Lichter Péter: Doktor Horror (2024)

Lichter Péter filmrendező és filmesztéta (Fagyott május) mozis szakkönyvekkel a háta mögött (52 hátborzongató film), valamint a 2022-ben Margó-díjra jelölt Kubrick-akció című regénye után egy hazai pályán játszódó thrillerrel jelentkezett, melyben krimis szekvenciák és a klasszikus horror stílusjegyei szintén megtalálhatóak.

Heller Miklós, a legnagyobb országos napilap egykori filmkritikusa válását követően padlóra kerül, amelyből csak barátja segítségével tud talpra állni. T. városának egyetemén a filmtudományi tanszék oktatója lesz. Nem sokkal később egyik hölgykollégáját (akihez egyébként gyengéd szálak fűzték) rejtélyes körülmények között elgázolja egy részeg autós, hamarosan pedig titkolózások közepette egy újságíró keresi fel. Ugyanis bizonyítékai vannak, hogy munkatársa nem véletlenül halt meg. Saját szakállukra nyomozásba kezdenek, melynek során hamar kiderül, hogy mindezen események mögött a kínaiak által pénzelt egyetem titkos pszichológiai kutatása áll…

A Doktor Horror egy rendkívül könnyen és gyorsan olvasható, biztos kézzel megírt kisregény, amely rövid időn belül magába szippant, és nem ereszt a végéig. Bár stílusát leginkább thrillerként tudnám meghatározni, az akciókban bővelkedő nyomozós részek egyértelműen krimis atmoszférát teremtenek, és csak a vége felé kapunk kimondottan horrorisztikus (slasher és gore) jegyeket, de akkor bizony nyakig vérbe mártanak minket, haha! Sodró lendületű cselekményébe időnként sötétebb tónusú humor is felbukkan, bár az a rengeteg színpompás és üde hasonlat nekem kissé túltoltnak, mesterkéltnek tűnt.

Egyértelműen tetten érhető Lichter Péter horror műfaja iránti alázata. A Doktor Horrorban rengeteg klasszikus rémmozit (Testrablók támadása, Cápa, Alien, Ragyogás, Fekete karácsony, Halloween, A fekete lagúna szörnye, Rémálom az Elm utcában, Egy amerikai farkasember Londonban stb.) idéz meg ilyen-olyan utalások formájában, mesél részletesen a kulisszákról vagy éppen a brutalitást sem nélkülöző vérgőzös fináléban láthatjuk egyes horrorikonok alternatív módon mixelt változatait. Egy ponton például, aki esetleg nem ismerné, elmagyarázza az igencsak rétegműfajnak tartott snuff jellegét. A tudományos-fantasztikus módon őrült cronenbergi alapötlet szintén bejött, bár az antagonista karakter ezzel kapcsolatos motivációja nem igazán tisztázott.

A titokzatos T. városának helyébe gyakorlatilag bármely, egyetemmel rendelkező nagyobb magyar település beleképzelhető, mégpedig olyannyira, hogy az intézmény fenntartásával kapcsolatos politikai-gazdasági összefonódások és rejtőzködő viszonyok egyáltalán nem fiktív elemek, gyakorlatilag kendőzetlenül reflektálnak hazánk jelenlegi helyzetre. A honi viszonyok közé beépülő menekülős-lövöldözős akció-krimis elemek eléggé filmszerűnek érződnek, de az eseményekkel előbb sodródó, később pedig útját céltudatosan járó hősünk tettei és motivációja sem lóg ki különösebben a történetből; egykettőre azonosulni lehet vele.

Lichter Péter közel százoldalas kisregénye letisztult borítóval vonja magára az ember szemét; továbbá alkalmanként szürreális (kísérleti?) képekkel dobja fel az egyébként kissé szokatlan zöldes színű, két hasábra tagolt szöveget. Ez a formabontó kísérlet pont annyira kirívó, hogy még ízléses tud maradni. Ellenben a szövegtörzsre ráfért volna még némi átolvasás, ugyanis roppant zavaróak voltak a folyamatosan jelentkező elütések, helyesírási és vesszőhibák. Utóbbiaktól eltekintve a Doktor Horrort minden a műfaj iránt érdeklődő olvasónak csak ajánlani tudom!

A könyvért köszönet a Prae Kiadónak és a 16:9 Könyvműhelynek, akik közösen jelentették meg a kiadványt. Megrendelni ITT tudjátok a kötetet.

Értékelés: 8,5/10

eyescream

Be the first to comment on "Lichter Péter: Doktor Horror (2024)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.