Smile (2022) (Mosolyogj)

 A mosolyt általában kedves megnyilvánulásként szokta értelmezni az ember. Így fejezzük ki, ha boldogok, elégedettek vagyunk, jó a kedvünk, tetszik nekünk valami vagy valaki. Ám ha jobban belegondolunk, létezik hátborzongató, kegyetlen, tébolyult mosoly is, aminek láttán több mint kellemetlen érzéseink támadnak. Az alábbi cikkben maga a megtestesült Gonosz villantja ránk mosolyát. Következzen Parker Finn rendezésében a Smile, azaz a Mosolyogj.

 

Dr. Rose Cotter (Sosie Bacon) pszichiáterként dolgozik egy kórház sürgősségi osztályán, ahol – elmondása szerint: “Typical is not really a thing here”, utalva ezzel arra, hogy általában súlyos tüneteket produkáló páciensekkel találkozik, akiknek a kezelése egyedi terápiát igényel. Egy nap fiatal nőt hoznak be hozzá, akit Laurának hívnak (Caitlin Stasey), és aki rettenetes állapotban van. Bizarr hallucinációk gyötrik, összevissza beszél egy ádáz entitásról, aki emberek alakját veszi fel és mosolyog, majd egy ponton kijelenti, hogy ma ér véget az élete. Pár perccel később aztán öngyilkos lesz, ott helyben, Rose szeme láttára. A dolog pikantériája, hogy Laura néhány nappal korábban végignézte, ahogyan művészettörténész professzora megölte magát. Ezután Rose élete a feje tetejére áll: az eset nagyon megviseli, annak ellenére, hogy praxisa során rengeteg nehézséggel kellett eddig is szembenéznie, ezeket pedig mindig képes volt kezelni. Szép lassan neki is látomásai, rémálmai lesznek, és folyton azt érzi, hogy hamarosan valami nagyon rossz fog történni. A valóság és az illúziók teljesen összemosódnak. A környezetében élők természetesen nem hisznek neki, úgy tartják, elment a józan esze. Ezért Rose magánakcióba kezd és megpróbálja kinyomozni, mi folyik itt, és hogyan lehetne megállítani. Idő közben egyfolytában ott kísérti egy múltbéli trauma feldolgozhatatlan emléke.

A Mosolyogj Parker Finn első nagyfilmje, aminek előzménye egy 2020-as rövidfilm, a Laura Hasn’t Sleep volt. Érdekesség, hogy Caitlin Stasey abban is szerepelt. A Smile 2022. szeptember 29-én jött ki, eredetileg streaming szolgáltatón keresztül lehetett volna megtekinteni, ám végül moziba került. Először a címe Something’s Wrong with Rose volt. Sosie Bacon különben Kevin Bacon lánya, amennyiben ez még új információ volna bárkinek is. Az eddig felsorolt színészeken kívül Jessie T. Usher, Kyle Gallner, Robin Weigert, Kal Penn, Rob Morgan és egy magyar hölgy, Kiss Dóra láthatók a képernyőn.

A közönség állítólag szerette a filmet és a jegyeladási, nézettségi számok is ezt támasztják alá. Én azonban bőven találtam benne kifogásolni valót…

Véleményem szerint ez az alkotás középszerű, tipikusan egyszer nézős. Előzetese alapján kifejezetten gagyinak tartottam, de mivel nem vagyok egy felszínes alak, vettem a fáradságot és árgus szemekkel leültem elé. A Smile számos klisés elemet tartalmaz: próbál mindenféle jump scare-ekkel ránk ijeszteni, de a mai néző gyakorlatilag már immunis ezekre. Az eleje jól indul, aztán ellaposodik, mintha a film készítői megunták volna, hogy fenntartsák a közönség érdeklődését és összecsapták volna, jóvanazúgy. A befejezés kiszámítható, a nagy csattanó elmarad.

De hogy ne csak a hátrányait soroljam, annyi előnye mégis akad, hogy az általam olyannyira kedvelt lélektani témák köré épül sztori. A régi megrázkódtatások feldolgozása szerintem minden filmnek jól áll, legyen az horror, dráma, thriller, bármi. Emellett még a vágóképekre és a színészi játékokra tudnám azt mondani, hogy jól sikerültek. Több forrásban is láttam leírva, hogy a Smile képi világában és cselekményében is A kör (2002) című filmre emlékeztet, ebben lehet valami. Illetve még a Valami követhez (2014) vagy a Babadookhoz (2014) is szokták hasonlítgatni.

 

Értékelés: 5/10

 

Kinek ajánljuk: Nehéz kérdés… A zsánerfilmek kedvelőinek mindenképpen. A többiek döntsék el maguk, hogy érdemes-e megnézni.

 

Norka

Be the first to comment on "Smile (2022) (Mosolyogj)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.