Lovecraft – Baranger: Cthulhu hívása (2023)

Oldalunkon nemrég bemutattunk már egy Lovecraft írásai alapján készült képregényes antológiát, most viszont a Multiverzum kiadó nem kisebb dologra vállalkozott, minthogy egy limitált kiadású csodaszép kötetben mutassa meg a magyar közönségnek, milyen az, amikor Lovecraft egyik leghíresebb novellájának természetfeletti eseményeit, kozmikus horrorjában bujkáló rettegését fantasztikus, festményszerű rajzokkal illusztrálják.

H.P. Lovecraft (1890-1937) munkásságát szerintem senkinek nem kell bemutatnom, aki ezen az oldalon jár, a francia Francois Baranger viszont már egy jóval kevésbé ismert kortárs figura. Az 1970-ben született sokoldalú művész és illusztrátor elsősorban filmek (Harry Potter, A titánok harca, A szépség és szörnyeteg, Prince of Persia: The Sands of Time), illetve számítógépes játékok (Heavy Rain, Beyond: Two Souls) tervezőillusztrátora. Ezenkívül számos könyvborítójáért került ki a keze alól. 2013-ban írta első sci-fi novelláját (Dominium Mundi), 2017-ben pedig a Domino Effektus nevű thrillert. Még pályája elején az asztali szerepjátékok révén fedezte fel magának Lovecraft munkásságát, és mindig is feltett szándéka volt, hogy elkészítse az író különös fantáziavilágának saját változatát. Így született meg az író egyik leghíresebb novellájának, a Cthulhu hívásának művészi illusztrációkkal bővített kiadványa.

Boston, 1926. Francis Thurston átlapozza azokat az iratokat, amelyeket nemrégiben rejtélyes körülmények közt elhunyt nagybátyja hagyott hátra. Hamarosan felfedez egy kultuszt, amely ősi és kimondhatatlan borzalmaknak hódol. Titokzatos gyilkosságok, véráldozatok a louisianai mocsarak mélyén, művészek, akik beleőrülnek rémálomszerű vízióikba és egy tengerből kiemelkedő félelmetes város. Thurston lépésről lépésre haladva rájön, hogy rokona túl közel került az igazsághoz:egy sötét kultusz hívei fel akarják ébreszteni az istenükként bálványozott alvó Cthulhut, hogy őrületbe és pusztulásba taszítsa az egész világot. A csillagok állása kedvező. Közel a vég?

A kanadai John Howe illusztrátor előszavával indít a kötet, amelyben sok más mellett megfogalmazódik egy releváns tény, miszerint a lovecraftiánus vizualitás nagyrészt a szerepjátékok és borítók piacára korlátozódik. De vajon miért talált olyan kevés visszhangra a képzőművészek körében Lovecraft munkásságának rajzos leképezése? A kérdésre aztán saját maga válaszol: természetesen a horror vizuális kliséinek elkerülése mellette igazán nehézkes egy ilyen téma eredeti, őszinte és személyes feldolgozása.

„François Baranger művészete elegáns józanságról árulkodik; egy hátborzongató és gigantikus szépség baljós hatású és látványos víziói ezek. Nincs kétségem afelől, hogy magát Lovecraftot is megörvendeztette volna.” John Howe

A nyolcvanoldalas kötet páratlan élménnyel ajándékozza meg az olvasóját: a Weird Tales 1928 februári száma alapján készült fordítás fehér színű szövegkorpuszát körül ölelő egész oldalas festményszerű illusztrációk komor és fenyegető aurát teremtenek, ezzel pedig tökéletesen adják vissza a természetfeletti, kozmikus iszonyat olvasatának rettegésben gyökerező vizualitását. Elképesztően gyönyörű, szemet kápráztató képek; mintha a való világunk rejtélyes árnyoldalából lassanként transzformálódó szürreális idegen dimenzió beszüremkedését elénk táró művészeti albumot lapozgatnánk. Kellően bizarr és fantasztikus.

Aki tehát kicsit is Lovecraft kozmikus horrorjának rajongója, az ne tétovázzon, hanem mielőbb szerezze be ezt a limitált, tehát csupán 500 példányban megjelent, egyedileg sorszámozott albumot, mivel utánnyomás nem fog belőle készülni. Cthulhu fhtagn! Iä! Iä!

A Multiverzum kiadónak köszönjük a rendelkezésünkre bocsájtott sajtópéldányt, a kötetet megrendelni pedig a honlapjukon lehet: ITT.

Értékelés: 10/10

eyescream

Be the first to comment on "Lovecraft – Baranger: Cthulhu hívása (2023)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.