Copycat Killer (2023) ((Mo Fang Fan)) (A Legelső Sorozatgyilkos)

Ahogy visszatekintettem a tavaly megírt cikkeim számára, elszégyelltem magam, annyira gyászosan keveset sikerült produkálnom! Így hát kései újévi fogadalom gyanánt kijelentem: ebben az esztendőben igyekszem többet alkotni. Ha ez nem sikerül, verjetek meg nyugodtan… 🙂 No de csapjunk is bele a lecsóba! Első körben egy tízrészes, tajvani, Netflix-es sorozatot hoztam, ami műfaját tekintve krimi/thriller. Az alkotást 2023 tavaszán tűzték műsorra, de maga a sztori 1997-ben játszódik. Következzen a Copycat Killer!

Egy hátborzongató gyilkosságsorozat kavarja fel a tajvani főváros, Tajpej életét. Egy igencsak zavaró tartalommal bíró videókazetta érkezik számos televíziócsatorna stúdiójába. A kazettán ez a felirat szerepel: NOH és kifejezetten egy bizonyos ügyésznek, Kuo Hsiao-chi-nek lett címezve. Előkerül egy levágott kéz is a parkban, egy díszdobozban. És ez még csak a kezdet…

A történet három szálon fut. Van egyszer egy sorozatgyilkos, aki úgy játszik maga körül mindenkivel, akár macska az egérrel, a rend őreit és a törvény szolgáit például annyiszor veszi hülyére, hogy már kellemetlen nézni. Van egy elszánt, fiatal ügyész, aki közben saját, múltbéli démonaival is viaskodik. És van a média, ami nem ismer se istent, se embert, csak a szenzáció a lényeg, a botrány, a felhajtás, minél magasabb a hullahegy, annál jobbak a nézettségi számok! S ahogy egyre mélyebbre szállunk alá, úgy válik egyre idegörlőbbé a dolog, egyre véresebb és mocskosabb lesz minden, és egyre jobban futkározik a hideg a hátunkon.

A Copycat Killer 2023 márciusában indult világhódító útjára a Netflix-en, és mi tagadás, jót is ment, mert IMDB-n 7/10-re értékelte a nagyérdemű. A sorozat alapját Miyuki Miyabe japán írónő 2001-es regénye adta (a címe ugyanaz). Míg a regény Tokióban játszódik, a sorozat Tajpejben. Egy kis érdekesség: a széria producere, Hank Tseng így nyilatkozott: „A kilencvenes évek vége Tajvanon a társadalmi értékek szétesésének korszaka volt, ahol az igazságok és a hazugságok összekeveredtek, és a tömegtájékoztatás a csúcson volt. Ezzel a sorozattal azt az egyszerű elvet kívánom közvetíteni, hogy az igazságosság pótolhatatlan.”

Hiányos ismereteim ellenére nagyon bejönnek a tajvani alkotások. Csak hogy egy példát említsek: még 2022 telén írtam az Incantation (Zhou) című filmről (a cikket itt lehet elolvasni), szintén teljesen elvarázsolt, napokig agyaltam még rajta, miután megnéztem. A Copycat Killer sztorija annak ellenére, hogy faék egyszerű és szokványos sorozatgyilkosos elemekből építkezik, nagyon is képes megfogni a nézőt. Remek a hangulata, meglehetősen realisztikus a képi világa, jól kidolgozottak a karakterek, és már-már klisészámba megy, hogy ezt írom, de azért leírom, hogy vastagon van benne társadalomkritika is. A kilencvenes évek-hangulat is totál magával ragadott: imádtam a ruhákat, a csipogó mobiltelefonokat és egyéb, félig analóg kütyüket, díszleteket, színeket, arcokat, mindent! Egyes vélemények szerint kissé vontatott volt, és ezzel kicsit egyet is tudok érteni, azonban nekem pont jól esett, mert nem akartam, hogy véget érjen, azt akartam, hogy minél tovább kitartson. És amúgy rendes mennyiségben voltak benne magunkat összepisilősen ijesztő jelenetek, szóval egy szavunk nem lehet! Negatívumként meg lehet még említeni, hogy hasonlít a Hetedikre, valamint a Fűrészre, emiatt veszít az egyediségéből, de számomra ez sem volt annyira nagyon zavaró. A magyar cím viszont katasztrófa (A legelső sorozatgyilkos), direkt nem is említettem a cikkben, csak a címben… most komolyan, ki a tököm találja ki ezeket??!

Értékelés: 8/10

Kinek ajánljuk: Az ázsiai filmek, sorozatok rajongóinak mindenképpen, a retró életérzés szerelmeseinek szintén, illetve mindenkinek, aki tíz epizódon keresztül szeretne belemerülni egy jó kis bűnügyi történetbe.

Norka

Be the first to comment on "Copycat Killer (2023) ((Mo Fang Fan)) (A Legelső Sorozatgyilkos)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.