Gods of the Deep (2023)

Közhely vagy sem, de a radar alatt évről-évre sorra készülnek Lovecraft munkásságában gyökerező természetfeletti alkotások a független filmes szcénában, én pedig, mint az író rajongója, előszeretettel gyűjtöm be őket. Ám legtöbb esetben ezek az igazán alacsony költségvetésből gazdálkodó filmek nem különösebben sikerülnek eredményesen, sőt döntő többségük – mondjuk ki – egyenesen borzasztó. Charlie Steeds író/rendező aktuális munkája sajnos ez utóbbi csoportba sorolható.

A Miskatonic Egyetem kutatóiból összeálló tudósgárda az óceán mélyére merül le, ugyanis az ott készült korábbi felvételek egy rejtélyes ősi átjárót tárnak fel. Merülésük után egy darabig minden terv szerint megy. Előbb egy ősi építményt fedeznek fel, majd hatalmas lények tetemeit, és persze arra sem kell sokat várni, hogy egy élő példányt is előbukkanjon ezekből a gigászi ismeretlen kreatúrákból. Miután sikerült megmenekülni a külső fenyegetettség öleléséből, a tengeralattjáró falain belül kezd elszabadulni az őrület…

Charlie Steeds író/rendező filmjének jelentős százaléka játszódik egy parányi méretű, minimális költségráfordítással kialakított high-tech tengeralattjáró belsejében, amely többszöri megmosolyogtató vízbetörés következtében sem robban fel például az óceán mélyén uralkodó nyomáskülönbség hatására. Ha nem éppen az ingerszegény pincekörnyezetben feszülten vitatkozó és fel-alá rohangáló karaktereink dialógusait mutatják, akkor nagy ritkán még láthatjuk is a denevérszárnyú, polippofájú CGI-isten rettentőnek éppen nem nevezhető erőfitogtatását. (Az Underwater ebből a szempontból mondjuk jobban ütött, bár a két mozi büdzséje nyilván köszönőviszonyban sincs egymással.)

Cselekményünk nagy része nem igazán bizonyul mozgalmasnak, ám mivel sejthető, hogy a Pickman nevű taggal még lesznek bajok – már ha olvastátok a hozzá kapcsolódó Lovecraft novellát -, szerencsére a végére egészen felpörög, és szinte Event Horizonthoz hasonló transzcendens őrület szabadul el a legénység tagjai között, köszönhetően a kintről behozott rejtélyes mintának.

Összességében nem olyan produkció, amit túlzottan ajánlani lehetne, még vérbeli Lovecraft-rajongóknak sem; azonban aki enged az elvárásokból, illetve a független filmes költségvetést is szem előtt tartja, annak egyszeri megtekintésre talán még akár működhet is.

Értékelés: 6/10

eyescream

 

Be the first to comment on "Gods of the Deep (2023)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.