Masters of the Universe (1987) (He-Man – A világ ura)

heman_thumbA nyolcvanas évek elején nagy sikernek örvendtek az USA-ban a Mattel kis műanyag figurái, az ún. “HE-MAN” bábuk. A tucatnyi förtelmes lényt és a szuper főhőst, He-Man-t ábrázoló játékok sok ezer gyermek ártatlan lelkét fertőzték meg, köztük az enyémet is. Hozzánk persze a szokásos pár évnyi késéssel érkeztek meg a figurák, véletlenül épp a film hazai megjelenésekor tombolt kis hazánkban a He-Man láz, így míg nálunk nagy sikernek örvendett a film, az USA-ban sima kis B-kategóriás akciófilmmé degradálták, szerintem alaptalanul. Bár felfedeztem néhány anno komolynak vélt jelenetet, amin így tizenpár év után már jókat mosolyogtam, de abszolút lekötött a mű.

Történetünk Eternián veszi kezdetét, Greyskull váránál. Itt uralkodik a gonosz Skeletor, aki egy vérbeli szemét állat.:) He-Man (Dolph Lundgren, élete szerepében) a környék homokdűnéit rójja, annak reményében, hogy letaszíthatja a trónról Skeletort, és Eternia ismét békés hellyé válhat. Hősünk már kezdené is unni a banánt, ám pechjére egy csapat zsoldosba (Skeletor katonái, gazemberek!!) botlik, akiket hirtelen felindulásból le is mészárol szépen. A harc közben He-Man hű segítői is csatlakoznak hősünkhöz, egy mindenre elszánt amazon (Tyra), és Tyra apja. Már épp vennék az irányt Greyskull felé, amikoris a zsoldosok által cipelt hálóból előbújik Gwildor, a törpe, aki mellesleg feltaláló és nagy utazó. Gwildor nagy hálálkodások közepette meginvitálja megmentőit a kunyhójába, ahol előkerül egy bizonyos “kozmikus kulcs”. Ez a szerkezet Wildor találmánya, amely kaput képes nyitni az univerzumok között. Skeletor ezen szerkentyű miatt üldözi szerencsétlen törpét.

heman1

A gonosz Skeletor zsoldosai hamarosan meg is érkeznek a törpe odújához, de nagy megdöbbenésükre hűlt helyét találják Gwildornak és He-Manéknek, akik közben egy titkos folyosón Greyskull várába osontak, hogy megmentsék a Skeletor által fogva tartott varázslónőt. Greyskullban azonban újabb csapat katona támad rájuk, így kénytelenek elhúzni a bús picsába. Kapóra is jön Gwildor kozmikus kulcsa, aminek segítségével a Földre teleportálja magát az Eterniai elit osztag (He-Man és bandája). Földre érkezésüket egy roppant igénytelen speciális effekt keretében nézhetjük végig, és az energiamezőből való sikeres kibukfencezés után rögtön a kulcs keresésére indulnak, mivel az valahol máshol pottyant ki. A kozmikus kulcsot persze megtalálja egy félnótás tinédzser, aki szintetizátornak nézvén egyből a hangszerboltba rohan a furcsa gépezettel, majd miután nem sikerül elpasszolnia a cuccot, úgy dönt kipróbálja a helyi iskola tornatermében. Közben persze Skeletor csapatai sem tétlenkednek, leronhanják és porig égetik az iskolát, de a kulcsot szerencsére nem sikerül megszerezniük. Ezután találkozik tinédzser barátunk He-Man-ékkel, akik pártfogásukba veszik, és visszatérnek az immár megkerült kulccsal Eterniára. Itt aztán sor kerül a varázslónő kiszabadítására, és a végső harcra He-Man és Skeletor között, melynek győztese nem is lehet más, mint…HE-MAN!!!! (“Enyéééém a hataloooom!!!”)

heman2

Hát lehet hogy csak a nosztalgia miatt, de én roppantul élveztem ezt a filmet. A szereposztás remek, a sztori kicsit baromság, de efölött simán el lehet siklani, mivel a megvalósítás max. pontos. Erősen ajánlott!!
Ja, igen, a fenti képen a saját He-Man gyűjteményem látható, már ami maradt belőle! 🙂 Extra kuriózum a két elöl álló, kéz nélküli figura, amelyeket a már azóta (sajnos) megszűnt “lengyel-piac”-ról szerváltam:)) (Szerintem abszolút korrekt hamisítványok:)))
(Ezúton is köszönet Dj NiCE-nak, aki eljuttatta hozzám a filmet!!)

értékelés: 10/10

Yoko Homo

Be the first to comment on "Masters of the Universe (1987) (He-Man – A világ ura)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.