Plan 9 from Outer Space (1959) (9-es terv az űrből)

plan9_thumbEd Wood… Csupán néhány éve hallottam ezt a nevet először. Tim Burton zseniális, megérdemelten oscar díjjal jutalmazott 1994-es filmje ismertette meg velem Ed Wood-ot, illetve ennek az óriási tehetségtelenséggel “megáldott” rendezőnek a leghíresebb alkotásait; Bride Of The Monster, Glen Or Glenda, de mindenekelőtt a Plan 9 From Outer Space, amit manapság igen sokan a “kultikus trash királyaként” emlegetnek. A kilences terv a világűrből több mint negyven éve készült, mégis egyre többen ismerik. Ez a csodálatosan szar film két Golden Turkey díjat is elnyert, valamint hivatalosan is megkapta (de már csak Ed Wood halála után) a “Minden idők legrosszabb filmje” címet – ezzel párhuzamosan pedig Wood is a “Világ legrosszabb rendezőjévé” vált.

Hogy miről is szól ez a legkevésbé sem tudományos, de annál inkább fatasztikus horror-sületlenség? A földönkívüliek elhatározzák, hogy leigázzák a Földet! Repülő csészealjakkal kezdenek el repkedni Hollywood felett, amikkel szemben az amerikai hadsereg is tehetetlen. Az idegenek a kilencedik tervet vetik be (az előző nyolc már befuccsolt); nagy hatótávolságú sugarakkal életre keltik az egyik helyi temető halottait és azokat az irányításuk alá vonva próbálják elfoglalni a Földet (hogy ez logikátlan? na és?). Öszesen három földönkívüli és ugyanennyi temetői rémség ellen veszi fel a harcot egy kis csoport, akik a repülő csészealjba beosonva egy kisebbfajta összetűzés (meg egy-két pofon) után tönkreteszik az idegen gépezetet. Criswell (ő Ed Wood állandó “mesélője”) ezúttal is mond valami nagyon “okosat” a film végén: “Be tudják bizonyítani, hogy ez sosem történt meg?”

plan91

A 9. terv hemzseg a bakiktól, az idióta dialógusoktól és a röhejesen béna speciális effektusoktól. A temető egy makett, az ufó belseje egy függönyökkel körülvett üres szoba (még a “vezérlőpult” is csak egy hagyományos íróasztal), a földönkívüliek semmiben sem különböznek az emberektől, a béna ruhájukat leszámítva. Az űrben nagy zajjal repkednek a csészealjak (melyek felett nemegyszer látszódik a tárgyat mozgató madzag), a napszakok egy jeleneten – vagyis néhány percen – belül többször váltakoznak, és még lehetne sorolni. A filmben szereplő Ghoul man-t (gyk.: vámpír) elvileg Lugosi Béla alakítja. A probléma csak ott van, hogy még el sem kezdődött a Plan 9 forgatása, amikor Béla már halott volt. Persze Wood ezúttal is kitalált valamit. Végeredmény: a film 90%-ában egy “Lugosi dublőrt” láthatunk vámpírjelmezbe bújtatva, aki egész idő alatt eltakarja az arcát a fekete köpenyével! A maradék 10%-ban régebbi, fel nem használt tekercseket vagdostak be, amelyeken az öreg Lugosi mászkál. :)) Szenzációs!

plan92

Szintén “felejthetetlen” az a rész, amikor a hadsereg bombázza az ufókat. Itt látványosan össze lett vagdosva Ed Wood béna “ufóreptetős” jelenete (melyhez néhány tányér, egy kis madzag illetve egy felhős háttérkép kellett) valamiféle háborús dokumentumfilmmel. Háát, ha valami igazán kultfilm, akkor ez az. Szégyen gyalázat, hogy mifelénk nem lehet hozzájutni az ilyen CSISZOLATLAN gyémántokhoz. Én is jóideig vadásztam erre a filmre, és ha nem lenne lehetőség az Internetes DVD-rendelésre, valószínűleg még ma is ezt keresném. A Plan 9 From Outer Space több változatban is megrendelhető az USA-ból; ezek közül érdemes a “Wade Williams Collection” DVD -kiadást keresni, mert ezen a Plan 9 mellett egy vagány trailer és egy két órás (!) dokumentumfilm is helyet kapott (+ egy nagyon pofás kis interaktív menü).

“Ha valaki meg akar ismerni, nézze meg a Glen vagy Glendát. Az rólam szól, nem vitás. Viszont a Plan 9… az az én büszkeségem.”

értékelés: 8/10

Blizz

Be the first to comment on "Plan 9 from Outer Space (1959) (9-es terv az űrből)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.