Szarvassy László: Főnix (2023)

Csaba egy elárvult vidéki tinédzser, akinek élete fenekestől felfordul, miután meghal… és utána rögtön feltámad. Ezzel a szokatlan alapötlettel indít fiatal szerzőnk első regényében, melyben humort sem mellőzve döntően dark fantasy és horror jegyek keverednek jellemzően vidéki magyaros környezetben, és ahol meg kell szoknod, hogy ebben az új felállásban a tested az álruhád, és egy mindenre elszánt, pénzéhes rohadék kobold a főnököd.

Szülei halála után a nagyapja által egyedül nevelt tinédzser, Krenki Csaba éppen egy diákmunkából tart hazafelé, amikor a hirtelen bekövetkező buszbalesetben társaival együtt meghal. Másnap viszont egy idegen helyen tér magához, ruhák és emlékek nélkül. Próbálna visszazáródni a hétköznapi kerékvágásba, csakhogy fura kreatúrák bukkannak fel, és megölik utolsó élő rokonát is. Néhány újabb rejtélyes halállal és feltámadással később egy lengyel származású kobold veszi szárnyai alá: elmagyarázza, hogy ő egy szunnyadó főnix, akit speciális képességei miatt más varázserejű lények is keresnek. Szerencsére társaival itt vannak, hogy megvédjék, persze cserébe neki is adnia kell valamit. Méghozzá halálát és feltámadását…

Szarvassy László első regényében az említett koboldok mellett olyan elképesztő fantázia-lények bukkannak fel, mint törpök, dzsinnek, hárpiák, dögszirének, bakeneko (vagyis macskaszellem), de találkozhatunk még emberhúsra éhes gyíkszerű drozsekekkel, őrző-védő szolgáltatást nyújtó húsevő rózsákkal, és bizony a sorozatgyilkosok kiskorú áldozatai sem nyugodhatnak békésen sírjukban, vissza-visszatérnek. A hétköznapok álcája mögött rejtve maradt mágikus világban különböző varázsajtók nyílnak csodás vagy éppen kevésbé idilli helyekre, azonban a rejtett dimenziók lakói tragikus sorson osztoznak. Egy Hamuvihar nevű apokaliptikus esemény kipusztította a varázslények többségét, a maradékot pedig meddővé tette, aminek következtében tehát egy kihalófélben lévő fajjá váltak.

A szerző fiatalosan és összességében roppant szórakoztatóan ír; legyen szó modern hangulatú vidéki tájba illesztett rejtélyes eseményekről, dinamikusan zajló párbeszédekről, és szerencsére az adott szituációkhoz kapcsolódó morbid humorért sem kell a szomszédba mennie. Elsőkönyves szerzőként viszont sajnos még nincs tisztában az arányokkal. Hosszadalmasra nyújtott bevezető után lassan indul be a cselekmény, sokáig időzünk kevésbé lényeges dolgokon, és bár a koboldkommandó kalandozásai baromi élvezetesek, fogalmunk sincs, hogy tulajdonképpen merre is tart a történet. Nincsen különösebb motívum, hiányzik a vezérszál. Amikor aztán egy ponton véget ér a regény, krónikus hiányérzetünk támad, mintha nem lenne adekvát módon lekeverve. Ezért még olvasnánk tovább, mert ez így nem teljes.

Bár a Főnix alapvetően egy fantasy zsánerben alkotott fiktív történetről beszélünk (vidékies környezet miatt akár country fantasy is lehetne, haha), rendre bukkannak fel benne drámai és/vagy horrorisztikus elemek, így tehát dark jelző teljesen indokolt a műfaji megjelölést illetően. A koboldok szájából szintén elég sűrűn hallható káromkodás, ami másnak esetleg kissé profán lehet; engem mondjuk sokkal jobban zavartak, hogy az angol szavak és kifejezések kivétel nélkül mindig kiejtés szerint íródtak… na, és hogy minden a pia körül forog.

Krenki Csaba egy majdnem teljesen hétköznapi tizenéves srác, aki életmódját tekintve ennyi idősen már sajnos elég kemény alkoholista. Többszöri halál és feltámadás után is csak egy rémálomnak véli a vele történt furcsa és bizarr eseményeket, és amellett, hogy semmiféle jellembeli fejlődés nem érhető tetten vele kapcsolatban, valódi megoldás helyett állandóan az alkoholfogyasztásba menekül. Gyakorta kapunk a túltolt italozással kapcsolatos színes és vidám adomának szánt visszaemlékezéseket, ám ezek sokadszorra már egyáltalán nem tűntek szórakoztatónak. Főleg, ha figyelembe vesszük az a sajnálatos tényt, hogy Magyarország világviszonylatban is élen jár az alkoholbetegek lakosságarányos számát illetően, kvázi a magyarok közel negyede gyakorló alkoholista.

A Főnix kezdő írókra jellemző hibák ellenére is egy igencsak szórakoztató vidéki környezetben játszódó dark fantasy, drámával és némi horrorisztikus áthallással, amelyet csak ajánlani tudok az említett zsánerek iránt érdeklődő közönség számára. Reméljük, Szarvassy László nem teszi le a lantot, és folytatja Csaba természetfeletti kalandozását a koboldokkal, már csak azért is, mivel az általa teremtett fantasztikus világban bőven akad még elmesélnivaló!

A kötetért köszönet a szerzőnek.

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Szarvassy László: Főnix (2023)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.