fehér grafikától kezdve a modern hangulatú színpompás rajzokon át az egész oldalas zsírkrétás és (víz)festményszerű kialakításokig, sőt mangaszerű jegyeket magán viselő munkákig szinte mindenféle kompozíció felbukkan.

Többek között megismerkedhetünk a boszorkányszombat utolsó vérig táncoló entitásaival (Haláltánc), festményszerű képeken követhetjük a varázsfőzet-készítés utolsó fázisait (Az utolsó hozzávaló), de kapunk még boszorkányüldözést (The birth of a witch), zsírkrétás hatású fenyegetést (Boszorkányköd), mesés  tengermélyi kalandot (A tengeri boszorkány), és őszi színekben pompázó, pajkos kis fantasyt (Orvosság). Olvashatunk gyerekes csínytevésekről (Vajákvasárnap), álmatlanságból elkövetett éjszakai tücsökvadászatról (Hazavezető tücsök), valamint mágikus képzései lehetőségről varázslánykák számára (Érdemes-e boszorkánynak tanulni?), de népmesei fordulatokban gazdag szerelmi történet is előkerül, méghozzá az ördög közbeavatkozásával (Az Ördög szíve).

Ismeretterjesztő képzőművészeti kirándulást teszünk a Füles magazin támogatásával (Goya), meglátogatjuk a furcsa barátnőkkel bíró nagymamát (Mindenhol jó, de legjobb a nagyinál), lehullik a lepel az ördög vidéken való sarokba szorításáról (Megöltük az ördögöt), nem utolsó sorban pedig egy misztikus hölggyel is összefuthatunk a fővárosi közegben, ha éppen nem fordítjuk félre a fejünket (Budapest úrnője).

A kötetben helyet kapó szerzők közül csak néhányat ismertem korábbi munkássága alapján, mégis azt lehet mondani, hogy a számomra friss alkotókat megismerve egy tényleg pazar válogatást sikerült összeállítani. A sztorik nagy része magával ragadó; viszonylag kevésnél éreztem azt, hogy nincs befejezve vagy hogy esetleg ötlet hiányában túl hamar (esetleg sejtetően) lezárták. Hangulatukban sokszor keveredik a jópofa humor az éjsötét drámával, néha pedig misztikus vagy éppen népmesei motívumok bukkannak fel a döntő többségében fikcióra alapozó epizódokban.

Összegezve tehát, a Coven kifejezetten igényesre és szórakoztatóra sikerült. Aki csak egy kicsit is érdeklődik a boszis tematika és/vagy a magyar képregényes antológiák után, annak csak ajánlani tudom!

A kötetet köszönjük a 5Panelsnek, akiktől ITT lehet megrendelni.

Értékelés: 9,5/10

eyescream

Be the first to comment on "Coven (szerk. Ghyczy Csongor) (2022)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.