Lifeforce (1985) (Életerő)

lifeforce_thumbA Lifeforce-hoz kötődik az egyik legemlékezetesebb gyermekkori filmélményem; emlékszem, hogy amikor annó jó régen kihoztuk a videótékából, kétszer is megnéztem majdnem egymás után. Tegnap is megnéztem, oridzsinál DVD-n, kissé jobb minőségben, és az élmény ugyanaz volt. Csak nagyon kevés olyan film van, ami most is ugyanúgy képes lenyűgözni, mint gyermekkoromban – a Return of the Living Dead 1 és az Evil Dead trilógia mellett a Lifeforce is ilyen (hoppá, az Infraembert ki ne hagyjam a felsorolásból! :)). Ez a hatalmas speciális effektusokat bemutató film mai szemmel nézve is ugyanolyan izgalmas és hihetetlenül látványos, mint lassan húsz éve volt, hála többek között a Star Wars látványvilágáért Oscarral jutalmazott John Dykstra-nak, Dan O’Bannon forgatókönyvírónak (ez az úriember volt az Alien társszerzője és a Return of the Living Dead rendezője) és főképp Tobe Hooper rendezőnek, akinek a Texas Chainsaw Massacre és a Poltergeist mellett kétségtelenül ez a legjobb filmje… De akár be lehetne ide kopizni az egész stáblistát, mert mindenki tökéletes munkát végzett.

lifeforce_2

A Föld bolygót egy különös üstökös közelíti meg. Felküldik a Churchill űrhajó legénységét, hogy vizsgálják meg e furcsa jelenséget. Az űrhajósok – legnagyobb megdöbbenésükre – egy idegen civilizáció alkotta mesterséges létesítményre bukkannak az üstökös magjában. A legénység tagjai nagy valószínűség szerint nem látták a Nyolcadik utas: a Halál című filmet, különben nem biztos, hogy átsétáltak volna a földönkívüli űrhajóra, amivel feltétlenül jobban jártak volna. ők tojások és pókok helyett teljesen kiszáradt, hatalmas, denevérszerű hullákat, valamint két meztelen férfit és egy szintén meztelen nőt találnak – látszólag élettelen állapotban. Az emberi testeket, és egy óriásdenevért átcipelnek a Churchill fedélzetére… … nem sokkal ezután megszűnik a kapcsolat az űrhajó és a földi űrállomás között. Később elindítanak egy másik csapatot a Churchill felkutatására, ám a “mentőakció” során azt tapasztalják, hogy a hajón korábban tűz üthetett ki, minek következtében az egész legénység, valamint a berendezések jórésze szénné égett. A három, még mindig mozdulatlan, furcsamód teljes épségben maradt emberi testet elküldik egy londoni katonai bázisra, vizsgálat céljából, ahol először a nő, majd a két férfi is életre kel. Mint kiderül, ezek a lények egyfajta modern vámpírok, amik nem az emberek vérét, hanem azok életerejét szívják ki – teljesen, vagy részlegesen. A kettő között a lényegi különbség az, hogy akinek teljesen lecsapolják az életerejét, az azonnal meghal, a hullája pedig kb. úgy fog kinézni, mint egy aszaltszilva. Azonban akiben még hagynak erőt, az megfertőződik, és pár órán belül szüksége lesz arra, hogy más, egészséges ember életerejével táplálkozzon – ha ez nem sikerül, az illető tébolyodott “zombivá” válik, míg teljesen ki nem szárad. A fertőzés pedig olyan sebességgel söpör végig egész Londonon, hogy pár nap múlva az egész várost és környékét karantén alá helyezik. Ekkor már a házak jórésze lángokban áll, az utcákon pedig teljes az anarchia és a káosz. Közben a minden újabb elhalálozásnál felszabaduló életerőt a női vámpír gyűjti össze és küldi tovább az űrhajója felé, amely a Föld irányába tart. Lehet, hogy az idegen űrhajó hatalmas csarnokaiban lebegő denevérszerű lények nem “haltak még meg teljesen”?

lifeforce1

A DVD borító hátulján a következő reklámszlogen díszeleg: “A legfélelmetesebb mozi az Alien óta.”
Szubjektív véleményem talán sokakat meglep, de vállalom érte a felelősséget: nekem a Lifeforce jobban tetszett/tetszik, mint az Alien. Nem azért, mert a Life Force látványvilága jobban lenyűgözött (pedig igen) és nem is azért – most bunkó leszek -, mert a nagymellű, tök meztelen Mathilda May-ben szívesebben gyönyörködtem, mint a szkafanderbe bújt Sigourney Weaver-ben (pedig igen)… Az igazság az, hogy én az Alien-en gyerekként sem tudtam félni, inkább egy órán keresztül arra vártam, hogy történjen már valami (ilyen problémám az Aliens-nél már nem volt). Ehhez képest a Lifeforce már a film elején, a denevéres jelenettel jól odab*sz és utána sem kell sokat várni arra, hogy az űr-vámpírok aktivizálják magukat. Az utolsó fél órára pedig iszonyatosan felpörög a film… mellesleg a londoni apokalipszis-jelenet olyan döbbenetesre sikeredett, amilyet én még nem láttam (ráver pár körrel a 28 nappal később hasonló jeleneteire is, ami azért korrekt teljesítmény).

Hosszasan tudnám még dícsérni ezt a minden szempontból király filmet (amit az én sci-fi toplistámon csak az Aliens előz meg), de túl sok értelme nem volna… mindenkinek, aki szereti a scifi-horrorokat azt tudom javasolni, hogy szerezzen be egy Lifeforce DVD-t, biztosan nem fogja megbánni. Mondjuk kicsit furcsállom, hogy nálunk egy régi tékás megjelenés után ennyire eltűnt ez a film, szerintem bőven megérdemelne egy új DVD+VHS kiadást hazánkban is.

 

értékelés: 10/10

Blizz

2 Comments on "Lifeforce (1985) (Életerő)"

  1. aakkooss | 2015-06-18 at 09:41 | Reply

    Sok bòvli dvd megjelenès között bizony megèrt volna egy dvd kiadást. Annyi minden màssal együtt. De mivel rajtam kívül mèg 20 ember vett magyarorszàgon dvd-t ,ezèrt megdöglött a rèteg piac. Manapsàg nincs megjelenès,amit vàrnèk. Ultrafilm-es idők voltak szèpek,remènyteljesek, lesz@rom a Transformers 8-at, meg a Hobbit 6-ot, meg szuperhősös baromsàgokat blurayen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.