Godzilla: Tokyo S.O.S. ((Gojira X Mosura X Mekagojira Tokyo SOS)) (2004)

tokyosos_thumbIdén decemberben – tehát egy hónap múlva – Amerikában is megjelenik a Tokyo S.O.S., de mivel ázsia egyes országaiból már egy ideje beszerezhető az ottani kiadás, én is be tudok számolni a legújabb Godzilla filmről. Ennek rendezője az a Masaki Tezuka volt, aki az egy évvel korábbi Godzilla Agaisnt Mechagodzillát is készítette, melynek az új film nagyjából a közvetlen folytatása. A főszereplők ezúttal mások (ami szerintem jót tett a filmnek, változatossága miatt), csupán néhány mellékszereplőt tartottak meg az előző részből, mint például a polgármestert, vagy Dobashi generálist. A film érdekessége, hogy az egyik központi szereplője az a Hiroshi Koizumi, aki már vagy öt régi, klasszikus Godzilla filmben is játszott. Koizumi ezúttal Dr. Chujo professzort alakítja, akárcsak az 1961-es Mothra című filmben, melyben még az óriás lepkétől próbálta megvédeni hazáját.

tokyosos1

Nem sok idő telt el azóta, hogy Mechagodzilla nem kis nehézségek árán visszazavarta Godzillát a tengerek mélyére. A harc során azonban súlyos károkat szenvedett kedvenc szörnyünk mechanikus mása; leszakadt a fél karja, és a rakétavetője is meghibásodott. Mivel sokan attól tartanak – joggal -, hogy Godzilla téli álma ezúttal nem lesz hosszú, a legjobb mérnökök próbálják rendbehozni a hatalmas gépmonstrumot. Eközben fura látogatók érkeznek Dr. Chujo professzorhoz (aki az egyik ilyen fiatal mérnöknek, és egyben a film főszereplőjének nagyapja): a két apró kis ikercsaj, akik a klasszikus Mothra- filmekben is feltűntek. Ezek a bájos kis teremtmények hívják fel a professzor figyelmét arra, hogy bizony nemsokára ismét támad Godzilla, de nem kell félni, mert Mothra megvédi majd tőle az emberiséget. Ezt viszont akkor hajlandó megtenni, ha az emberek leállnak a Mechagodzilla projecttel, és az anno megtalált, 1954-ben elpusztított Godzilla csontjait visszadobják a tengerbe (amik jelenleg a Mechagodzilla szó szerint szerves részét képezik). A professzor be is veszi ezt a f*szságot, ő azonban nem tudja ezt beadagolni a polgármesternek, ami azok után nem is csoda, hogy pár évtizede még Mothra verte szét Tokyo-t. Így folytatják a javítási munkálatokat Mechagodzillán, akit hamarosan kénytelenek is bevetni, mivel Godzilla ismét feltűnik a színen. Azonban mivel a javítást nem sikerült befejezni, elég hamar kiütközik a valódi Godzilla fizikai fölénye, ám amikor már eldőlni látszik a küzdelem kimenetele, feltűnik a színen Mothra is és megkezdődik az, amire minden Godzilla filmrajongó várt: egy újabb csodálatos hi-tech pankráció az élethűen felépített makettvárosban, melyhez rövidesen Mothra lárvái is csatlakoznak (kettő darab, melyekhez hasonlót szintén láthattunk már korábban). A film végén a lárvák és a fél szemére “megvakult” Mechagodzilla közös erővel győzik le Godzit, majd a két monstrum együtt pottyan bele a tengerbe.

tokyosos2

A Godzilla filmek általában nem arról híresek, hogy olyan egetrengető történetük van, meglepő fordulatok tömegével. Ez az új rész azonban a szokásoshoz képest is kevesebb újdonsággal szolgál. Hiába cserélték le a főszereplőket, a hasonlóság még így is túlságosan szembeötlő az előző résszel, a harci jelenetek pedig Mothrát és a lárvákat leszámítva semmi plusszal nem szolgál. A Godzilla filmek jelentős részére jellemző megbocsájthatóan gyengécske sztorit itt nem nagyon sikerült ellensúlyozni, de az utolsó kb. fél óra azért képes kárpótolni a nézőt. A befejezés pedig főleg, ahol az épp tengerbe zuhanni készülő Mechagodzilla kvázi megmenti a benne rekedt fiatal főhőst, ezzel bizonyítván azt, hogy ő sem csupán gép. Najó, lehet, hogy ez sokak szemében oltári nagy baromságnak tűnik (és ki tudja, talán tényleg az :-)), a jelenet ettől eltekintve nagyon szép. Összességében nem egy rossz film ez se, de szerintem az utóbbi idők terméséhez képest relatíve ez a leglaposabb. A rajongók nyilván úgyis megnézik (sőt, talán sokaknak nagyon fog tetszeni), de a többieknek inkább a Giant Monsters All Out Attack-ot tudnám ajánlani. A következő, “Final War” alcímmel ellátott Godzilla film (ami Godzilla 50. “születésnapjára” készül) nyilván sokkal jobb lesz, amire Ryuhei Kitamura rendező (Versus) neve is biztosíték lehet.

értékelés: 6/10

Blizz

Be the first to comment on "Godzilla: Tokyo S.O.S. ((Gojira X Mosura X Mekagojira Tokyo SOS)) (2004)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.