Lifeforce (1985) (Életerő)

lifeforce_thumbA Lifeforce-hoz kötődik az egyik legemlékezetesebb gyermekkori filmélményem; emlékszem, hogy amikor annó jó régen kihoztuk a videótékából, kétszer is megnéztem majdnem egymás után. Tegnap is megnéztem, oridzsinál DVD-n, kissé jobb minőségben, és az élmény ugyanaz volt. Csak nagyon kevés olyan film van, ami most is ugyanúgy képes lenyűgözni, mint gyermekkoromban – a Return of the Living Dead 1 és az Evil Dead trilógia mellett a Lifeforce is ilyen (hoppá, az Infraembert ki ne hagyjam a felsorolásból! :)). Ez a hatalmas speciális effektusokat bemutató film mai szemmel nézve is ugyanolyan izgalmas és hihetetlenül látványos, mint lassan húsz éve volt, hála többek között a Star Wars látványvilágáért Oscarral jutalmazott John Dykstra-nak, Dan O’Bannon forgatókönyvírónak (ez az úriember volt az Alien társszerzője és a Return of the Living Dead rendezője) és főképp Tobe Hooper rendezőnek, akinek a Texas Chainsaw Massacre és a Poltergeist mellett kétségtelenül ez a legjobb filmje… De akár be lehetne ide kopizni az egész stáblistát, mert mindenki tökéletes munkát végzett.

lifeforce_2

A Föld bolygót egy különös üstökös közelíti meg. Felküldik a Churchill űrhajó legénységét, hogy vizsgálják meg e furcsa jelenséget. Az űrhajósok – legnagyobb megdöbbenésükre – egy idegen civilizáció alkotta mesterséges létesítményre bukkannak az üstökös magjában. A legénység tagjai nagy valószínűség szerint nem látták a Nyolcadik utas: a Halál című filmet, különben nem biztos, hogy átsétáltak volna a földönkívüli űrhajóra, amivel feltétlenül jobban jártak volna. ők tojások és pókok helyett teljesen kiszáradt, hatalmas, denevérszerű hullákat, valamint két meztelen férfit és egy szintén meztelen nőt találnak – látszólag élettelen állapotban. Az emberi testeket, és egy óriásdenevért átcipelnek a Churchill fedélzetére… … nem sokkal ezután megszűnik a kapcsolat az űrhajó és a földi űrállomás között. Később elindítanak egy másik csapatot a Churchill felkutatására, ám a “mentőakció” során azt tapasztalják, hogy a hajón korábban tűz üthetett ki, minek következtében az egész legénység, valamint a berendezések jórésze szénné égett. A három, még mindig mozdulatlan, furcsamód teljes épségben maradt emberi testet elküldik egy londoni katonai bázisra, vizsgálat céljából, ahol először a nő, majd a két férfi is életre kel. Mint kiderül, ezek a lények egyfajta modern vámpírok, amik nem az emberek vérét, hanem azok életerejét szívják ki – teljesen, vagy részlegesen. A kettő között a lényegi különbség az, hogy akinek teljesen lecsapolják az életerejét, az azonnal meghal, a hullája pedig kb. úgy fog kinézni, mint egy aszaltszilva. Azonban akiben még hagynak erőt, az megfertőződik, és pár órán belül szüksége lesz arra, hogy más, egészséges ember életerejével táplálkozzon – ha ez nem sikerül, az illető tébolyodott “zombivá” válik, míg teljesen ki nem szárad. A fertőzés pedig olyan sebességgel söpör végig egész Londonon, hogy pár nap múlva az egész várost és környékét karantén alá helyezik. Ekkor már a házak jórésze lángokban áll, az utcákon pedig teljes az anarchia és a káosz. Közben a minden újabb elhalálozásnál felszabaduló életerőt a női vámpír gyűjti össze és küldi tovább az űrhajója felé, amely a Föld irányába tart. Lehet, hogy az idegen űrhajó hatalmas csarnokaiban lebegő denevérszerű lények nem “haltak még meg teljesen”?

lifeforce1

A DVD borító hátulján a következő reklámszlogen díszeleg: “A legfélelmetesebb mozi az Alien óta.”
Szubjektív véleményem talán sokakat meglep, de vállalom érte a felelősséget: nekem a Lifeforce jobban tetszett/tetszik, mint az Alien. Nem azért, mert a Life Force látványvilága jobban lenyűgözött (pedig igen) és nem is azért – most bunkó leszek -, mert a nagymellű, tök meztelen Mathilda May-ben szívesebben gyönyörködtem, mint a szkafanderbe bújt Sigourney Weaver-ben (pedig igen)… Az igazság az, hogy én az Alien-en gyerekként sem tudtam félni, inkább egy órán keresztül arra vártam, hogy történjen már valami (ilyen problémám az Aliens-nél már nem volt). Ehhez képest a Lifeforce már a film elején, a denevéres jelenettel jól odab*sz és utána sem kell sokat várni arra, hogy az űr-vámpírok aktivizálják magukat. Az utolsó fél órára pedig iszonyatosan felpörög a film… mellesleg a londoni apokalipszis-jelenet olyan döbbenetesre sikeredett, amilyet én még nem láttam (ráver pár körrel a 28 nappal később hasonló jeleneteire is, ami azért korrekt teljesítmény).

Hosszasan tudnám még dícsérni ezt a minden szempontból király filmet (amit az én sci-fi toplistámon csak az Aliens előz meg), de túl sok értelme nem volna… mindenkinek, aki szereti a scifi-horrorokat azt tudom javasolni, hogy szerezzen be egy Lifeforce DVD-t, biztosan nem fogja megbánni. Mondjuk kicsit furcsállom, hogy nálunk egy régi tékás megjelenés után ennyire eltűnt ez a film, szerintem bőven megérdemelne egy új DVD+VHS kiadást hazánkban is.

 

értékelés: 10/10

Blizz

2 Comments on "Lifeforce (1985) (Életerő)"

  1. Sok bòvli dvd megjelenès között bizony megèrt volna egy dvd kiadást. Annyi minden màssal együtt. De mivel rajtam kívül mèg 20 ember vett magyarorszàgon dvd-t ,ezèrt megdöglött a rèteg piac. Manapsàg nincs megjelenès,amit vàrnèk. Ultrafilm-es idők voltak szèpek,remènyteljesek, lesz@rom a Transformers 8-at, meg a Hobbit 6-ot, meg szuperhősös baromsàgokat blurayen.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.